Σε κοινό δανεισμό για αντιμετώπιση της κρίσης στις τιμές ενέργειας, καλούν δύο Επίτροποι της ΕΕ τα κράτη μέλη

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούν την Τρίτη σε κοινό δανεισμό τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το μπλοκ σε ύφεση.

Σε άρθρο τους στους «Irish Times», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν αναφέρουν ότι ο νέος δανεισμός θα μπορούσε να βασιστεί στο κοινό χρέος που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για την επιδότηση θέσεων εργασίας, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν χαθεί.

Η πρότασή τους έρχεται την στιγμή που το τεράστιο πακέτο στήριξης, ύψους €200 δισεκατομμυρίων, της Γερμανίας για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκαλεί ανησυχία, μεταξύ άλλων, στα κράτη της ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια τέτοιου είδους στήριξη, σε σχέση με τον δίκαιο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, την δημιουργία ενός αγώνα δρόμου για επιδοτήσεις και να αμφισβητήσουμε τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό μας σχέδιο», γράφουν στο άρθρο τους οι δύο Επίτροποι.

«Αντιμετωπίζοντας τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, υπάρχει μόνο μία πιθανή απάντηση: αυτή της Ευρώπης της αλληλεγγύης. Για να ξεπεράσουμε τα ρήγματα που προκαλούνται από τα διαφορετικά περιθώρια ελιγμών που δίδουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνουν.

«Παίρνοντας έμπνευση από τον μηχανισμό «SURE» για να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι και τα βιομηχανικά οικοσυστήματα στην τρέχουσα κρίση θα μπορούσε (αυτό) να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση», αναφέρουν οι δύο Επίτροποι.

«Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για ένα πρώτο βήμα προς την παροχή ΄ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών΄ στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, που είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί μια συστημική απάντηση στην κρίση», υπογραμμίζουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.