Ανοιχτός ορίζοντας/Ορίζοντας

 Λίνα Σολομωνίδου: το μακρύ ταξίδι στον χρόνο

Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, συνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων «Τοπογραφίες» και με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έκδοση των αυτοβιογραφικών κειμένων της Λίνας Σολομωνίδου, διοργανώνει μία εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κύπρια πεζογράφο.

Για την πραγμάτευση της σχέσης χώρου και μνήμης στο έργο της Λίνας Σολομωνίδου, θα μιλήσει στην εκδήλωση η ποιήτρια Νένα Φιλούση. Οι συγγραφείς Λουΐζα Παπαλοΐζου και Σταύρος Χριστοδούλου θα καταθέσουν τη δική τους αναγνωστική εμπειρία για το έργο της συγγραφέως.

Φωτογραφίες: Αντιγόνη ΣολομωνίδουΔρουσιώτου

Σε βρίσκω στην αλμύρα της θάλασσας, κάτω από την σκιά του ευκαλύπτου

Φωτογραφίζοντας τη Λινά

Μου ζήτησαν να σε φωτογραφήσω για «το μακρύ ταξίδι στο χρόνο», κι εγώ μετρούσα τα 14 χρόνια απουσίας σου. Σε ψάχνω στις μνήμες, στα κομμάτια εκείνα του εαυτού που καθορίζουν το DNA, στα γνώριμα λημέρια σου. Σε βρίσκω στην αλμύρα της θάλασσας, στους αφρούς των κυμάτων, στην σκιά των ευκαλύπτων, στο Ταξίδι των πλοίων. Εκεί που πήγαινες όλα σου τα χρόνια, χειμώνα – καλοκαίρι, για κολύμπι – για περπάτημα. Εκεί που γινόσουν ένα με τη φύση, που εισχωρούσες στο γαλάζιο της δημιουργίας. Εκεί που γαλήνευε η ψυχή σου!

Αντιγόνη ΣολομωνίδουΔρουσιώτου

2B 3 7

4 5

Όποιος μιλά για τα βάθη της μοναξιάς του, μας μιλά για μας τους ίδιους

Διαβάζουμε Λίνα Σολομωνίδου για τρεις (συν έναν) κυρίως λόγους:

  1. Επειδή είχε το σθένος και την τόλμη να καταγράψει τα «Βιώματα» τόσων ανθρώπων ένθεν και ένθεν (η διαίρεση είναι διττή, πάντα ήταν τέτοια, από τη στιγμή που πλάστηκε ο παραμικρός λόγος ύπαρξής της) και να τα κυκλοφορήσει. Δεν πρόκειται μόνο για σημαντικό μαρτυρικό υλικό. Είναι μια γενναία πράξη επεξεργασίας και επούλωσης του τραύματος.
  2. Επειδή είχε άποψη για πολλά και είχε και τσαμπουκά να την εκφέρει δημόσια σε εποχές που οι γυναίκες δεν είχαν θάρρος ή δικαίωμα για ομιλούσα φωνή. Μάλιστα συχνά δεν είχαν καν δικαίωμα στο ηδύν του Αριστοτέλη, μόνο το λυπηρόν ήξεραν.
  3. Επειδή έγραψε αυτό: «Κι όμως, όποιος μιλά για τα βάθη της μοναξιάς του, μας μιλά για μας τους ίδιους».

Και τέλος, γιατί οι ήρωές της είναι τόσο ανυπόφορα πραγματικοί που μοιάζουν φανταστικά σχήματα τάχα μου μυθοπλασίας. Κοντολογίς, μελετώντας το έργο της, μάς αποκαλύπτεται ο επιδέξιος τρόπος της να δημιουργεί κοινωνικούς καθρεφτισμούς  και μετεωρισμούς ψυχογράφησης.

Νένα Φιλούση

Αφίσα Εκδήλωσης Λίνα Σολομωνίδου31396 1 Scaled

  • Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599
Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.