Σε τροχιά εγκατάλειψης οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές

  • Εγκαταλειµµένοι από τον Θεό και τους ανθρώπους νιώθουν οι κάτοικοι των ηµιορεινών και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από το κράτος για να επιλύσει τα χρόνια προβλήµατα που αντιµετωπίζουν.
    Η απογοήτευση είναι εµφανής µέσα από τις δηλώσεις κοινοταρχών των κοινοτήτων, οι οποίοι µιλώντας στη «Χαραυγή» τόνισαν ότι ιδιαίτερα τώρα που ήρθε ο χειµώνας, η ζωή τους γίνεται ακόµα πιο δύσκολη αφού το επίδοµα για τη θέρµανση δεν µπορεί να ικανοποιήσει τις αυξηµένες ανάγκες τους.
  • Παρά τις επανειληµµένες εκκλήσεις και διαβήµατα προς την κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση ούτε για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, αλλά και η ουσιαστική στήριξη ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που θέλουν να παραµείνουν στις κοινότητες.

 

Του  Μιχάλη Μιχαήλ

Το αίσθηµα της εγκατάλειψης από το κράτος είναι έντονο όχι µόνο στις ορεινές, αλλά ακόµα και στις ηµιορεινές περιοχές αφού κοινοτάρχες των κοινοτήτων αυτών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον από το κράτος για να επιλύσει µια σειρά από προβλήµατα που αντιµετωπίζουν, ενώ κρούουν τον κώδωνα του µαρασµού αυτών των περιοχών που εντείνεται χρόνο µε το χρόνο.

Από τα κυριότερα προβλήµατα είναι η µη παροχή πραγµατικών κινήτρων για περιορισµό της αστυφιλίας αφού τα προγράµµατα που «τρέχουν» και αφορούν τους νέους δεν ανταποκρίνονται στις πραγµατικές ανάγκες. Ούτε υπάρχει ουσιαστική στήριξη όσων παραµένουν στις περιοχές αυτές και ασχολούνται κυρίως µε γεωργικές ασχολίες.

Οι κοινοτάρχες Τεµπριάς, Κυπερούντας, Πελενδρίου και ο Γραµµατέας του Κοινοτικού Συµβουλίου Κάτω Πλατρών εκφράζουν έντονα το παράπονο ότι το επίδοµα ορεινών περιοχών ή όπως λέγεται διαφορετικά, το επίδοµα θέρµανσης δεν είναι ικανοποιητικό αφού τα €430 µέχρι τα €1.200 που δίνονται για τη θέρµανση δεν είναι αρκετά.

Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Πελενδρίου, Νίκος Πατσιάουρος, µε την αύξηση στην τιµή των καυσίµων, στην ουσία ο κόσµος δεν πήρε τίποτε. Για παράδειγµα, είπε, εκεί που ο κόσµος ήθελε για να περάσει το χειµώνα €1.500, τώρα θέλει €3.000 αφού η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης έχει διπλασιαστεί. Επίσης, είπε, ένα ζευγάρι συνταξιούχων παίρνει €400, αλλά και πάλι είναι δώρο άδωρο διότι αυτό το ποσό εξαντλείται από τις πρώτες µέρες αφού το ζευγάρι βρίσκεται συνεχώς στο σπίτι και χρειάζεται συνεχώς τη θέρµανση.

Σηµειώνεται ότι οι ορεινές περιοχές αρχίζουν να χρησιµοποιούν τη θέρµανση από τα µέσα Νοεµβρίου και την κλείνουν περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Ο κοινοτάρχης Κυπερούντας, Γιώργος Παναγιώτου και ο Γραµµατέας του Κοινοτικού Συµβουλίου Κάτω Πλατρών, Νίκος Ιωάννου, τόνισαν ότι χρειάζεται αναθεώρηση των συγκεκριµένων ποσών.

Τα παράδοξα του επιδόµατος θέρµανσης

Ο κοινοτάρχης Τεµπριάς, Λευτέρης Πολυδώρου, επεσήµανε ότι υπάρχουν παραδοξότητες σε σχέση µε την παραχώρηση του επιδόµατος θέρµανσης για την περιοχή της Σολιάς. Όπως ανέφερε, το επίδοµα δίνεται µε βάση το υψόµετρο των περιοχών που ορίστηκε στα 600 µέτρα και πάνω. Σημείωσε ότι το κέντρο της Τεµπριάς βρίσκεται σε υψόµετρο 580 µέτρα και το πιο ψηλό σηµείο της κοινότητας βρίσκεται στα 590 µέτρα. Έτσι η κοινότητα αποκλείστηκε από το επίδοµα, ενώ η γειτονική κοινότητα Καλιάνων δικαιούται το επίδοµα διότι οριοθετείται 10 µέτρα ψηλότερα. Επιπλέον, ανέφερε, παρατηρείται το φαινόµενο να δικαιούνται επίδοµα όσοι κατοικούν στη µια πλευρά του δρόµου, αλλά να µην το δικαιούνται όσοι κατοικούν στην άλλη πλευρά του δρόµου! Ακόµα, υπέδειξε και ένα σπίτι της κοινότητας Τεµπριάς που βρίσκεται πιο ψηλά από άλλο σπίτι στα Καλιάνα, αλλά δεν δικαιούται την επιχορήγηση.

Ο Λευτέρης Πολυδώρου τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση των κριτηρίων σηµειώνοντας ότι το αίτηµα να διαγραφεί το όριο και να θεωρηθεί η περιοχή της Σολιάς ως ενιαία περιοχή, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

∆ώρο άδωρο και το στεγαστικό σχέδιο

Σοβαρό πρόβληµα παρατηρείται και στα κριτήρια που απαιτούνται για να παραχωρηθεί σε κατοίκους των ορεινών περιοχών κρατική βοήθεια για την ανέγερση µόνιµης κατοικίας.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εµφανίζεται ικανοποιηµένο από το ενδιαφέρον που σηµειώνεται για συµµετοχή στα Στεγαστικά Σχέδια, όλοι οι κοινοτάρχες µε τους οποίους συνοµιλήσαµε, τόνισαν ότι αυτά τα σχέδια δεν µπορούν να αξιοποιηθούν από νεαρά ζευγάρια που θέλουν να µείνουν στην κοινότητα, αφού αρκετές πρόνοιες των σχεδίων αποθαρρύνουν ή δυσκολεύουν την υποβολή αιτήσεων.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε η πρόνοια η οποία ορίζει ότι για να δοθεί η βοήθεια, το σπίτι που θα κτιστεί θα πρέπει να βρίσκεται εντός της οικιστικής ζώνης. Ο Γιώργος Παναγιώτου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κυπερούντα δεν έχει πλέον χώρο στα οικιστικά όρια της και έτσι το χωριό επεκτείνεται προς την περιοχή του Καρβουνά. Όµως το σχέδιο δεν καλύπτει τις αγροτικές ζώνες και έτσι ακόµα κι αν τα νεαρά ζευγάρια πάρουν την πολεοδοµική άδεια, δεν µπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο διότι βρίσκονται εκτός της οικιστικής ζώνης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Πελένδρι που σύµφωνα µε τον Ν. Πατσιάουρο ένα νεαρό ζευγάρι εξασφάλισε άδεια οικοδοµής και πολεοδοµική άδεια για να κτίσει δίπλα από την οικιστική ζώνη, σε απόσταση περίπου 50 µέτρων αφού δεν έχει άλλο χωράφι και όµως δεν δικαιούται τη βοήθεια. Επεσήµανε ακόµη ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και ακόµα εκεί που κάποιος δικαιούται τις €30.000, αυτές δεν αρκούν ούτε για τις εκσκαφές και τους τοίχους αντιστήριξης που πρέπει να γίνουν, λόγω της φύσης των περιοχών, αλλά και λόγω της µεγάλης αύξησης του κόστους που παρατηρείται το τελευταίο διάστηµα στα υλικά οικοδοµής.

Ο κοινοτάρχης Τεµπριάς δήλωσε ότι τα σχέδια έχουν αποτύχει κι αυτό φάνηκε από την προηγούµενη περίοδο όπου απ’ όλες τις ορεινές περιοχές έγιναν µόνο 8 αιτήσεις και από αυτές τις 8 απορρίφθηκαν οι 6 διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Υπογράµµισε ότι εξαγγέλλονται διάφορα σχέδια απλώς για να εξαγγέλλονται αφού στην ουσία µπορεί να υλοποιηθούν γύρω στο 30%.

Αρκετοί συνοµιλητές µας ζήτησαν διεύρυνση των κοινωνικο-οικονοµικών κριτηρίων ένταξης στα προγράµµατα στεγαστικής πολιτικής, ώστε να καλύψουν µεγαλύτερο αριθµό ενδιαφεροµένων, ενώ τόνισαν την ανάγκη άµεσης αναπροσαρµογής του ύψους των χορηγιών, ώστε να λαµβάνουν υπόψιν τις τροµακτικές αυξήσεις στο κόστος των υλικών οικοδοµής µέσα στον τελευταίο, ιδιαίτερα, χρόνο.

Όπως µας αναφέρθηκε, τόσο πολλοί κοινοτάρχες µικρών και αποµακρυσµένων κοινοτήτων όσο και η Ένωση Κοινοτήτων, διαµαρτυρήθηκαν κατά καιρούς για πρόνοιες των Σχεδίων χωρίς όµως να υπάρξει καµιά διαφοροποίηση.

Ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου

Οι συνοµιλητές µας τόνισαν την ανάγκη για βελτίωση του οδικού δικτύου των ηµιορεινών και ορεινών περιοχών, προκειµένου να διευκολυνθεί η ζωή των κατοίκων. Χαιρέτισαν το γεγονός ότι την Πέµπτη εξαγγέλθηκε η δηµιουργία του νέου δρόµου Αστροµερίτη – Ευρύχου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν και αλλού έργα.

Ο Ν. Πατσιάουρος και ο Ν. Ιωάννου τόνισαν την ανάγκη για κατασκευή του δρόµου Σαϊττά – Λεµεσού. Ο Ν. Πατσιάουρος σηµείωσε ότι έγιναν βελτιώσεις σε ένα κοµµάτι του δρόµου, αλλά αυτό αφορούσε µόνο µια απόσταση 500 µέτρων και σύµφωνα µε τον ίδιο αυτό έγινε για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συµφέροντα και όχι τα συµφέροντα των κοινοτήτων. Όπως είπε, αυτό το ανέφερε και στον Υπουργό Συγκοινωνιών ο οποίος του απάντησε ότι το έργο θα γίνει, όµως µε θλίψη, είπε, είδαν να µην υπάρχει ούτε σεντ για το έργο στον προϋπολογισµό του 2022.

Από την πλευρά του ο Ν. Ιωάννου ανέφερε ότι στη δική του περιοχή εκκρεµεί για 15 χρόνια η κατασκευή του παρακαµπτήριου προς το Φοινί, όπως εκκρεµούν και τα βελτιωτικά έργα στο κέντρο των Κάτω Πλατρών από το οποίο περνούν φορτηγά και µπετονιέρες και επειδή υπάρχει µικρό ανήφορο προκαλείται οχληρία, ενώ πολλές φορές χύνεται στο ανήφορο το µπετόν στο δάπεδο.

Ο Λευτέρης Πολυδώρου υπέδειξε ότι µπορούν να γίνουν είτε περιφερειακοί είτε άλλοι δρόµοι, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση του κόσµου στις διάφορες ορεινές περιοχές, προσθέτοντας ότι έγιναν εισηγήσεις από τις κοινότητες, αλλά δεν λαµβάνονται υπόψιν.

Πρόβληµα υπάρχει και µε το επίδοµα οδοιπορικών αφού και πάλι δεν ανταποκρίνεται στις πραγµατικές ανάγκες, τόσο λόγω του χαµηλού ποσού, αλλά και λόγω της µεγάλης αύξησης της τιµής των καυσίµων.

Ο κοινοτάρχης Τεµπριάς επεσήµανε ότι κάποιοι νέοι οι οποίοι τελείωσαν τις σπουδές τους και ξεκίνησαν δουλειά στη Λευκωσία δεν δικαιούνται την επιχορήγηση αυτή διότι δεν έχουν φορολογική δήλωση του προηγούµενου χρόνου που δεν εργάζονταν. Σηµείωσε παράλληλα ότι τα κριτήρια που τέθηκαν είναι τέτοια ώστε πολύ λίγοι να τα δικαιούνται.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Πελενδρίου είπε ότι οι ορεινές περιοχές πληρώνουν διπλά τα καύσιµα και ίσως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η εισήγηση για να αφαιρεθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιµα για τις ορεινές περιοχές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.