Σε «πλήρη εκτροχιασμό» τα οικονομικά της Υγείας σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή

Για «πλήρη εκτροχιασμό» του τομέα της Υγείας προειδοποιεί ο Γενικός Ελεγκτής σε επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών, Ελέγχου και Υγείας, στην οποία κάνει λόγο για υπερβάσεις των δημοσίων δαπανών που οφείλονται σε καταχρήσεις και άλλης μορφής μη χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση εκ μέρους των ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣημειώνει ότι τα πραγματικά δεδομένα των συντελεστών που επηρεάζουν τα έσοδα αποδείχθηκαν, ακόμα και μετά την πανδημία, ευνοϊκότερα των προβλέψεων, την ώρα που οι δαπάνες αυξάνονται δραματικά και δυσανάλογα.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημειώνει πως διεξάγουν αυτή την περίοδο σχετικούς ελέγχους, ωστόσο, όπως επισημαίνει, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτουν σοβαρά θέματα καταχρήσεων και σπατάλης και ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού 2022, έκρινε σκόπιμο να προβεί σε μία γενική ανάλυση ώστε να διαφανεί η εικόνα του προβλήματος.

Αναλυτικότερα, στηριζόμενος στην αναλογιστική μελέτη του οίκου MERCER, επισημαίνει πως η πραγματικότητα σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ και της ανεργίας, αποδείχθηκε ευνοϊκότερη των προβλέψεων και επιπρόσθετα η εικόνα αυτή δεν ανατράπηκε ούτε λόγω της πανδημίας. «Ως εκ τούτου, η προβολή της πανδημίας ως άλλοθι δεν τεκμηριώνεται». Αναφορικά με τα έσοδα του ΟΑΥ επισημαίνει ότι φάνηκε η πρόβλεψη του οίκου να ήταν συντηρητική, μιας και παρατηρείται αύξηση της τάξης του 30%.

Σε σχέση με τις δαπάνες των ΟΑΥ και Κεντρικού Κράτους (εκ μέρους του ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ) ωστόσο, ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει ότι σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οίκου Mercer παρατηρείται «μια δραματική αύξηση των δαπανών, δυσανάλογη της αύξησης του ΑΕΠ». Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό για το 2022, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει πως ο ΟΑΥ θα έχει έλλειμμα €100 εκατ., ενώ η πρόβλεψη προνοούσε κέρδος.

Σχετικά με τα δημόσια νοσηλευτήρια επισημαίνει πως ο ΟΚΥπΥ δεν επιτυγχάνει τους στόχους αναφορικά με τα έσοδα και ταυτόχρονα «αντί εξορθολογισμός δαπανών υπάρχει συνεχής αύξηση ελλειμμάτων».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως «δυστυχώς, μόνιμη επωδός από πλευράς ΟΑΥ (και του τέως Υπουργού Υγείας) ήταν πως ο σφαιρικός προϋπολογισμός θωρακίζει το ΓεΣΥ από κάθε κατάχρηση. Η θέση αυτή προφανώς έχει εκ των πραγμάτων καταρρεύσει και η κατάσταση οδηγείται σε πλήρη εκτροχιασμό».

Ειρηναίος Πίττας

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.