- Η αθλιότητα που επικρατεί στο Νοσοκοµείο Λεµεσού υποχρεώνει τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών και δεσµεύσεών της
- Ενδεχόµενη κατάρρευση των δηµοσίων νοσηλευτηρίων θα οδηγήσει ταχέως σε κατάρρευση και του ΓεΣΥ µε καταστροφικές συνέπειες στην οικονοµία του τόπου
Του Χρήστου Χαραλάμπους
Πρόκληση για τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά τα συσσωρευμένα προβλήματα και την κατάσταση διάλυσης του νοσοκομείου, αποτελεί η «έκπληξη» που προκάλεσαν στον Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη και την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, τα όσα διαπίστωσαν με τα μάτια τους, αλλά και μέσα από τα στοιχεία που τους παρέθεσε ο περιφερειακός διευθυντής ΟΚΥπΥ Λεμεσού-Πάφου, Χρίστος Νικολάου.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποκαλύπτουν σε όλο το μεγαλείο τους, όχι μόνο τα σοβαρά προβλήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές των νοσοκομείων των δύο επαρχιών, αλλά και γενικότερα τα τρωτά που καταγράφονται στη διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ.
Είναι πραγματικά να απορεί και να αγανακτεί κανείς που ο κ. Χριστοδουλίδης ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πήρε χαμπάρι για την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και τους χειρισμούς των ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Έστω, στη μακρά προεκλογική του εκστρατεία που «είδε και μελέτησε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας», όπως έλεγε, δεν έγινε κοινωνός της αθλιότητας που χαρακτηρίζει το Νοσοκομείο Λεμεσού; Δεν μπήκε καν στον κόπο ο νέος Πρόεδρος να ενημερωθεί έστω και για κάποια βασικά ζητήματα από τον Υπουργό του των Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ως Υπουργός Υγείας για τρία ολόκληρα χρόνια επί προεδρίας Αναστασιάδη δεν μπορεί παρά να ήταν πολύ καλός γνώστης της κατάστασης και βέβαια με σημαντικό μερίδιο ευθύνης;
Οι συγκεκριμένες αναφορές του διευθυντή της Περιφέρειας ΟΚΥπΥ Λεμεσού – Πάφου, Δρος Χρίστου Νικολάου, επιβεβαιώνουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί και κτύπησαν και επίσημα πλέον καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πορείας του ΓεΣΥ σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας άνισος αγώνας, υποδεικνύοντας ότι την ώρα που ο ΟΚΥπΥ εργάζεται για την αυτονόμηση και αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έχει να αντιμετωπίσει τους «εμπειροπόλεμους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα».
Εκμετάλλευση του ΓεΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα
Κάνοντας σαφώς λόγο για «εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα», ο διευθυντής του ΟΚΥπΥ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ιδιωτικός τομέας εκτελεί προ-διαλογή ασθενών, περιθάλποντας τους «προσοδοφόρους ασθενείς των χειρουργικών ειδικοτήτων» και παράλληλα «μας διακομίζει αριθμό μετεγχειρητικών ασθενών μόλις αυτοί παρουσιάσουν επιπλοκή, τους οποίους συνήθως νοσηλεύουμε στη ζημιά μας, από οικονομικής απόψεως».
Αναφέροντας ως παράδειγμα τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, η οποία στοιχίζει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα από όσα αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να λειτουργήσει τμήματα ΤΑΕΠ. Έθεσε δε προς προβληματισμό το ερώτημα κατά πόσον τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ θα πρέπει να επενδύσουν πόρους στην αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, αυξάνονταν ακόμα περισσότερο τις ζημιές τους και αν ναι, ποιος θα αναλάβει την κάλυψη του κόστους.
Ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Υγείας να ενισχύσουν άμεσα τον ΟΚΥπΥ που αποτελεί, όπως υπέδειξε, τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, ο κ. Νικολάου προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη κατάρρευσή του θα οδηγήσει ταχέως σε κατάρρευση και του ΓεΣΥ με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου.
«Για την αναβάθμισή μας και την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μελών τόσο εντός, όσο και εκτός του ΟΚΥπΥ, περιλαμβανομένου του ΟΑΥ και ασφαλώς του Υπουργείου Υγείας υπό την εποπτεία του οποίου διατελούμε», ανέφερε και επισημαίνοντας την ανάγκη η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει πλέον ποιος είναι ο επιθυμητός ρόλος των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Το Νοσοκομείο Λεμεσού παλεύει χωρίς εφόδια
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Νικολάου υπέδειξε ότι δεν στέκει επί ίσοις όροις απέναντι στα δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της πόλης που λειτουργούν εντός του ΓεΣΥ, αλλά και στο τρίτο και μεγαλύτερο νοσηλευτήριο που προαναγγέλλεται ότι θα ενταχθεί σύντομα στο Σύστημα, απαριθμώντας τις σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες που η Πολιτεία, όπως σημείωσε, έχει υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες της Λεμεσού, αλλά και της Πάφου.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τα Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου υπολείπονται ιατρικές ειδικότητες, όπως νευροχειρουργική, αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική και επεμβατική ακτινολογία, κάτι που όπως τόνισε «μας θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού, αλλά κυρίως δεν μας επιτρέπει να παράσχουμε έγκαιρα την πρέπουσα περίθαλψη στους ασθενείς μας». Χαρακτήρισε παράδοξο το ότι την ώρα που τα νοσοκομεία της Κύπρου είναι υπερπλήρη λόγω πανδημίας και διαφόρων λοιμώξεων, στο Νοσοκομείο Λεμεσού υπάρχουν περίπου 40 κλίνες σε αχρησία. Κι αυτό, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που εδώ και πολύ καιρό παρατηρούνται σε νοσηλευτικό προσωπικό, «παρ’ όλο που ο ΟΚΥπΥ εργοδοτεί μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευτών από ό,τι αναλογεί στον αριθμό των κλινών μας, συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα».
Στην αναφορά του στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείου Λεμεσού, αλλά και στην έλλειψη συστημάτων Πληροφορικής, ο Δρ Νικολάου θύμισε ότι στα 33 χρόνια λειτουργίας του το νοσοκομείο δεν έχει ποτέ ανακαινιστεί, ενώ παρόμοια προβλήματα και ελλείψεις, όπως σημείωσε, αντιμετωπίζουν και τα Νοσοκομεία Πάφου, Πόλεως Χρυσοχούς και Τροόδους.
Προβλήματα και ελλείψεις που επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια έχουν επισημανθεί μέσα από επιστολές και υπομνήματα προς το Υπουργείο Υγείας, αλλά και σε συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόσο από βουλευτές και Τοπικές Αρχές, όσο και από άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η έλλειψη δηµοσίων γηριατρικών κλινικών µετατρέπει τα νοσοκοµεία σε γηροκοµεία!
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι το προσωπικό του Νοσοκοµείου Λεµεσού, αριθµητικά παραµένει περίπου το ίδιο τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ τα περιστατικά που καλείται να αντιµετωπίσει καταγράφουν µείωση, γεγονός που εύλογα δηµιουργεί ερωτηµατικά ως προς την επαρκή αξιοποίηση αυτού του δυναµικού.
Κάτι που η Υπουργός Υγείας απέδωσε στο ότι δεν εφαρµόστηκαν µέχρι στιγµής δείκτες ποιότητας, παρακολούθησης, εποπτικές διαδικασίες και αξιολόγηση βάσει κριτηρίων απόδοσης.
Σηµειώνοντας ότι θα συνεργαστεί µε τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ για τήρηση ορθών διαδικασιών και την προώθηση ποιοτικών κριτηρίων, η κα Κανάρη υπέδειξε ότι υπάρχουν ικανότατοι γιατροί και νοσηλευτές όπως και διοικητικό προσωπικό και «οφείλουµε ως Πολιτεία να το αξιοποιήσουµε στο µέγιστο για να προσφέρουµε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα υγείας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, όταν τέθηκε ενώπιόν του το γεγονός ότι τα νοσοκοµεία έχουν µετατραπεί σε γηριατρεία (τρανό παράδειγµα η Παθολογική Κλινική του Νοσοκοµείου Λεµεσού η οποία πάντα είναι υπερπλήρης µε ηλικιωµένους ασθενείς), παραδέχτηκε τη διαχρονική έλλειψη πολιτικής από το κράτος για την τρίτη ηλικία, όπως είναι η απουσία δηµοσίων γηριατρικών κλινικών. Είναι, όπως είπε, «ένας τοµέας που υστερούµε σε σηµαντικό βαθµό σε σύγκριση µε άλλα κράτη-µέλη της ΕΕ».
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.