Σε θέση μάχης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

«Φίλοι του Ακάμα»: Οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού αποτελούν σχέδιο για «σαλαμοποίηση» της περιοχής

 

Απαιτούν δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου
Οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν επιβεβλημένη τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου όπως είχε διαμορφωθεί μετά τη γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος. Η συμπερίληψη της έκθεσης στο Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα θεωρείται δεσμευτική για το Πολεοδομικό Συμβούλιο. Οι οργανώσεις που ανήκουν στην ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους ότι με τα αντισταθμιστικά μέτρα που αποφάσισε να μελετήσει η κυβέρνηση θα επιχειρηθεί να παραγνωριστούν οι δεσμευτικές πρόνοιες και η Γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος για να ικανοποιηθούν οι ιδιοκτήτες γης. Ανησυχούν για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, η οποία ροκανίζει σκόπιμα το χρόνο και δεν δημοσιεύει το Τοπικό Σχέδιο και προσανατολίζεται να το πράξει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και πριν εγκαταλείψει την εξουσία.

 

Οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα και τα αντισταθμιστικά μέτρα που μελετώνται χαρακτηρίζονται ως σχέδιο για «σαλαμοποίηση» του Ακάμα από την οικολογική οργάνωση «Φίλοι του Ακάμα». Σε ανακοίνωση της Οργάνωσης σημειώνεται ότι «το 2017 κηρύχθηκε ατυχώς μόνο το κρατικό δάσος, που αποτελεί το 75% της περιοχής Natura2000, ως Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ), στη βάση της ανεπαρκούς εθνικής νομοθεσίας», με την προσθήκη ότι δεν φαίνεται «κάποια άλλη κίνηση διόρθωσης αυτής της απαράδεκτης τακτικής της σαλαμοποίησης». Επισημαίνεται ότι «ακόμη και για τη δασική κρατική γη (ΕΔΠ) αποφάσισαν οι κυβερνώντες να εισπράττεται αντίτιμο εισόδου, να δημιουργηθεί δίκτυο δρόμων το οποίο θα χρησιμοποιείται από ιδιωτικά οχήματα που θα σταθμεύουν εντός της κρατικής δασικής γης». «Τι πιο απλό να αγοράζονταν μικρά ηλεκτρικά λεωφορειάκια στα οποία να επιβιβαζόταν ο κόσμος από εισόδους στα ίδια τα χωριά, τα Λουτρά της Αφροδίτης και την περιοχή της Πέγειας;» διερωτάται η Οργάνωση, προσθέτοντας ότι «αυτή η πρακτική δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα με χώρους στάθμευσης και φόρτο διακίνησης πολλών οχημάτων, ενώ και η διακίνηση θα ρυθμιζόταν ανάλογα με την περίοδο που απαιτεί κάποιους περιορισμούς». «Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τη διακίνηση σκαφών, όπου η διαχειριστική επιτροπή του Εθνικού Πάρκου θα μπορούσε να μίσθωνε υπηρεσίες από τα πλοιάρια που βρίσκονται ήδη στην περιοχή και έτσι θα ρύθμιζε τη συχνότητα και την περίοδο διακίνησης», αναφέρει η ανακοίνωση. Τονίζεται ότι «είναι επιεικώς απαράδεκτο να επιτρέπεται το κυνήγι στην περιοχή προστασίας της φύσης του Ακάμα –όταν συχνά δηλώνεται ότι η πτηνοπανίδα της περιοχής υποφέρει– και να δίνεται η αίσθηση στους ντόπιους και ξένους περιηγητές στη Χερσόνησο ότι πεζοπορούν σε ένα πεδίο μάχης».

Η Οργάνωση αναφέρει ότι «θα πρέπει η περιοχή προστασίας των φαραγγιών να ενοποιηθεί και να περιλάβει και τα υψίπεδά τους, διαφορετικά στο τέλος θα βλέπουμε φωτογραφίες του υπέροχου συμπλέγματος των φαραγγιών μόνο σε μουσεία και θα θρηνούμε για το τι υπήρχε και τι χάσαμε».

Κώστας Νάνος

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.