Σε τρίτο ολικό lockdown από σήμερα η Κύπρος – Τι ισχύει

Από τις 5:00 το πρωί σήμερα και μέχρι και την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, η Κύπρος θα βρίσκεται σε ένα νέο ολικό lockdown, αφού μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή.

Τα μέτρα

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις για μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, και μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Παράλληλα, απαγορεύονται οι συναθροίσεις, δημοσίων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημοσίου, εσωτερικού ή εξωτερικού. Κατά το διάστημα του lockdown επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998, ενώ για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19 δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

Σύμφωνα με τα μέτρα, στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλεργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους. Αυξάνεται το ποσοστό υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση στο 50% των εργοδοτουμένων.

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπιραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κ.λπ.), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9:00 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Αναστέλλεται ακόμη η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων. Με βάση τις αποφάσεις αναστέλλεται και η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων, επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Ακόμη απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Για το Πάσχα Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα.

Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, ενώ επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα. Με βάση τις αποφάσεις, θα επιτραπεί για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο, την 1η Μαΐου, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Επίσης, αντί στις 9:00 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1:00 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα).

Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

Διευκρινίζεται ότι τα 50 άτομα που θα βρίσκονται στο εσωτερικό των ναών θα πρέπει να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες προηγουμένως

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.