Σε τροχιά μετάβασης για υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΥΠΕΣ: Κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου για έδρα της ελ. περιοχής Αμμοχώστου στο Παραλίμνι στη μεταβατική περίοδο

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Μπήκαμε στη διαδικασία της μετάβασης στη νέα εποχή όσον αφορά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην περιφερειακή συνάντηση της επαρχίας Λεμεσού, κατά την οποία ενημερώθηκαν εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών, τεχνοκράτες και εμπλεκόμενοι φορείς της επαρχίας για τις βασικές διατάξεις των νέων νόμων, καθώς και για τον οδικό χάρτη των ενεργειών της επόμενης διετίας.

Η συνάντηση εντάσσεται στις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών για ορθή προετοιμασία και επιτυχημένη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως τον Ιούνιο του 2024, μετά τις επόμενες τοπικές εκλογές. Παράλληλα, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επαρχιακών συναντήσεων.


Σε χαιρετισμό του ο κ. Νουρής είπε ότι στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε για υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, μόνο προβλήματα θα ανακύψουν. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έχουμε ξεκινήσει την τροχιοδρόμηση και την εφαρμογή».

Όπως είπε ο υπουργός, «είμαστε μπροστά από μια μεγάλη πρόκληση».

Στους επόμενους 24 μήνες, συνέχισε ο κ. Νουρής, «θα πρέπει να τρέξουμε και να εφαρμόσουμε όλα όσα διαλαμβάνει η νομοθεσία για να μπορέσουμε τον Μάιο του 2024, ενώπιον των πολιτών, να έχουμε το νέο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όλα τα προβλήματα λυμένα».


Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «μέσα στην εναπομείνασα περίοδο, θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να προχωρήσει τάχιστα η εφαρμογή διαφόρων άλλων προνοιών».

Ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος θα λάβει βοήθεια από την Ελλάδα. Ο διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιάννης Καραγιάννης, θα συντονίζει τη μεταρρύθμιση. Θα πλαισιωθεί από μια σειρά από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες του ελληνικού ΥΠΕΣ, για να συνδράμουν σε θέματα οργανογραμμάτων, προσωπικού και θέματα οικονομικής φύσεως.

Παραμένει το πρόβλημα στην Αμμόχωστο


Μέχρι στιγμής το μοναδικό πρόβλημα το οποίο έχει καταγραφεί, που εκ των πραγμάτων παραμένει ως εκκρεμότητα εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος της διαίρεσης της Κύπρου, αφορά την περίπτωση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. «Ενώ στις υπόλοιπες των επαρχιών, το θέμα για το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής των συντονιστικών οργάνων και ποια θα είναι η έδρα κατά τη μεταβατική περίοδο θεωρείτο αυτονόητο -ότι θα ήταν οι ούτω καλούμενοι μητροπολιτικοί δήμοι- στην περίπτωση της ελεύθερης Αμμοχώστου -ο μητροπολιτικός δήμος είναι κατεχόμενος- είναι ο Δήμος Αμμόχωστου», συμπλήρωσε.

Το Υπουργείο, αφού εξάντλησε τις δυνατότητες μέσα από διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες Τοπικές Αρχές στην Αμμόχωστο, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία για αυτή την περίοδο των δύο ετών. Για αυτό θα προωθηθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο το Υπουργείο θα εισηγείται η έδρα να είναι στο Παραλίμνι και να προεδρεύει του προσωρινού σώματος ο δήμαρχος Παραλιμνίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.