Σε συμφωνία για αύξηση του χρέους στοχεύουν μέχρι την Κυριακή Μπάιντεν-Μακάρθι

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι δήλωσαν την Τετάρτη ότι στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή για να αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία.

Μετά από πολύμηνη αντιπαράθεση, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για την επίτευξη συμφωνίας.

Η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί και να ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου προτού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, μέχρι την 1η Ιουνίου.

«Θα συναντηθούμε γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική», είπε ο κ. Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Για να είμαστε σαφείς, αυτή η διαπραγμάτευση αφορά τις πρόνοιες του προϋπολογισμού, όχι κατά πόσον θα (πληρώσουμε τα χρέη μας) ή όχι», πρόσθεσε.

“Οι ηγέτες (του Κογκρέσου) έχουν όλοι συμφωνήσει: Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Κάθε ηγέτης το έχει πει αυτό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή με πλειοψηφία 222 έναντι 213, επί μήνες επέμεναν ότι οι Δημοκρατικοί συμφωνούσαν σε περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους η οποία επιβλήθηκε από το Κογκρέσο.

Το όριο πρέπει να αίρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί η αμερικανική Κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα λαμβάνει από φόρους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy