Σε τεράστια αβεβαιότητα η παγκόσμια οικονομία

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου


Ο συνέχιση του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διαφαινόμενη ντε φάκτο αλλαγή των συνόρων στην Ένωση, με την παράλληλη εμπλοκή και άλλων χωρών όπως της Μολδαβίας αλλά και της Λευκορωσίας, έχουν οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια τεράστια αβεβαιότητα.

Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος εξοπλισμός της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί θεωρητικά να οδηγεί σε αυξημένη (;) αντίσταση εκ μέρους της Ουκρανίας, αλλά όσον αφορά το καθαρά οικονομικό σκέλος του πολέμου, αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μια τεράστια οικονομική αβεβαιότητα, η οποία θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά το επίκεντρο θα είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος.

Αυτό δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι ο πόλεμος είναι εντός των γεωγραφικών ορίων της Ένωσης, αλλά κυρίως τα δομικά προβλήματα της Ένωσης, τα οποία οδηγούν σε μεγάλη εξάρτηση από χώρες όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, και η Ρωσία. Όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται με νηφαλιότητα, γιατί είναι γεγονός ότι πολλές αναλύσεις είναι διανθισμένες από έντονη συναισθηματική φόρτιση ή, ακόμα χειρότερα, από ευσεβείς πόθους.


Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έχουν όντως επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη ρωσική οικονομία, κάτι το οποίο έχει πλέον αναγνωρίσει και η ίδια η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Η ενέργεια της Ρωσίας να κάνει πράξη τη δήλωσή της για πληρωμή σε ρούβλια αντί σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, όπως ευρώ ή δολάρια, ήταν για πολλούς έκπληξη, αλλά για αρκετούς άλλους αναλυτές στο εξωτερικό ήταν ένα από τα πολλά αναμενόμενα αντι-μέτρα που θα λάμβανε η χώρα για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα μέτρα της Δύσης.

Και επειδή στο τέλος της ημέρας στην οικονομία αυτό που κυρίως μετράει είναι οι αριθμοί και όχι η προπαγάνδα ή/και επιφανειακή ανάλυση, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το ρούβλι έχει ενδυναμωθεί έναντι του δολαρίου. Έχει ενισχυθεί κατά περίπου 13%, κάτι το οποίο δείχνει ότι η μάχη της επικράτησης σε αυτό το πεδίο θα είναι τεράστια.


Επιπλέον, η απόφαση της Ρωσίας για να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε όσες χώρες της Ένωσης δεν πληρώνουν σε ρούβλια αποτελεί μια ενέργεια που μπορεί να τινάξει την οικονομία της Ένωσης στον αέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ένωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από άλλες χώρες, αλλά αυτό θα είναι σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που πλήρωναν μέχρι τώρα.

Όπως είναι κατανοητό, αυτή η αύξηση θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη και τη μεταφορά αυτού του κόστους στους καταναλωτές. Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στα ύψη και θα οδηγήσει είτε σε πενιχρή ανάπτυξη του επιπέδου 0-1%, είτε σε οικονομική ύφεση.

Με τον πληθωρισμό στην Ένωση να φτάνει στο 7,8%, υπερδιπλάσιο του ανώτατου ανεκτού ορίου του 3%, και τη Γερμανία, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό βραχίονα της Ένωσης, να έχει φτάσει σχεδόν αυτό το ποσοστό (7,6%), τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το οτιδήποτε.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ένωση είναι αυτό της στήριξης των προσφύγων. Ήδη ο αριθμός έχει φτάσει στα 5,5 εκ., αριθμός ο οποίος μπορεί στην πραγματικότητα να φτάνει στα 8 εκ. Αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια πίεση τα οικονομικά της Ένωσης, κυρίως για την Πολωνία η οποία έχει δεχτεί πάνω από 3 εκ. Ήδη έχουν αρχίσει φωνές μέσα στην Πολωνία, οι οποίες δηλώνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλο, αφού το ποσοστό αυτό είναι το 10 σχεδόν του πληθυσμού της χώρας.

Επίσης, υπάρχουν επίσημες αναφορές ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας άρχισε να τυπώνει λεφτά για να μπορέσει να στηρίξει τους πρόσφυγες, οι οποίοι, πέραν από την ανθρωπιστική βοήθεια, δικαίως λαμβάνουν και σχετικό επίδομα για να μπορούν να επιβιώσουν. Αν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν, τότε το πρόβλημα πληθωρισμού θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Είναι ξεκάθαρο από τα δεδομένα ότι ο πόλεμος, όχι τόσο ο πραγματικός, αλλά ο οικονομικός και ενεργειακός, θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη παγκόσμια οικονομία. Από αυτή την κατάσταση κανείς δεν θα βγει αλώβητος.


Ούτε η Ρωσία, η οποία πλέον στέλνει τα ενεργειακά της αποθέματα στις τεράστιες αγορές της Κίνας και της Ινδίας, έστω και με τιμές που είναι περίπου 20% χαμηλότερες από αυτές που έδινε στην Ένωση (μεγάλο ποσοστό αντισταθμίζεται από την ιστοτομία), αλλά ούτε και για την Ένωση, η οποία δεν έχει άμεσα τις εναλλακτικές πηγές. Η ύφεση είναι προ των πυλών. Εάν ο πόλεμος δεν σταματήσει πριν τον χειμώνα και αν οι κυρώσεις δεν μειωθούν, τότε το 2023 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.