Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι διαπραγματεύσεις στην ξενοδοχειακή

Το ΥΠΕΡΓ αρνείται να κηρύξει αδιέξοδο προστατεύοντας τους ξενοδόχους

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία αφού οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης δεν απέδωσαν καρπούς.

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δεν πάει άλλο, αφού οι διαβουλεύσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ενώ οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν νερό στο κρασί τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αρνείται να κηρύξει αδιέξοδο, αφού κάτι τέτοιο θα έφερνε κόστος για τους εργοδότες.

Στην πλευρά των συντεχνιών επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και η ιδέα για λήψη δραστικών μέτρων. Καθοριστικής σημασίας φαίνεται να είναι η κοινή συνεδρία των συντεχνιών ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης «το Υπουργείο αδικαιολόγητα αρνείται να κηρύξει αδιέξοδο αφού οι συναντήσεις δεν επιφέρουν αποτέλεσμα ούτε υπάρχει ένδειξη ότι θα προσέλθουμε σε συμφωνία».

Επεσήμανε ότι έχει ξεπεραστεί προ πολλού το περιθώριο 6 εβδομάδων για κατάληξη, το οποίο ορίζεται από τον κώδικα εργασιακών σχέσεων. Ως εκ τούτου αφού δεν υπάρχει συμφωνία, το υπουργείο θα έπρεπε να κηρύξει αδιέξοδο. Επεσήμανε ότι τις δύο πλευρές χωρίζει χάσμα απόψεων αφού οι εργοδότες αρνούνται να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα που εγείρουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης, εξέφρασε αντίθετη άποψη, αφού κατά τον ίδιο σωστά η Υπουργός δεν κήρυξε αδιέξοδο. Όπως ισχυρίστηκε, υπάρχουν σημεία στα οποία συγκλίνουν και ενδέχεται να καταλήξουν. Σε άλλα πάλι υπάρχουν τεράστιες διαφορές.

Κατηγόρησε δε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι οι ίδιες δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις αναφέροντας ότι μόνο οι ξενοδόχοι κάνουν πίσω σε θέσεις τους. «Ξέρουν ότι είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να δείξουν την ίδια διάθεση». Την ίδια ώρα ο ΠΑΣΥΞΕ δηλώνει ικανοποιημένος με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση, αφού δεν κηρύσσει αδιέξοδο. Η Υπουργός Εργασίας αρνείται να κηρύξει αδιέξοδο, παρά το ότι οι διαβουλεύσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Έτσι θέτει διαρκώς νέες διαπραγματεύσεις, μετακυλίοντας την αντιπαράθεση εκτός της ακμής της τουριστικής περιόδου. Μετά τη συνάντηση της 7ης Αυγούστου, η οποία δεν απέφερε αποτέλεσμα, ορίστηκαν νέες συναντήσεις για τα τέλη του μήνα. Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου η υπουργός θα συναντηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στις 23 Αυγούστου θα συναντηθεί με τους εργοδότες στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία.

Στις 26 του μήνα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση. Τα κυριότερα αιτήματα που προτάσσουν οι εργαζόμενοι αφορούν την επιστροφή των όσων παραχώρησαν το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε άλλους τομείς συμφωνήθηκε η σταδιακή επιστροφή, ενώ στον συγκεκριμένο τομέα παρά το ότι οι ξενοδόχοι δεν επλήγησαν από την κρίση, αρνούνται να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο. Σημειώνεται πως ο μόνος τομέας που δεν πλήγηκε από την οικονομική κρίση είναι αυτός του τουρισμού.

Αντιθέτως με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου, γνώρισε άνθηση.

Συγκεκριμένα το 2018 καταγράφηκαν 3.938.625 τουρίστες. Δηλαδή 1.497.386 εκ. περισσότεροι από το 2014 (2.441.239). Σχετικά με τα έσοδα από τον τουρισμό, το 2018 ανήλθαν περίπου στα 2 δισ. ευρώ, 687 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2014.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy