Σε κλοιό βαριών βιομηχανιών 12 κοινότητες της Λεμεσού

Οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποτρέψει την εγκατάσταση νέας ασφαλτικής μονάδας στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή Παρεκκλησιάς

 

Αγανάκτηση και οργή επικρατεί ανάμεσα στις εκατοντάδες κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής Πύργου – Παρεκκλησιάς από το παρατεταμένα αδιάφορο σφύριγμα της κυβέρνησης, όχι μόνο μπροστά στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία μιας σειράς λατομείων και εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου που εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και στην ανοχή που επιδεικνύει ευνοώντας την εγκατάσταση και νέας ασφαλτικής μονάδας με στόχο, όπως εκτιμούν οι επηρεαζόμενες κοινότητες, τη διευκόλυνση συγκεκριμένου ομίλου εταιρειών.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Γιώργος Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας την Κοινωνική Πλατφόρμα Παρεκκλησιάς που δημιουργήθηκε για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνει ότι είχε γίνει προσπάθεια για να αποκρυβεί από τους επηρεαζόμενους η τροχιοδρόμηση της δημιουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, με στόχο να αποφευχθούν οι αντιδράσεις στα τόσα προβλήματα που προκύπτουν από τα οποία επηρεάζονται γύρω στις 12 κοινότητες.

Εξηγώντας σε τι συνίστανται αυτά τα προβλήματα, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει μια μόνο οδική αρτηρία «πολύ φτωχή για να αντέξει τις καθημερινές ανάγκες της διακίνησης των κατοίκων και ταυτόχρονα τη συνεχή κυκλοφορία των φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων που εξυπηρετούν τις μονάδες των υφιστάμενων ασφαλτικών μονάδων, των λατομείων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που περιβάλλουν την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια».

Η τροχιοδρόμηση της λειτουργίας ακόμα μιας μονάδας παραγωγής ασφάλτου είναι κάτι που «οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων δεν πρόκειται να δεχτούν με καμιά κυβέρνηση και θα αγωνιστούμε με κάθε θεμιτό τρόπο για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», τονίζει, υποδεικνύοντας ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές διαμαρτυρίες, το πρόβλημα συζητήθηκε και στη Βουλή, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά θετική εξέλιξη, ενώ από την πλευρά της η εμπλεκόμενη βιομηχανία προχώρησε στη διενέργεια δικής της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους κατοίκους, «αφού είναι βέβαιο ότι είναι υπέρ του επιχειρηματία που πλήρωσε για να γίνει αυτή η μελέτη, στην οποία όλα παρουσιάζονται καλά και άγια».

Η Κοινωνική Πλατφόρμα Παρεκκλησιάς είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ενώ απευθύνθηκε με επιστολές σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκφράζοντας τις ανησυχίες των κατοίκων αλλά και προτάσεις, υποδεικνύοντας ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν αν η κυβέρνηση προχωρούσε στη δημιουργία μιας Ζώνης γι’ αυτού του είδους τις βιομηχανικές μονάδες. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση και καμιά ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Εμείς, πάντως, πέραν από τα διάφορα διαβήματα και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουμε κάνει, έχουμε προειδοποιήσει ότι εκείνοι θα κτίζουν κι εμείς θα χαλούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας το γεγονός ότι τα προβλήματα στην περιοχή ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα για αρκετά χρόνια η κυκλοφορία με τα φορτωμένα φορτηγά, με μπετόν και άλλα λατομικά υλικά, γινόταν μέσα από το κέντρο της Παρεκκλησιάς, μέχρι που έγινε ο παρακαμπτήριος, που και πάλι δεν έλυσε το πρόβλημα. Τονίζονται παράλληλα οι κίνδυνοι που υπάρχουν καθημερινά για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και οι έντονες και αποπνικτικές μυρωδιές που αναδύονται στα πλαίσια της λειτουργίας των εργοστασίων και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της ασφάλτου και των άλλων παραγόμενων υλικών.

Να συσταθεί ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου των μελετών

 

Αναφερόμενος στο όλο θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον, την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και όχι τα συμφέροντα των εργοστασιαρχών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η γνωμοδότηση της συμβουλευτικής ομάδας των πανεπιστημιακών, η οποία κατέθεσε αρνητική άποψη για το νέο εργοστάσιο στην περιοχή, θα υιοθετηθεί από την αρμόδια περιβαλλοντική Αρχή.

«Οι δικές μας διαφωνίες για τη χωροθέτηση του νέου εργοστασίου είναι σε θεμελιακό επίπεδο», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικιστική περιοχή, όπου υπάρχει και έντονη γεωργική δραστηριότητα, γειτνιάζει με προστατευόμενη δασική περιοχή, ενώ θα επέλθει και τεράστια πίεση στο οδικό δίκτυο. «Να μη μας διαφεύγει ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη, εξαιτίας των δραστηριοτήτων των λατομείων και της ασφαλτικής μονάδας και ότι οι κάτοικοι απαιτούν αυστηρό έλεγχο και την τήρηση της νομιμότητας».

Επιπλέον, ο κ. Καυκαλιάς θέτει και το ζήτημα που αφορά στις μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, υποδεικνύοντας ότι κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα και αιτείται άδεια για νέο εργοστάσιο, καλείται να υποστηρίξει την αίτησή της με την κατάθεση σχετικής μελέτης από ιδιώτη μελετητή. «Ακριβώς στο σημείο αυτό δημιουργείται μείζον θέμα για το πώς διασφαλίζεται η αντικειμενική κρίση και η αμεροληψία του μελετητή, όπως επίσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μελετών, αφού ο μελετητής θα έχει “προσληφθεί” από την εταιρεία που υποβάλλει την αίτηση». Κατ’ επέκταση, «η σύσταση ανεξάρτητης Αρχής, η οποία να ελέγχει τη διαδικασία, να διατηρεί μητρώο μελετητών και στην οποία να απευθύνονται όσοι πρέπει να καταθέτουν μελέτες, αποτελεί απάντηση και “ασφαλιστική δικλίδα” για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των μελετών», καταλήγει.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy