Σε κέντρο πολιτισμού μετατρέπεται η Λέμπα – Ξεκίνησαν οι εργασίες για το «Πολιτιστικό Χωριό»

 

Σε κέντρο πολιτισμού μετατρέπεται η Λέμπα με την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Λέμπας, Θουκυδίδη Χρυσοστόμου.

Ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας πως οι εργασίες προχωρούν κανονικά και πως η Λέμπα μετατρέπεται σε κέντρο πολιτισμού με ανάπτυξη εικαστικών τεχνών, με σύγχρονα εργαστήρια, αίθουσες εκθέσεων, χώρους διαμονής των καλλιτεχνών και των καθηγητών και υποδομές για τη φιλοξενία σχολείων και μαθητών από την Κύπρο και τις χώρες της Ε.Ε.

Πρόσθεσε ακόμη πως στο Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας θα διδάσκονται η γλυπτική και η αγγειοπλαστική.

Είμαστε, είπε, «πολύ ικανοποιημένοι που το όραμα του μεγάλου καλλιτέχνη Στας Παράσχου για τη δημιουργία του πρώτου Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας παίρνει σάρκα και οστά».

Πρόκειται, πρόσθεσε, για το όραμα του μεγάλου καλλιτέχνη Στας Παράσχου και του μακαριστού πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Άκη Κλεάνθους, το οποίο εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το 2006. Ο κοινοτάρχης Λέμπας σημείωσε πως το εργοτάξιο παραδόθηκε στον εργολάβο στις 21 Φεβρουαρίου και στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι εργασίες. Πρόσθεσε πως στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται ο καθαρισμός όλου του χώρου, η αφαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων από τα διατηρητέα κτίρια, οι ανασκαφές που έγιναν για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ συνεχίζεται και η αναστύλωση των υφιστάμενων κατασκευών.

«Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και το έργο θα παραδοθεί στην ώρα του», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς σχετικά ο κοινοτάρχης Λέμπας απάντησε πως το έργο θα ολοκληρωθεί σε 85 εβδομάδες, περίπου σε ενάμιση χρόνο και θα περιλαμβάνει πόρους συνολικού εμβαδού 1.700 τ.μ.

Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Λέμπας, το Πολιτιστικό Χωριό της Λέμπας θα αποτελέσει ένα νέο πολιτιστικό τοπίο στην Κύπρο, αλλά και έναν πολιτιστικό πνεύμονα υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας. Επιπρόσθετα, τόνισε, πως στην κοινότητα Λέμπας έχουν εντοπιστεί σπαράγματα προϊστορικού οικισμού της Χαλκολιθικής περιόδου, ενώ δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο έχει, όπως είπε, ανεγερθεί από το Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο Λέμπας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συστοιχία αντιγράφων των κυκλικών κατοικιών του προϊστορικού οικισμού, η οποία λειτουργεί ως χώρος πειραματικής ερευνητικής αρχαιολογίας και μελέτης.

 

 

Σπάνια ευρήματα
Στην κοινότητα Λέμπας έχουν εντοπιστεί σπαράγματα προϊστορικού οικισμού της Χαλκολιθικής περιόδου, ενώ δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο έχει ανεγερθεί από το Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο Λέμπας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συστοιχία αντιγράφων των κυκλικών κατοικιών του προϊστορικού οικισμού, η οποία λειτουργεί ως χώρος πειραματικής ερευνητικής αρχαιολογίας και μελέτης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy