Σε πορεία ανακαίνισης η προσφυγική πολυκατοικία στην Πιαλέ Πασά


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε πορεία ριζικής ανακαίνισης βρίσκεται επιτέλους η προσφυγική πολυκατοικία στη λεωφόρο Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα.

Το τετραώροφο κτίριο βρίσκεται σε κακό χάλι, αλλά, όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής την εβδομάδα που πέρασε, τρέχουν πια οι διαδικασίες επιδιόρθωσης. Αυτό θα γίνει από δύο Αρχές, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Δήμο Λάρνακας που αναλαμβάνουν διαφορετικά κομμάτια του έργου αποκατάστασης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει εντάξει την εξωτερική αποκατάσταση της πολυκατοικίας στο σχεδιασμό αισθητικής βελτίωσης των προσόψεων ολόκληρης της λεωφόρου Πιαλέ Πασά. Θα αναλάβει επίσης την κατεδάφιση και απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών από την οικοδομή στην οποία στεγάζονται ηλικιωμένοι στα εννέα διαμερίσματα.

Οι υπόλοιπες εργασίες ανακαίνισης θα γίνουν από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που αναλαμβάνει το εσωτερικό των διαμερισμάτων, τη μόνωση της οροφής και την πίσω όψη του κτιρίου. Η Πολεοδομία τρέχει ήδη διαγωνισμό για κατακύρωση συμβολαίου αποκατάστασης της πολυκατοικίας σε πάροδο της Πιαλέ Πασά με εκτιμώμενη αξία 400 χιλιάδων ευρώ.

Όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Προσφύγων, η προσφορά θα κατακυρωθεί τον Ιούλιο, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κέττηρος, οι αυθαιρεσίες, η έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης και η παλαιότητα της οικοδομής (κτίστηκε πριν το 1974 και έκτοτε δεν έχει συντηρηθεί) έχουν δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους ηλικιωμένους κάτοικους που διαμένουν στην πολυκατοικία, χαιρετίζοντας την προώθηση των διαδικασιών αποκατάστασης. Χαιρέτισε ιδιαίτερα τη στάση του Δήμου Λάρνακας που αναλαμβάνει ευθύνη έργων, παρά το ότι δεν είναι τυπικά δικής του ευθύνης. «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία θα πρέπει να βρει σύμμαχους και να τύχει επανάληψης και από άλλους δήμους, δίνοντας ζωή στις τουρκοκυπριακές συνοικίες που στεγάζουν για σχεδόν 50 χρόνια τους εκτοπισμένους της Κύπρου», τόνισε ο Ν. Κέττηρος.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.