Σε ψήφους ΔΗΣΥ και του μορφώματος του Χρίστου Χρίστου αποδίδεται η νίκη Ν. Χριστοδουλίδη

Ο Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ παρουσίασε τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις διεργασίες που οδήγησαν στην επικράτηση του κ. Χριστοδουλίδη έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τον τρόπο που επηρέασε το αποτέλεσμα ο αποκλεισμός του υποψηφίου του ΔΗΣΥ την πρώτη Κυριακή και η στάση του κόμματος την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο γύρων, έκανε λόγο για «ένα βαθύ ρήγμα σε επίπεδο ηγεσίας και στελεχών και κατ’ επέκταση στον κόσμο». Ο κ. Κέντας ανέφερε ότι «είχαν στηθεί δύο μηχανισμοί εντός του ιδίου κόμματος: ο ένας ήταν της Πινδάρου με καθοδήγηση Αβέρωφ Νεοφύτου με καθοδήγηση υπέρ Μαυρογιάννη, ενώ από την άλλη στελέχη που για διάφορους λόγους ήταν προσκείμενα στον Νίκο Αναστασιάδη, θεώρησαν ότι πιο σωστή επιλογή ήταν η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και δούλεψαν γι’ αυτή».

Διατύπωσε την άποψη ότι «ο μηχανισμός Αβέρωφ Νεοφύτου υπέρ Μαυρογιάννη απέτυχε», κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί μία «δεύτερη ήττα του Προέδρου του ΔΗΣΥ», όπως είπε ο κ. Κέντας. «Το ΕΛΑΜ, το οποίο δεν πήρε θέση υπέρ Χριστοδουλίδη, αλλά απέρριψε τον Μαυρογιάννη, φαίνεται να κινήθηκε προς Χριστοδουλίδη. Μπορούμε, πρόσθεσε, να πούμε ότι τη νίκη στον Χριστοδουλίδη την έδωσαν οι ψήφοι του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ», προσθέτοντας ότι «στην υπόθεση αυτή, δηλαδή, την πλάστιγγα την έγειρε η ανακατανομή των ψήφων Αβέρωφ Νεοφύτου και Χρίστου Χρίστου». Εξήγησε, δε, ότι για το ΕΛΑΜ φαίνεται να υπάρχει μία θεώρηση ότι μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται από το ΑΚΕΛ θα δημιουργήσει μία κατάσταση δύσκολη για να συνεχίσει την πορεία του.

Επίσης, αναφέρθηκε σε έναν «πρωτόγνωρο εκλογικό μηχανισμό» που στήθηκε εξαρχής από το επιτελείο του Ν. Χριστοδουλίδη, με ιστορικά στελέχη του ΔΗΣΥ που μπορεί να μην ήταν πρώτης γραμμής στο κόμμα, για να δώσει ειδικά τη μάχη των συγκεκριμένων εκλογών.

Συμπερασματικά, ο κ. Κέντας ανέφερε ότι «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αθροιστικά και στους δύο γύρους, με όσα προκύπτουν από τα exit polls, περίπου το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη», εκτιμώντας ότι «φάνηκε να εμπιστεύονται τις πολιτικές επιλογές του νέου Προέδρου, ιδίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, παρά τις θέσεις των άλλων υποψηφίων στο εν λόγω θέμα».

Τέλος, ο κ. Κέντας διατύπωσε την άποψη ότι από τις πρώτες προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Πρόεδρος θα είναι η έγκριση προϋπολογισμών για το 2024, σημειώνοντας ότι, αν και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μπορεί να υπάρξει μία συνέχεια από την προεδρία Αναστασιάδη στην προεδρία Χριστοδουλίδη, στην εσωτερική πολιτική προκύπτουν νέα δεδομένα ή νέα προβλήματα και δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη συνέχεια σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy