Σε Σώμα καταρτίστηκε η ΠΣΕΜ-Νέος Πρόεδρος ο Γρηγόρης Γρηγορίου

Σε Σώμα με Πρόεδρο τον μαθητή του Λυκείου Ιδαλίου, Γρηγόρη Γρηγορίου, καταρτίστηκε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ). Αντιπρόεδρος ο μαθητής της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, Αντρέας Παναγίδης και Γραμματέας ο μαθητής της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου, Παναγιώτης Βρακάς.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ την οποία κοινοποιεί μεταξύ άλλων και στον Υπουργό Παιδείας  και τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Παιδείας Βουλής, παραθέτει τις προτεραιότητές της με 1η «το Κυπριακό και τη συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας».

Στις προτεραιότητες της ΠΣΕΜ παραμένει «και ο αγώνας για ολόπλευρη μόρφωση και για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο οι οποίες μετάτρεψαν κυριολεκτικά τα σχολεία μας σε εξεταστικά κέντρα, καθώς έχουν αυξήσει το άγχος των μαθητών, τον ατομικισμό και την βαθμοθηρία».

Όπως αναφέρει η ΠΣΕΜ «η πανδημία ήρθε για να φανερώσει πολλά από τα προβλήματα που είχαν τα σχολεία μας, αλλά και πάλι οι ιθύνοντες ασχολούνται με αυτά επιφανειακά, με πρόχειρες λύσεις να καλύψουν τα προβλήματα».

Προσθέτει ότι «ως ΠΣΕΜ θα καταθέσουμε ξανά προτάσεις για τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση» ενώ κάνει λόγο και σε «προσπάθεια συντηρητικοποίησης της μαθητικής στολής» σημειώνοντας ότι «θα σταθούμε εμπόδιο στις προσπάθειες αυτές, γιατί η χαλάρωση της στολής κερδήθηκε μέσα από πολύχρονους αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε ένα τέτοιο πισωγύρισμα».

Επίσης, «η επαναφορά της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία θα αποτελέσει ακόμα μια διεκδίκηση που θα μπει ως προτεραιότητα στον αγώνα της ΠΣΕΜ, ειδικά  λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες πολλών μαθητών σήμερα».

Η ΠΣΕ αναφέρει, τέλος, ότι «για εμάς τα ζητήματα παραβατικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση και όχι με τις κάμερες στα σχολεία, τους φρουρούς ασφαλείας, τα μεγάλα κιγκλιδώματα και τα άλλα μέτρα καταστολής που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά απλά μεταφέρουν τη βία εκτός σχολείων».

Η ΠΣΕΜ παρακαλεί όπως αναρτηθούν τα αποτελέσματα του καταρτισμού της σε Σώμα στις ιστοσελίδες των σχολείων, ως επίσης να γίνουν γνωστές στον μαθητόκοσμο οι προτεραιότητες και οι στόχοι της νέας ηγεσίας του οργανωμένου μαθητικού κινήματος.

Συγχαρητήρια ανακοίνωση της ΕΔΟΝ

Με τον καταρτισμό της Γραμματείας της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των μαθητικών εκλογών.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ εκφράζει τα συγχαρητήρια του στη νέα Γραμματεία της ΠΣΕΜ και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τον τόπο μας αλλά και μέσα από τη παρατεταμένη κρίση στην οποία βρίσκεται η παιδεία του τόπου, ένεκα των κυβερνητικών πολιτικών, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι μαθητές και μαθήτριες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων.

Είμαστε σε μια χρονιά εξαιρετικής σημασίας, αφού οι πειραματισμοί με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο έχουν μετατρέψει το σχολείο σε ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο, την ίδια στιγμή που πολλοί μαθητές δεν έχουν καλύψει τα κενά των προηγούμενων χρόνων. Ιδιαίτερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, που καλούνται να μπουν σε ένα μαραθώνιο εξετάσεων μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη και φίλους της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ), που με ανιδιοτέλεια εργάστηκαν για τις μαθητικές εκλογές και κατάφεραν να κατακτήσουν την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΣΕΜ.

Οι μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Κύπρο στέλνουν μηνύματα αντίστασης και αντεπίθεσης, διατηρώντας το μαθητικό κίνημα σε τροχιά διεκδίκησης. Το μαθητικό κίνημα, είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσει ανάχωμα σε όσους προσπαθούν να ξηλώσουν τη δημόσια παιδεία.

Ως ΕΔΟΝ, παραμένουμε σύμμαχος του μαθητικού κινήματος, στους αγώνες που δίνει για λευτεριά και επανένωση της Κύπρου, κόντρα στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, για το δικαίωμα στη μόρφωση, για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, για δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία μέχρι το πανεπιστήμιο. Σύμμαχοι στο οργανωμένο μαθητικό κίνημα, θα είμαστε και στον αγώνα για κατάργηση του αναχρονιστικού μέτρου των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.