Σε κρίσιμη καμπή η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία

  • Οι δύο πλευρές προσέρχονται αύριο ενώπιον του διευθυντή της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας, με τους εργαζομένους να διαμηνύουν ότι η συζήτηση εξαντλήθηκε
  • Βασικό αίτημα η νομοθετική κατοχύρωση των κατώτατων μισθών και η πλήρης επαναφορά των αποκοπών του 2012

Του Γιάννη Κακαρή

Στο πιο κρίσιμο στάδιό τους μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία καθώς αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτών, ενώπιον του διευθυντή της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Οι σημαντικότερες από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων αφορούν τη νομική κατοχύρωση των κατώτατων μισθών που συμφωνούνται, καθώς και την πλήρη επαναφορά των αποκοπών που έγιναν το 2012 ένεκα της οικονομικής κρίσης. Η σύμβαση έληξε τον Μάιο του 2022 και συμπληρώνεται πλέον ένας χρόνος διαβουλεύσεων.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, «η συνάντηση είναι κρίσιμη για τις περαιτέρω εξελίξεις. Μετά από αυτό θα διαφανεί κατά πόσο θα κηρυχθεί αδιέξοδο. Αν θα παρέμβει ο Υπουργός Εργασίας ή αν θα ακολουθηθούν διαδικασίες για να δούμε πώς προωθούμε το αίτημά μας με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων». Κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει λήψη μέτρων, όπως απεργία.

Σημείωσε ότι δεν είναι αποδεκτό «να συνεχιστεί το πήγαινε-έλα στο υπουργείο, αφού ειπώθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών και κατά την άποψή μας έχει εξαντληθεί ο χρόνος».

Ο Μ. Παπανικολάου εξέφρασε την ελπίδα όπως πρυτανεύσουν εκ μέρους των εργοδοτών καλύτερες σκέψεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να επέλθει συμφωνία που να βοηθήσει «και τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες εργολάβους, οι οποίοι εφαρμόζουν τα θέσμια».

Ένα άλλο αίτημα των εργαζομένων είναι να επανέλθουν στο 100% οι επιστροφές όσων αποκόπηκαν λόγω της κρίσης. Επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά για επαναφορά των μισθών, υποδεικνύοντας ότι «ακόμη δεν επανήλθαμε στους μισθούς του 2012». Με τη σύμβαση που έληξε πέρσι είχε επιστραφεί το 70% των αποκοπών και σήμερα το αίτημα είναι να επιστραφεί και το υπόλοιπο 30%.

 

Η νομική κατοχύρωση, το ιστορικό και οι στόχοι

Αναλύοντας το αίτημα της νομικής κατοχύρωσης των κατώτατων μισθών, ο Μ. Παπανικολάου εξήγησε ότι πρόκειται για μια κλαδική σύμβαση, η οποία υπογράφεται από τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οπότε πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργοδοτών, οι οποίοι δυστυχώς σε ένα μεγάλο αριθμό παραβιάζουν αυτή τη σύμβαση.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε η συντεχνία πριν από τη μεγάλη απεργία των 22 ημερών του 2013, ήταν να βρεθούν τρόποι ώστε η συλλογική σύμβαση να στηριχθεί και με άλλα εργαλεία για να μπορεί να εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Μεγάλο πλήγμα στις συμβάσεις έφερε και η αλλαγή της σύνθεσης του εργατικού δυναμικού, γιατί πολύ φυσιολογικά μπήκαν άνθρωποι μέσα στη βιομηχανία που δεν μιλούσαν τη γλώσσα, δεν γνώριζαν τις νομοθεσίες και τις συνθήκες παραμονής τους στην Κύπρο, τυγχάνοντας έτσι άγριας εκμετάλλευσης από πλευράς των εργοδοτών. Τους χρησιμοποιούσαν και έτσι οι παραβιάσεις πλήθαιναν. Όπως τους κάτοικους Κύπρου οι οποίοι έμπαιναν από άλλους κλάδους μέσα στη βιομηχανία όταν υπήρχε η ανάπτυξη. Έτσι δημιουργούνταν αυτά τα προβλήματα.

Με την επιτυχή έκβαση της απεργίας του 2013 μπήκαν οι πρώτες βάσεις της νομικής κατοχύρωσης εκείνων που συμφωνούνται στη σύμβαση.

«Χωρίς να αποσυνδέουμε την εμπλοκή μας ως εργατική πλευρά στη διαμόρφωση των δικαιωμάτων μας, ζητούσαμε την ύπαρξη ενός νόμου που να συνδέεται με την εκάστοτε συμφωνηθείσα σύμβαση που έχει επιτευχθεί με τους εργοδότες», σημείωσε ο Μ. Παπανικολάου.

Τελικά, αυτό επιτεύχθηκε το 2020 με την ψήφιση του Νόμου «Περί εργοδοτουμένων στην οικοδομική βιομηχανία βασικοί όροι υπηρεσίας».

Σύμφωνα με αυτή τη νομοθεσία, τα άρθρα της συλλογικής σύμβασης που αφορούν το ωράριο/υπερωρίες, το Ταμείο Προνοίας, τις αργίες και το φιλοδώρημα (13ος) θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά.

Όμως από αυτό έλειπε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, σύμφωνα με τον ΓΓ των Οικοδόμων της ΠΕΟ, που είναι οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί. Για τους οποίους δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες παραβιάσεις.

Οι κατώτατοι μισθοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο γιατί είναι η βάση στην οποία στηρίζονται και τα υπόλοιπα ωφελήματα. Οι κοινωνικές ασφαλίσεις, το φιλοδώρημα, το Ταμείο Προνοίας κ.α. Επίσης, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό τα εργατικά ταμεία. Δηλαδή, οι κοινωνικές ασφαλίσεις και το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy