“Αδειασμα” του “υπεξ” από Ακκιντζί για λειτουργίες εκκλησιών

Η μη παραχώρηση άδειας για την τέλεση λειτουργίας σε εκκλησίες στα κατεχόμενα οδηγεί σε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, υπέδειξε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας σχετική δήλωση του «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

«Το να διορθώνεις ένα λάθος είναι αρετή», υπέδειξε ταυτόχρονα ο κ. Ακιντζί, σε δήλωσή του, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

Νωρίτερα σε γραπτή του δήλωση ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είχε πει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της συγκεκριμένα κριτήρια προτού δώσει άδεια για την τέλεση λειτουργίας σε εκκλησίες στα κατεχόμενα και ότι δεν είναι ανάγκη να αρέσουν στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός.

Από πλευράς του ο κ. Ακιντζί είπε πως επιθυμεί να υπάρχει αρμονία στις σχέσεις του με την «κυβέρνηση» και τη «βουλή», αλλά, ανέφερε, εάν συνεχιστούν αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος.

«Ο υπουργός εξωτερικών δεν είναι ο συνομιλητής μου γι` αυτό το θέμα» είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι για το θέμα μίλησε με τον «πρωθυπουργό» και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό».

Σε κριτήρια για λειτουργία εκκλησιών παρέπεμψε ο Ερτουγρούλογλου

Η λεγόμενη κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της συγκεκριμένα κριτήρια προτού δώσει άδεια για την τέλεση λειτουργίας σε εκκλησίες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον «υπέξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος αναφέρει επίσης ότι δεν είναι ανάγκη να αρέσουν στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανάρτησε γραπτή δήλωση στην ιστοσελίδα στου «υπουργείου».

Στη δήλωση αναφέρεται ότι τα θρησκευτικά πιστεύω διασφαλίζονται δια μέσω του «συντάγματος» και ότι η λατρεία και οι θρησκευτικές τελετές μπορούν να τελούνται ελεύθερα από όλους όσοι διαμένουν στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, φτάνει να μην διαταράσσουν την δημόσια τάξη.

Προστίθεται ότι οι Μαρωνίτες και οι Ελληνοκύπριοι που επέλεξαν να ζήσουν στα κατεχόμενα μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα ελεύθερα στις οκτώ εκκλησίες που βρίσκονται στα χωριά τους χωρίς οποιοδήποτε εμπόδιο.

Η λεγόμενη κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) αποφάσισε να μην υπάρχουν οι όποιοι περιορισμοί για τις τρεις μεγάλες εκκλησίες στα κατεχόμενα (Απόστολος Αντρέας, Άγιος Βαρνάβας και Άγιος Μάμας), αλλά τα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στην Νότια Κύπρο, όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξετάζονται από το «υπουργείο» στο πλαίσιο κάποιων κριτηρίων, συμπληρώνεται.

Αυτά, όπως αναφέρεται, είναι αν η ημερομηνία της λειτουργίας είναι σημαντική θρησκευτική ημέρα, όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, ή η ονομαστική γιορτή της εκκλησίας, η φυσική κατάσταση της εκκλησίας, αν δηλαδή είναι ασφαλής, κατά πόσο η εκκλησία χρησιμοποιείται για άλλο σκοπό, όπως βιβλιοθήκη, πολιτιστικό κέντρο ή κέντρο νεότητας και κατά πόσο βρίσκεται σε στρατιωτική περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Ερτουγρούλογλου ενημερώνει ότι το 2013 υπήρξαν 47 αιτήματα και εγκρίθηκαν 38, το 2014 107 αιτήματα και εγκρίθηκαν 71 και το 2015 128 αιτήματα και εγκρίθηκαν 96. Μέχρι στιγμής φέτος υπήρξαν 93 αιτήματα και εγκρίθηκαν 71, προσθέτει.

Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι κατά τον ίδιο ο κ. Ακιντζί λαμβάνει μέρος στην προσπάθεια να φανεί ότι η «κυβέρνηση» απορρίπτει τα αιτήματα και προσθέτει ότι και προηγούμενοι «υπεξ» δεν ενέκριναν όλα τα αιτήματα.

Ο κ. Ακιντζί, αναφέρει, δικαιούται να μην του αρέσουν ορισμένες αποφάσεις της «κυβέρνησής» μας, το ίδιο συμβαίνει και με την «κυβέρνηση» η οποία δεν είναι ανάγκη της αρέσουν όλες οι θέσεις του «προέδρου», όμως, προσθέτει, πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy