Σε νέες περιπέτειες οδηγεί η υφιστάμενη κατάσταση με την Τουρκία

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Καμία πίεση από την ευρωπαϊκή ή διεθνή κοινότητα δεν νιώθει η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο. Απειλεί επίσης να συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για «αναποφάσιστη και εμμονική στάση» που δεν άφησε, όπως υποστηρίζει, άλλη επιλογή στην Τουρκία πέραν της λύσης δύο ισότιμων και κυριάρχων ανεξάρτητων κρατών.

Η αναβίωση των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να μιλά για «δύο κράτη» στην Κύπρο, αλλά η επιβολή του «πρωτοκόλλου» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα οδηγεί σε πλήρη εξάρτηση και αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων. Οδηγεί στην προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη ισχυρές προοδευτικές τουρκοκυπριακές δυνάμεις που αντιστέκονται και αντιδρούν στα όσα προσπαθεί να επιβάλει και να ελέγξει η Άγκυρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν. Η μόνη διέξοδος και ελπίδα είναι να δημιουργηθούν ξανά προϋποθέσεις  για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού, διαφορετικά η υφιστάμενη κατάσταση οδηγεί σε νέα τετελεσμένα και σε νέες περιπέτειες.

Δυστυχώς, ακόμη και η έκθεση της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας συνηγορεί στην υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών ως προς την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Η έκθεση υποβαθμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας, των γειτόνων της. Είναι θετικό, όμως, ότι το Ευρωκοινοβούλιο τοποθετείται εναντίον της λύσης δύο κρατών και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες που παγιώνουν τη μόνιμη διχοτόμηση. Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές καλούν όλες τις πλευρές σε μια ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην περιοχή. Το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ, ιδιαίτερα μετά το ουκρανικό πρόβλημα, ιεραρχούν πολύ ψηλά το ζήτημα της ενέργειας και κοιτάζουν να δουν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία στην περιοχή μεταξύ όλων των χωρών που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στα ενεργειακά. Επομένως, είναι δυνατό να δημιουργηθούν προϋποθέσεις τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της λύσης του Κυπριακού, η οποία λύση θα είναι προς όφελος της ΕΕ και ολόκληρης της περιοχής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.