Σε συμφέροντα σκάλωσε το Τεχνολογικό Πάρκο – Μεθοδεύεται η αλλαγή του επιλεγμένου χώρο

 

Μεθοδεύεται η αλλαγή του επιλεγμένου χώρου κατασκευής από τη Λεμεσό στη Λευκωσία

Σκοπιμότητες, οικονομικά και άλλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από το «θάψιμο» των σχεδίων και προγραμματισμών που έχουν γίνει επί προηγουμένων κυβερνήσεων, για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή Πεντακώμου, αλλά μέσα από διάφορα προσχήματα και «παιχνίδια» παραπέμφθηκε από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στις ελληνικές καλένδες.

Αυτή είναι η καθολική εκτίμηση που επικρατεί ανάμεσα σε άμεσα ενδιαφερόμενους ακαδημαϊκούς και οργανωμένους επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς και άλλους φορείς, με βάση τα τεκταινόμενα των τελευταίων χρόνων, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι οι καθυστερήσεις και συνεχείς αναβολές στην υλοποίηση του έργου οφείλονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να αντικατασταθεί ο επιλεγμένος χώρος στην περιοχή της Λεμεσού με συγκεκριμένο χώρο στη Λευκωσία.

Η προώθηση της δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου που θα λειτουργούσε ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας, αλλά και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης και θα αποτελούσε βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, άρχισε να προωθείται πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις Τάσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια είχαν αποφασίσει όπως το Πάρκο δημιουργηθεί στην επαρχία Λεμεσού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πεντακώμου, όπου είχε εξευρεθεί η γη και είχε ετοιμασθεί και ο σχετικός σχεδιασμός.

Στην πορεία όμως, με την έναρξη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ακολούθησε μια σειρά από πισωγυρίσματα τα οποία οδήγησαν στη σημερινή πλήρη στασιμότητα. Συγκεκριμένα, η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε αρχικά να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς, απόφαση η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών και των οργανωμένων φορέων της Λεμεσού και τον Μάρτιο του 2016 απηύθυνε ανοικτή δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, της υγείας και βιοφαρμάκων, της γεωργίας και σίτισης, περιβάλλοντος και υδάτων.

Σε εκείνη την προκήρυξη επέδειξαν ενδιαφέρον 16 συνολικά σοβαρές και διεθνούς εμβέλειας εταιρείες καινοτομίας και έρευνας, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κώστας Κώστα, επισημαίνεται όμως ότι ακολούθησαν παρατάσεις στην υποβολή των προσφορών επειδή είχε υποβληθεί μία μόνο προσφορά, η οποία απορρίφθηκε από το Υπουργείο.

Ακολούθησε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού τον Μάιο του 2017, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, χωρίς δυστυχώς να υποβληθεί καμία προσφορά, λόγω των όρων τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει. Η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει στην ακύρωση του έργου, αφαιρώντας από τους προϋπολογισμούς του κράτους το κονδύλι για τη δημιουργία υποδομών μέχρι το χώρο που είχε επιλεγεί για την κατασκευή του Πάρκου.

 

ΑΚΕΛ: Οι κυβερνητικοί χειρισμοί συνιστούν κοροϊδία

 

Για το θέμα έγιναν αρκετές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, τόσο από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και από οργανωμένους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Λεμεσού και τέθηκε επανειλημμένα από βουλευτές της επαρχίας και έχει συζητηθεί αρκετές φορές στην αρμόδια Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι σε μια από τις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου ανακοίνωσε ότι μελετάται η επιστροφή στους ιδιοκτήτες, της γης που απαλλοτριώθηκε στο Πεντάκωμο για την κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου και η δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία.

Ο χειρισμός του όλου θέματος και η γενικότερη συμπεριφορά της κυβέρνησης συνιστά κοροϊδία, όπως τονίζεται από το ΑΚΕΛ, το οποίο εκφράζει ξεκάθαρα την πεποίθηση ότι πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται συμφέροντα, αλλά και η έγνοια κάποιων να μη γίνει το εν λόγω έργο στη Λεμεσό. Η μη ύπαρξη ενδιαφέροντος για τις προκηρύξεις, αποδίδεται από το ΑΚΕΛ στους όρους προσφοράς, οι οποίοι, όπως υποδεικνύεται, έπρεπε να διαφοροποιηθούν, ώστε να προσελκύσουν ουσιαστικά το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Microsoft, η Google κ.α. οι οποίοι είχαν αρχικά ενδιαφερθεί.

 

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy