Σε τελικό στάδιο η συζήτηση του ν/σ για την προστασία του καταναλωτή

Στα τελικά στάδια της συζήτησης βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο που αφορά την προστασία του καταναλωτή ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας. Η Νατάσα Πηλείδου είπε ότι παράκληση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει η Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου ούτως ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές με τα νέα εργαλεία και εφόδια που δίνονται μέσα από το πολυνομοσχέδιο που ενοποιεί 7 προηγούμενους νόμους και εισάγει πρόνοιες για τις οποίες έχει υποχρέωση να εφαρμόσει η Kυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος ρύθμισης του θέματος είναι με ξεχωριστό νομοσχέδιο γιατί όπως είπε το πολυνομοσχέδιο για τον καταναλωτή είναι ευρύ και καλύπτει πολλά θέματα που άπτονται φυσικών προσώπων. Σημείωσε ωστόσο ότι για να είναι συγκεκριμένο το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την προστασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να διαχειρίζεται το θέμα των καταχρηστικών ρητρών, είναι καλύτερα να είναι ξεχωριστό προκειμένου να μη θέτει σε κίνδυνο τις υπόλοιπες πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν τον καταναλωτή. Η Υπουργός είπε ότι υπάρχει γραπτή δέσμευση από το Γενικό Εισαγγελέα ότι η Νομική Υπηρεσία θα ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά αλλά είπε η καλύτερη οδός είναι αυτή του νομοτεχνικού ελέγχου γιατί αυτό θα αποφύγει τον κίνδυνο της όποιας αντισυνταγματικής πρόνοιας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εμπορίου μαζί με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο του νομοσχεδίου που αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου που αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες από τα φυσικά πρόσωπα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία, θα κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργικό Συμβούλιο και επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά λόγω του ότι πριν το τέλος Απριλίου κλείνει η Βουλή αμέσως μετά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα ψηφιστεί όπως είπε και αυτό σε νόμο.
Επίσης ο κ. Κυπριανού είπε ότι ξεκίνησε σήμερα η κατά άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την προστασία του καταναλωτή και σημείωσε ότι η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση πριν την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το ΑΚΕΛ δια του Κώστα Κώστα τονίζει ότι η Νομική Υπηρεσία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου και ότι θα πρέπει τα δυο νομοσχέδια να ψηφιστούν ταυτόχρονα στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι το κόμμα του έχει δυο διαφωνίες. Αρχικά διαφωνούν με το άρθρο 751 σύμφωνα με το οποίο ο νόμος θα εφαρμόζεται μόνο σε συμβάσεις που συνάπτονται ή σε εμπορικές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα μετά την έναρξη ισχύος. Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να αποδεικνύεται από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή ότι μια τράπεζα μέσω των παράνομων καταχρηστικών ρητρών στη δανειακή της σύμβαση «κλέβει» για χρόνια τον δανειολήπτη.

Πρόσθεσε ότι διαφωνούν και με άλλες πρόνοιες του νόμου που εξαιρούν από τις πρόνοιες εφαρμογής του νόμου τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις συμβάσεις για τη δημιουργία, απόκτηση ή μεταβίβαση δικαιωμάτων επί ακινήτν ή δικαιωμάτων εντός της ακίνητης ιδιοκτησίας, το οποίο παραπέμπει στον νόμο για τις εκποιήσεις. Ο κ. Κώστα είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου και η Νομική Υπηρεσία έχουν συμφωνήσει με τις ανησυχίες τους και ότι θα ετοιμάσουν νέες διατυπώσεις μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.