Σε καθεστώς ασφαλείας εργάζονται από σήμερα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ σε αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών, εξαιτίας της υποστελέχωσης στα ΤΑΕΠ, προχωρά το Υπουργείο Υγείας.

Σε ευρεία σύσκεψη, χθες, με τις συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ, τον ΟΚΥπΥ και τους διευθυντές των ΤΑΕΠ, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξετάστηκαν τα προβλήματα και προωθούνται λύσεις -άμεσες και μακροπρόθεσμες- σε δύο άξονες για αποσυμφόρηση της κατάστασης στα ΤΑΕΠ και αντιμετώπιση της υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η συνάντηση -στην οποία τελικά προσήλθε και η ΠΑΣΥΚΙ- κύλησε σε πολύ παραγωγικό κλίμα, ενώ κοινή ήταν η παραδοχή πως τα ΤΑΕΠ αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα, εξαιτίας της υποστελέχωσης ως επί το πλείστον. Ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, διαβεβαίωσε για την πρόσληψη γιατρών από την Ελλάδα και αλλού, και όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε στην εφημερίδα μας, «βρήκαμε κόσμο και σε 10-15 μέρες θα παρουσιαστεί στα νοσοκομεία μας». Την ίδια ώρα αποφασίστηκε η σύσταση επιστημονικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και ειδικού από το εξωτερικό, για μελέτη των προβλημάτων.

Η πρόταση για το καθεστώς ασφαλείας στα ΤΑΕΠ ανήκει στην ΠΑΣΥΚΙ και έγινε αποδεκτή και από τον Υπουργό Υγείας και από τον ΟΚΥπΥ. Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα της ΠΑΣΥΚΙ για να αποφασίσουν σε σχέση με την αναστολή ή όχι της εξαγγελθείσας για τις 9 Ιουλίου απεργίας στα ΤΑΕΠ. Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης στα ΤΑΕΠ δημιουργείται από το περιορισμένο ενδιαφέρον ιατρών για κάλυψη των κενών θέσεων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, λόγω των θερινών αδειών. Για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων το Υπουργείο δέχθηκε, μεταξύ άλλων, την εισήγηση όπως τα ΤΑΕΠ εργάζονται σε καθεστώς ασφαλείας και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να μη σπεύδει για πρώτες βοήθειες εάν το περιστατικό του δεν είναι άμεσης ανάγκης και μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον προσωπικό του γιατρό.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι θα δοθούν κίνητρα για προσέλκυση ενδιαφέροντος των Προσωπικών Ιατρών του δημοσίου, οι οποίοι θα μπορούν όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους να επιλαμβάνονται κάποια περιστατικά για να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως συσταθεί επιτροπή, υπό επιστημονικό διευθυντή και εξωτερικούς συμβούλους, για την καταγραφή όλων των προβλημάτων και την υποβολή εισηγήσεων εντός των επόμενων δύο μηνών. Εμπλοκή θα έχουν και οι συντεχνίες, οι οποίες καλούνται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους. «Για το ευρύτερο πρόβλημα της έλλειψης ιατρών θα γίνουν προσπάθειες για προσέλκυση ιατρών από την Ελλάδα και άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. ΠΑΣΥΚΙ: Μέχρι τη Δευτέρα απόφαση για αναστολή ή όχι της απεργίας Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, δήλωσε πως θα ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα της συντεχνίας για τα όσα συζητήθηκαν, ώστε, όπως προνοεί και το Καταστατικό, να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Ο Σωτήρης Κούμας δεν συμμερίστηκε τη θέση του υπουργού ότι ο θεσμός του προσωπικού ιατρού έχει επιλύσει εν μέρει το πρόβλημα στις Πρώτες Βοήθειες.

Τα δεδομένα που οι γιατροί αντλούν είναι διαφορετικά, είπε συγκεκριμένα. Ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι οι θέσεις του Κλάδου για ένα συνεχή, εποικοδομητικό και δημιουργικό διάλογο έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα «και διότι η εισήγησή μας για δημιουργία ad hoc επιτροπής που θα εξετάζει τα προβλήματα έχει εισακουστεί και έτσι προχωρούμε στο επόμενο βήμα». Μιλώντας εκ μέρους της ΠΑΣΕΣΙ, ο Ανδρέας Κωστής μετέφερε την ικανοποίησή του για τον δημιουργικό και εποικοδομητικό διάλογο.

«Θέλουμε ωστόσο να τονίσουμε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν έγκαιρα είχε γίνει αυτή η συνάντηση, καθότι τα προβλήματα ήταν αναμενόμενα και ως επαγγελματίες υγείας που ανησυχούμε τόσο για τους ασθενείς αλλά και για τους συναδέλφους μας, είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα», ανέφερε.

Μαρία Φράγκου