Σε κίνδυνο φτώχειας πέραν του 50% των εργαζόμενων με μερική απασχόληση

Σε κίνδυνο φτώχειας πέραν του 50% των εργαζόμενων με μερική απασχόληση

Σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται πέραν του 50% των εργαζόμενων με χαμηλή ένταση εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα στις γυναίκες το ποσοστό φτάνει στο 54,4%.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη θέσπιση κατώτατου μισθού, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση που η μεταρρύθμιση δεν ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, χιλιάδες εργαζόμενοι και ιδιαίτερα νέοι και γυναίκες θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας (τα οποία βασίζονται σε δεδομένα του 2020), το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας φτάνει στο 51,6%. Ωστόσο υπάρχει διαφορά μεταξύ των ανδρών (48,5% και των γυναικών (54,4%). Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με μεσαία ένταση εργασίας είναι 27,8% (29,7% στους άνδρες και 25,9% στις γυναίκες) και στα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με υψηλή ένταση εργασίας 3,8% (3,8% και 4,7%).

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία επισημαίνει ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση εργασίας μέσα σε ένα νοικοκυριό, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να βρεθεί σε κίνδυνο φτώχειας». Αναφέρεται επίσης ότι «η ένταση εργασίας θεωρείται πολύ χαμηλή όταν οι ενήλικες του νοικοκυριού εργάζονται για χρόνο ίσο ή μικρότερο από το 20% του συνολικού συνδυασμένου δυναμικού χρόνου εργασίας τους». Αντίθετα, προστίθεται, «η ένταση εργασίας θεωρείται πολύ υψηλή όταν ο χρόνος εργασίας των ενηλίκων υπερβαίνει το 85% του δυναμικού χρόνου εργασίας τους».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι «ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας (-10%), ιδιαίτερα της φτώχειας στην εργασία (-22%), και προς όφελος των νέων και των γυναικών εργαζομένων». Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλχημείες, όπως η επέκταση των ωρών απασχόλησης από 38 σε 40 την εβδομάδα, ώστε να μειωθεί ο ωριαίος μισθός σε επίπεδα πιο χαμηλά απ’ αυτά που ισχύουν σήμερα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy