Σε τι προσβλέπουμε το 2022;

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Τα όργανα άρχισαν αυτή τη φορά πολύ γρήγορα. Ο ένας μετά τον άλλο οι ενδιαφερόμενοι για τον προεδρικό θώκο φανέρωσαν τις προθέσεις τους δημόσια και όπως όλα δείχνουν, το νέο έτος θα μας επιφυλάξει πολλές εξελίξεις.

Ήδη είδαμε τις πρώτες συγκεντρώσεις, τις πρώτες καμπάνιες στους δρόμους, τα πρώτα βίντεο. Είδαμε κατά τα άλλα και τις πρώτες «ενδοοικογενειακές ιστορίες» στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Σε τι να προσβλέπουμε, αλήθεια, με το νέο έτος;

Σίγουρα αυτό που προσβλέπουμε είναι τέτοιες ζυμώσεις που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα υπάρξει ισχυρό ρεύμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής αλλαγής και απαλλαγής από τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Το δείγμα σε ορίζοντα δεκαετίας -με το ξήλωμα κάθε προοπτικής στο Κυπριακό, με την πολιτική της αρπαχτής μέσω του ξεχειλώματος του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, τις αναπομπές οποιωνδήποτε προτάσεων δεν είναι αρεστές στο Προεδρικό, τη σύγκρουση του Νίκου Αναστασιάδη με τους ανεξάρτητους θεσμούς και το στοχευμένο ρουσφέτι για βόλεμα συμβούλων στο λόφο του Προεδρικού- είναι απολύτως αρνητικό. Μόνο αυτοί οι λόγοι αρκούν για να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης το κατεπείγον της ανάγκης για μια νέα πορεία.

Αυτό που προσβλέπουμε επίσης είναι καθαρές κουβέντες. Καθαρό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο που να έχει στο επίκεντρό του τους πολλούς κι όχι τους ολίγους προνομιούχους. Λόγο ο οποίος δεν θα περιορίζεται σε συνθήματα και λογύδρια που χαϊδεύουν τα αυτιά όσων χαριεντίζονται με τα πολύχρωμα στερεότυπα περιτυλίγματα της περιβόητης «νέας εποχής», που αρχίζει με την επίκληση της ψηφιακής μετάβασης και του τεχνολογικού μετασχηματισμού. Προσβλέπουμε σε κινήσεις που να ακούνε πραγματικά τον κόσμο κι όχι στημένες κινήσεις με επισκέψεις στο μάζεμα ελιών, το φούρνισμα κουλουριών, εκρίζωση κολοκασιού ή σερβίρισμα πιάτων προς τέρψιν των τηλεοπτικών συνεργείων. Λογικά στο επόμενο στάδιο ίσως δούμε και ντελίβερι πίτσας.  Αντίπαλοί μας ο λαϊκισμός, οι ακρότητες και η διχόνοια, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξαγγέλλοντας μια… προαναγγελθείσα εξαγγελία μέσω των διαφόρων one man show κατά τις προαναφερθείσες εξορμήσεις στα όρη και τα παραρά του νησιού. Μόνο που ο ίδιος φρόντισε τους τελευταίους μήνες να εργαλειοποιήσει σε επίσημη καμπάνια το λαϊκισμό, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ φρόντισε να εργαλειοποιήσει σε επίσημη πολιτική τη διχόνοια, ζητώντας λεφτά από τον κρατικό κορβανά για μουσείο αφιερωμένο στον Γεώργιο Γρίβα. Ευχήθηκε το 2022 να είναι χρονιά πολιτικού πολιτισμού και ουσιαστικού διαλόγου για την Κύπρο της επόμενης μέρας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Μόνο που τα έργα και ημέρες της δεκαετίας Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, υπό τη στήριξη του κ. Νεοφύτου, μας προϊδεάζουν για οτιδήποτε άλλο. Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο νέο έτος. Προϊόντος του χρόνου, ο καθένας θα ζυγιστεί αναλόγως της συνάρτησης λόγων και έργων. Μέχρι το επόμενο άρθρο, καλή χρονιά σε όλους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.