Ερευνητική ομάδα εργαστηρίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκη μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν για τον θάνατος της μικρής φώκιας Αφροδίτης, αποφάνθηκαν πως πέθανε από στρες.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για την φώκια η οποία εντοπίστηκε νεκρή τον Μάιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χλώρακας και της Πάφου.

Όπως σημειώνει σήμερα ο «Πολίτης» αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στη νεκρή φώκια, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί και ο λόγος που προκλήθηκε αυτό το θανατηφόρο στρες.

Για να καταλήξουν σε πιο ακριβή συμπεράσματα, οι ερευνητές ζήτησαν από το Τμήμα Αλιείας να καλύψει τα έξοδα για περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις και αναμένουν σχετική απάντηση εντός των ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο θάνατος της φώκιας, ηλικίας 5 μηνών, αποδόθηκε σε ενδεχόμενη παγίδευση σε δίχτυα ψαράδων.

Όταν διαπιστώθηκε από τη νεκροψία ότι δεν υπήρχαν εξωτερικές κακώσεις, εκτιμήθηκε ότι ο θάνατος μπορεί να επήλθε από κάποια βακτηριακή μόλυνση. Αυτή η αιτία θανάτου είναι συνηθισμένη στα θηλαστικά και παρουσιάζεται κατά την περίοδο αμέσως μετά τον απογαλακτισμό.

Οι επιστημονικές εξετάσεις εισάγουν έναν νέο παράγοντα, ο οποίος όμως ενδεχομένως να μην μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, διότι το στρες μπορεί να προκλήθηκε για πολλούς λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν και με την ανθρώπινη δραστηριότητα στις περιοχές που αναζητούσε τροφή η φώκια.