Η κυβέρνηση χτίζει εικόνα ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής

Η κυβέρνηση χτίζει εικόνα ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής

Συνεχίζονται οι κυβερνητικές επικοινωνιακές διαρροές με στόχο την καλλιέργεια θετικού για την εικόνα της κυβέρνησης κλίματος γύρω από τη συνάντηση των δύο ηγετών την Παρασκευή.

Χθες γίνονταν αναφορές για συσκέψεις του Προέδρου με στενούς του συνεργάτες αλλά και για προετοιμασία μέσω μελέτης «φακέλων» και εγγράφων. Την Τρίτη οι διαρροές του Προεδρικού προεξοφλούσαν πως τα αγκάθια στη συνάντηση θα ήταν οι τουρκικές θέσεις και προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τους επικοινωνιακούς τακτικισμούς, το κατά πόσο θα βγει κάτι ουσιαστικό από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα φανεί από το αποτέλεσμά της. Συγκεκριμένα χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το ΚΥΠΕ ενημερωνόταν από ανώνυμη κυβερνητική πηγή καλλιεργώντας την εικόνα της «προετοιμασίας» του Προέδρου.

Οι πληροφορίες του παρουσίαζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβουλεύεται, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, όλα τα στοιχεία και ντοκουμέντα που έχει στους φακέλους του, ενόψει της συνάντησης. Η πηγή είπε πως στους φακέλους αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις και θέσεις που υποβλήθηκαν, επιστολές που εστάλησαν, συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, ως επίσης και το Πλαίσιο Έξι Παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η πηγή συνέχιζε παρουσιάζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έτοιμο για το νέο τετ-α-τετ με τον Τ/κ ηγέτη.

Μάλιστα, γινόταν αναφορά πως ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει δύο θέματα στον κ. Ακιντζί που σχετίζονται με τις τουρκικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου, αλλά και με την Αμμόχωστο. Στις πληροφορίες, ωστόσο, δεν γινόταν καμία αναφορά εάν ο Πρόεδρος θα προβεί σε κάποια ενέργεια σχετικά με κινήσεις τους που διέλυαν συγκλίσεις και επομένως έρχονταν σε σύγκρουση με το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως το θέμα των αρμοδιοτήτων, η αποκέντρωση εξουσιών, η αλλαγή πολιτεύματος.

Παρόλα αυτά η ίδια πηγή έχτιζε πάνω στην εικόνα της «βούλησης» του Προέδρου, αναφέροντας πως ο κ. Αναστασιάδης είναι από καιρό προετοιμασμένος για μια τέτοια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, «την οποία επεδίωξε και για τα όσα θέλει να υπογραμμίσει στον Τ/κ ηγέτη προκειμένου αντί της έντασης που προκαλεί η Τουρκία, να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ουσία του Κυπριακού».

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν από κοινού να διεξαχθεί η συνάντησή τους στις 9 και μισή το πρωί της Παρασκευής στην οικία Σπέχαρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Μια ενδεχόμενη τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η κ. Λουτ θα του μεταφέρει νέα για πραγματική πρόοδο.

Κριτική στον Γκουτέρες

Σε διαπίστωσή του πως αρχίζει να ασκείται κριτική προς τον κ. Γκουτέρες, αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε τηλεοπτική εκπομπή του Σίγμα. Ο Α. Κυπριανού άφησε υπόνοιες πως αυτή η κριτική προέρχεται και από την κυβέρνηση. Προειδοποίησε πως οι θέσεις Γκουτέρες έχουν υιοθετηθεί πλέον από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπως η θέση περί του πλαισίου του ΓΓ της 30ής του Ιούνη). Πρόσθεσε πως τυχόν σύγκρουση με τον κ. Γκουτέρες θα αποτελέσει σύγκρουση με το ΣΑ.

Η αποκάλυψη αυτή είναι ενδεικτική των επικίνδυνων χειρισμών στους οποίους μπορεί να καταφύγει η κυβέρνηση, χάριν των επικοινωνιακών της προτεραιοτήτων.

Δημήτρης Παλμύρης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.