Σε περίπου €36 εκ. υπολογίζεται το έλλειμμα του ΟΚΥΠΥ – Τετ-α-τετ με Συντεχνίες Ιατρών αύριο

Τετ-α-τετ του ΟΚΥπΥ με Συντεχνίες Ιατρών αύριο για την απογευματινή εργασία

 

Με τις δύο συντεχνίες των ιατρών του δημοσίου (ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ) θα συναντηθεί αύριο ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοϊζίδης, για το θέμα της απογευματινής απασχόλησης ιατρών στα νοσοκομεία, όπως δήλωσε στη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ότι «δεν μπορεί το 2021 τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτουν εξοπλισμό και άρτιο προσωπικό που ξεπερνά τις 7.000 ανθρώπους». Ανέφερε πως στόχος είναι να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν το απογευματινό ωράριο στα εξωτερικά ιατρεία, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν καθορίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του Οργανισμού, τόνισε ότι ο ΟΚΥπΥ σέβεται τα λεφτά του φορολογούμενου. Όπως είπε, για τον ΟΚΥπΥ «το κόστος της πανδημίας υπολογίζεται σε περίπου €100 εκ., ενώ η εκτίμηση πραγματικών αποτελεσμάτων για το χρόνο 2021 παρουσιάζει μικρό λειτουργικό έλλειμμα, περίπου €5 εκ., που θα αυξηθεί κατά €31 εκ. λόγω κεφαλαιουχικών δαπανών». Πρόσθεσε ότι «στα αποτελέσματα αυτά έχουν ληφθεί υπόψιν εισοδήματα €120 εκ. που αφορούν δαπάνες για Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ)». Επεσήμανε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από όσα προϋπολογίστηκαν. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον ο Οργανισμός προτίθεται να ζητήσει επέκταση της χρονικής διάρκειας στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων από την κυβέρνηση, πέραν των πέντε χρόνων που προβλέπει η νομοθεσία, επανέλαβε πως ο ΟΚΥπΥ θα ζητήσει παράταση για όσο διαρκέσει η πανδημία συν τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στη στελέχωση, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα υποστελέχωσης, επισημαίνοντας πως όποιες ελλείψεις παρατηρούνται είναι λόγω προσωρινής μετακίνησης προσωπικού. Είπε ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΟΚΥπΥ μέχρι σήμερα, έγιναν σύνολο 1.022 προσλήψεις, 245 γιατρών, 371 νοσηλευτών και οι υπόλοιπες σε διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Με αυτές, συνέχισε, ο συνολικός αριθμός των ιατρών ανέρχεται στους 767, ενώ των νοσηλευτών σε 3.555.

Για τους σχεδιασμούς που έπονται, σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός και η προσθήκη εξοπλισμού «συνεχίζονται κανονικά». Αναφέρθηκε σε νέα μονάδα αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου, την κατακύρωση «σε λίγες μέρες» της πρώτης φάσης του νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας και την κατακύρωση προσφοράς για δομή που θα φιλοξενεί χρόνια ψυχικά πάσχοντες ασθενείς στα Λατσιά. Πρόσθεσε ότι κατατέθηκε αίτηση για πολεοδομική έγκριση για ανέγερση του Κέντρου Υγείας Ακακίου, ενώ τα έργα για ΤΑΕΠ στο Μακάρειο ξεκινούν στα μέσα του 2022 και η καινούρια Μονάδα Θαλασσαιμίας «ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2022». Ο ΟΚΥπΥ, όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής, «στα επόμενα τρία χρόνια προγραμμάτισε να δαπανήσει €200 εκ. για αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμό».

Κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο και τόνισε ότι «δεν θα πετύχουμε μόνοι μας, αλλά με τη συνεργασία όλων».

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.