Λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αν ο ασθενής έχει συμπτώματα γρίπης

 

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται και τα πέντε Ιατρεία Δημόσιας Υγείας ή Ιατρεία Γρίπης, τα οποία θα εξετάζουν άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για κρούσματα κορονοϊού. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε ότι από προχθές ξεκίνησε η ροή ασθενών προς τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, τα οποία άρχισαν σταδιακά τη λειτουργία τους από την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε, προς το παρόν είναι σε λειτουργία ένα Ιατρείο σε κάθε επαρχία, ωστόσο σημείωσε ότι όπου οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, η προσπάθεια θα είναι να λειτουργήσουν διπλά ιατρεία. Απαντώντας σε ερώτηση, η κα Κυριάκου είπε ότι τα Ιατρεία Γρίπης σε Λευκωσία και Λάρνακα λειτουργούν από τις 08:00 μέχρι τις 20:00, ενώ σε Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο από τις 08:00 μέχρι τις 14:00. «Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας», συμπλήρωσε, «είναι να επεκταθεί και να έχουμε παραπάνω από ένα ιατρεία σε κάθε επαρχία».

Η κα Κυριάκου ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ότι τα Ιατρεία Γρίπης λειτουργούν μόνο με ραντεβού, εξηγώντας πως τα ραντεβού προκύπτουν εάν κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι κορονοϊός ή όχι.

Όπως διευκρινίζει η κα Κυριάκου, «αν ο Προσωπικός Ιατρός κρίνει ότι συγκεκριμένος ασθενής πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει κορονοϊό ή Γρίπη Α, θα επικοινωνεί με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε συγκεκριμένα τηλέφωνα, που έχουν κοινοποιηθεί στους ιατρούς -και όχι στο 1420- ώστε να γίνονται οι περαιτέρω ενέργειες».

Ερωτηθείσα για τη διαδικασία που ακολουθεί ο Προσωπικός Ιατρός, η κα Κυριάκου είπε ότι ετοιμάστηκε και δόθηκε στους προσωπικούς γιατρούς ένας αλγόριθμος, εξουσιοδοτώντας τους να κάνουν αξιολόγηση ασθενών τηλεφωνικώς.

Επιπλέον, η κα Κυριάκου είπε πως στη συνέχεια οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, θα εξετάζονται από τους γιατρούς επιτόπου και αν κριθεί αναγκαίο θα λαμβάνεται δείγμα για εξέταση κορονοϊού.

Σε ερώτηση πού θα στέλνονται τα δείγματα, τα οποία θα λαμβάνονται από τα Ιατρεία Γρίπης, η κα Κυριάκου ανέφερε ότι τα δείγματα θα αποστέλλονται προς το παρόν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), μέχρι την αύξηση του αριθμού των εργαστηρίων, που θα κάνουν την εξέταση για τον COVID-19.

«Αν έχει αυξημένο αριθμό δειγμάτων, που παίρνουν από αυτά τα ιατρεία και το ΙΝΓΚ είναι πλήρες και δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την εξέταση περισσότερων δειγμάτων θα γίνεται η διαδικασία να πηγαίνουν σε άλλα χημεία, νοουμένου ότι θα μπορούν να κάνουν μοριακή εξέταση», πρόσθεσε.