Σε λύσεις έκτακτης ανάγκης προχωρά ο ΟΚΥΠΥ στα νοσοκομεία – Κραυγή αγωνίας από νοσηλευτές

Χθες, νωρίς το βράδυ, υπήρχαν μόλις 5 διαθέσιμες κλίνες, γεγονός που υποχρέωσε τον ΟΚΥπΥ να προχωρήσει σε λύσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημρίδα ο Φιλελεύθερος.

Προχώρησε σε μείωση της δραστηριότητας άλλων τμημάτων και κλινικών του νοσηλευτηρίου Λευκωσίας, με σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό θα ξεπεράσει τους 220.

Στη ΜΕΘ 1 του νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας, με δυναμικότητα 17 κλινών, στις 5 το απόγευμα νοσηλεύονταν ήδη 15 άνθρωποι.

Στη ΜΕΘ 2, δυναμικότητας 24 κλινών, βρίσκονταν την ίδια ώρα σε νοσηλεία 21 ασθενείς, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ήταν μόλις 5, ενώ για μερικές ώρες προηγουμένως είχε πέσει στις 4.

Νοσηλευτές σε διπλές βάρδιες

Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι νοσηλευτές, οι οποίοι λόγω του μειωμένου αριθμού εξειδικευμένων νοσηλευτικών λειτουργών υποχρεώνονται να εργάζονται διπλές βάρδιες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την  κατάρρευσή τους αλλά και την μείωσση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Το ότι υπάρχουν ευθύνες είναι δεδομένο , πρόσθεσε, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες τόνισε στην εφημερίδα ο  πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης.

Τώρα είναι ώρα να βρούμε λύσεις και για να το πετύχουμε μάλλον πρέπει να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας .

Ως νοσηλευτές, κατέληξε ο κ. Αργυρίδης, τονίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο αβοήθητο, αλλά, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, φοβόμαστε ότι πιθανόν να προκύψουν και λάθη, λόγω της κόπωσης του προσωπικού, η οποία μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μη ασφαλή φροντίδα υγείας .

 

Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργούμε , είπε ο κ. Χαριλάου, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Προσπαθούμε και βρίσκουμε λύσεις. Υπάρχει συνεχώς παρακολούθηση της κατάστασης και στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να εξυπηρετήσουμε και τον τελευταίο ασθενή που θα χρειαστεί βοήθεια .

Ωστόσο, είπε καταλήγοντας ο κ. Χαριλάου, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τα νοσοκομεία μας εξυπηρετούν κι άλλους ασθενείς. Η πληρότητα στα παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Άρα, δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις προσωπικό. Κατα βάλλουμε συνεχώς προσπάθειες και προς το παρόν μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις .

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.