Στα 36 ευρώ τον τόνο η χρέωση για τους δήμους, η οποία θα μετακυλιστεί στους λογαριασμούς

Στα 39.90 ευρώ τον τόνο θα ανέρχεται η τιμή για τα σκύβαλα για το επόμενο διάστημα μέχρις ότου γίνουν οι προσαρμογές για να δέχεται η Μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης τα σκουπίδια της Λευκωσίας, ενώ ακολούθως η τιμή θα πέσει στα 36 ευρώ τον τόνο.

Αυτό ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, σημειώνοντας πως εντός της επόμενης βδομάδας θα υπογραφεί η συμφωνία για τη διαχείριση των σκυβάλων.

Όπως εξήγησε, η μεταφορά των σκυβάλων της Λευκωσίας στην Κόσιη αναμένεται να ξεκινήσει σε τρεις περίπου μήνες και ακολούθως θα κλείσει οριστικά ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη.

Μέσα στην επόμενη τριμηνία η τιμή θα ανέρχεται στα 39.90 ευρώ ανά τόνο και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και αρχίσουν να μεταφέρονται κανονικά στην Κόσιη τα σκουπίδια της Λευκωσίας, η τιμή θα πέσει στα 36 ευρώ. Βεβαίως, όπως ξεκαθαρίστηκε, αυτή είναι η χρέωση της ΟΕΔΑ Κόσιης προς τους δήμους, η οποία θα μετακυλιστεί στους πολίτες αφού προστεθούν και άλλες χρεώσεις

-π.χ. ΦΠΑ, μεταφορά κ.α.για να υπολογιστεί το τελικό κόστος των λογαριασμών σκυβάλων.

Όσον αφορά το Πεντάκωμο, τα τέλη είναι σήμερα στα 19 ευρώ τον τόνο, ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ αφού σε αυτή την τιμή δεν περιλαμβάνεται η διαχείριση του δευτερογενούς καυσίμου SRF/RDF που εκκρεμεί. Ο κ. Χατζηπάκκος καθώς και ο διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ του ενιαίου τέλους σκυβάλων για όλους τους δήμους και τις κοινότητες. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, υπέδειξε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ξεκαθαρίσει το θέμα των διαφορετικών τελών μεταξύ των δήμων και των κοινοτήτων.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα τέλη σκυβάλων των Τοπικών Αρχών και δεν είναι σαφής η χρέωση του κόστους.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως είπε, που δεν χρεώνουν μόνο τη συγκομιδή σκυβάλων, αλλά προσθέτουν στα τέλη και άλλα κόστη. Εκπροσωπώντας την Ένωση Δήμων, ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς τάχθηκε ενάντια στην οροφή των τελών στα σκύβαλα, λέγοντας πως είναι ανταποδοτικό τέλος και καθορίζεται από το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης.

Πρόσθεσε παράλληλα πως το ανώτατο όριο στα τέλη σκυβάλων συγκρούεται με τη φιλοσοφία της νομοθεσίας. Εισηγήθηκε παράλληλα να τεθεί περιορισμός στις αυξήσεις των τελών και να ελέγχεται ο κάθε δήμος ξεχωριστά.

Ο κ. Ξυδιάς προειδοποίησε παράλληλα πως το κόστος διαχείρισης σκυβάλων στο Πεντάκωμο θα είναι πιο ψηλό από την Κόσιη και γι’ αυτό δεν θα φταίνε οι δήμοι της Λεμεσού.

Σπύρος Σωτηρίου