Σε κρίση οι Τόρις, εκλογές τώρα ζητούν οι Εργατικοί

epa10185103 People queue for more than six hours to pay their respects to Britain's Queen Elizabeth II lying in state at the Palace of Westminster in London, Britain, 15 September 2022. The queen's lying in state in Westminster Hall will last for four days, ending on the morning of the state funeral on 19 September. EPA/OLIVIER HOSLET

Μόλις το 14% των πολιτών της χώρας θα ψήφιζαν τους Συντηρητικούς εάν γίνονταν εκλογές αύριο

Σε µεγάλη κρίση βρίσκεται το κυβερνών κόµµα στη Βρετανία, όπου πληθαίνουν πλέον οι φωνές που ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αλλάζει πρωθυπουργούς σαν τα… πουκάµισα, την ώρα που βυθίζεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Την Πέµπτη η Λιζ Τρας αποχώρησε απολύτως ταπεινωµένη από τον πρωθυπουργικό θώκο, ύστερα από µόλις 45 µέρες. Μεταξύ των πιθανών διαδόχων της είναι οι Μάικλ Γκόουβ, Τοµ Τάγκεντχατ, Ρίσι Σούνακ, Πένι Μόρντοντ ή ακόµα και ο τέως ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, Μπόρις Τζόνσον. Βουλευτές έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους, µε τους τρεις τελευταίους να συγκεντρώνουν προς το παρόν την περισσότερη υποστήριξη.

Η εσωκοµµατική διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόµµατος αναµένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Τα στελέχη των Συντηρητικών που θα επιδιώξουν να διεκδικήσουν την ηγεσία θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι µπορούν να υπάρξουν ως τρεις υποψηφιότητες, από τους 357 βουλευτές των Τόρις.

Η παραίτηση της Τρας ανέδειξε τις σοβαρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος (που εκφράστηκαν και µε το Brexit) και αφορούν σε µια σειρά από ζητήµατα όπως το µείγµα της οικονοµικής πολιτικής, το ζήτηµα της φορολογίας, τα εντεινόµενα προβλήµατα της οικονοµίας κ.ά.

Αντεργατική η τελευταία πράξη της Τρας

Παρά την κρίση που περνά, όµως, το Συντηρητικό Κόµµα, η κυβέρνηση βρήκε χρόνο, λίγες ώρες πριν την παραίτηση της Λιζ Τρας, για να προωθήσει… νέο αντιαπεργιακό νοµοσχέδιο, επιχειρώντας να χτυπήσει τις απεργίες των εργαζοµένων στους σιδηροδρόµους και συνολικά στις µεταφορές. Η ίδια η Λιζ Τρας, λίγο πριν παραιτηθεί, ανέφερε ότι το νοµοσχέδιο «θα περιορίσει τη δυνατότητα των συνδικάτων να παραλύουν την οικονοµία µας».

Μεταξύ άλλων, το νοµοσχέδιο αίρει την όποια νοµική προστασία των συνδικαλιστών και των απεργών – εργαζοµένων από απολύσεις, όταν αυτοί απεργούν χωρίς να διασφαλίσουν το λεγόµενο «ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών». ∆ίνεται επίσης η δυνατότητα στους εργοδότες και το κράτος να ορίζουν πόσοι και ποιοι εργαζόµενοι «δεν µπορούν» να απεργήσουν για να µην πλήττονται «οι επιχειρήσεις και οι σκληρά εργαζόµενοι άνθρωποι»…

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζοµένων σε Σιδηρόδροµους, Λιµάνια και Μεταφορές (RMT), το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει τρεις νέες 24ωρες πανεθνικές απεργίες στα τρένα µέσα στον Νοέµβρη, κατήγγειλε το αντιαπεργιακό νοµοσχέδιο, τονίζοντας και στους εργαζόµενους να αντισταθούν στην εφαρµογή του.

Εκλογές τώρα!

Η παραίτηση της Τρας προκάλεσε την άµεση απάντηση σχεδόν όλων των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, µε πρώτους τους Εργατικούς του Κιρ Στάρµερ που απαίτησαν την άµεση προσφυγή στις κάλπες, εν µέσω δηκτικών σχολίων για το χάος που προκαλούν στη χώρα οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών.

Ενώ οι Συντηρητικοί καταγράφουν νέα βουτιά – ρεκόρ στην ιστορία των βρετανικών δηµοσκοπήσεων, νέα έρευνα δίνει ακόµα µεγαλύτερο προβάδισµα στο Εργατικό κόµµα, και µάλιστα 39 µονάδων, έναντι των Τόρις. Μόλις το 14% των πολιτών της χώρας θα ψήφιζαν τους Συντηρητικούς εάν γίνονταν εκλογές αύριο, αντί για το 53% των ερωτηθέντων που επιλέγει τους Εργατικούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy