Σε ρόλο διαμεσολαβητή οι ΗΠΑ – Γραπτή πρόταση για τη διαφορά Λιβάνου – Ισραήλ για τα ενεργειακά

Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει γραπτή πρόταση τον Ιανουάριο για μεσολάβηση σε ό,τι αφορά τη διαφορά Λιβάνου – Ισραήλ για τα ενεργειακά και την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων, την οποία ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Αbdallah Βou Habib, χαρακτήρισε πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Οι δηλώσεις του κ. Habib έγιναν ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση με τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στη Λευκωσία. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και πώς επηρεάζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής, την οικονομική κατάσταση στο Λίβανο και το Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης μίλησε για τη στενή συνεργασία και αλληλεγγύη των δύο χωρών, με τον ομόλογό του να τονίζει ότι η Κύπρος είναι πάντα ένα ασφαλές λιμάνι για τους περισσότερους Λιβανέζους.

Ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας και ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την έρευνα του Λιβάνου για υδρογονάνθρακες και την κινητικότητα που υπάρχει. Απάντησε πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο, εννοώντας οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, δεν υπάρχει πρόβλημα. «Μόλις βρούμε φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί, το έχουμε συζητήσει και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να το κάνει», απάντησε. Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, είπε ότι όντως οι Αμερικανοί έχουν εμπλακεί και «μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι [πραγματικά] απαιτείται».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, έχουν λάβει γραπτή πρόταση στα τέλη Ιανουαρίου «και τώρα είμαστε στη διαδικασία να τους απαντήσουμε. Η πρόταση ήταν πολύ καλύτερη από τις προτάσεις που μας έκαναν οι Αμερικανοί, αλλά για εμάς δεν είναι αρκετό». Εξήγησε ότι στο Λίβανο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όλοι συμφωνούν με αυτό (τη διευθέτηση) και εξέφρασε την ελπίδα η απάντηση στους Αμερικανούς να δοθεί σύντομα «και θα μπορούσε να είναι μια [ενιαία] απάντηση».

Ασφαλές λιμάνι η Κύπρος

Η Κύπρος ήταν πάντα ένα ασφαλές λιμάνι και καταφύγιο, δήλωσε ο κ. Bou Habib, ευχαριστώντας την Κύπρο και το λαό της για τη στήριξη προς τον Λίβανο σε ώρες κρίσης. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά ήρθε στην Κύπρο ως νεαρός φοιτητής το 1967 και συνάντησε και τον τότε Πρόεδρο Μακάριο και μετέπειτα κατά τη διάρκεια των πολέμων η Κύπρος ήταν το ασφαλές μέρος του. «Πέρασα από εδώ πολλές φορές και ήταν το ασφαλές μου πέρασμα προς το Λίβανο και εκτός, [η Κύπρος] δεν είναι μόνο ένας γείτονας, αλλά μάλλον ένας ασφαλής παράδεισος για τους περισσότερους Λιβανέζους και η απόδραση προς τη Δύση».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.