Σε υγειονομική και αισθητική αναβάθμιση στοχεύει η Λεμεσός

Οριστικό τέλος ή τουλάχιστον θεαματική μείωση στους τεράστιους όγκους αποβλήτων που παράγονται καθημερινά στην παραλιακή περιοχή αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης φιλοδοξεί ότι θα επιτύχει μέσα στον επόμενο χρόνο ο Δήμος Λεμεσού. Πρόκειται ειδικότερα για την ποικιλία αποβλήτων που παράγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από τον μεγάλο αριθμό εστιατορίων και συναφών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν στην τουριστική περιοχή αλλά και στο ιστορικό κέντρο. Αυτή η θετική εξέλιξη αναμένεται να προκύψει με την εγκατάσταση εντός του 2023 120 βυθιζόμενων και ημιβυθιζόμενων κάδων, που όχι μόνο θα συλλέγουν όλων των ειδών απόβλητα, αλλά θα διαθέτουν και σύστημα  συμπίεσης, το οποίο θα επιτρέπει την επί τόπου μείωση του όγκου των αποβλήτων, ώστε οι κάδοι να δέχονται μεγάλες ποσότητες και να είναι ευκολότερη και πιο γρήγορη η μεταφορά των αποβλήτων. Το σχετικό έργο, που θεωρείται βέβαιο ότι θα απαλλάξει σε σημαντικό βαθμό τη Λεμεσό από τη σημερινή απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική περιοχή αλλά και το κέντρο με την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μείωσης δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων που εφαρμόζει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Από το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο Δήμος Λεμεσού θα λάβει, όπως αναφέρεται, χρηματικό ποσόν πέραν του 1,7 εκ. ευρώ, με το οποίο θα αγοραστούν και θα εγκατασταθούν σε καθορισμένα σημεία του παραλιακού μετώπου και του κέντρου της πόλης 26 βυθιζόμενοι και 72 ημιβυθιζόμενοι κάδοι, στους οποίους θα συλλέγονται υλικά από PMD, γυαλί, χαρτί και μεικτά απόβλητα. Θα εγκατασταθούν επίσης άλλοι 200 κάδοι που θα δέχονται υπολείμματα τροφών. Οι κάδοι θα πλαισιώνονται από 33 συμπιεστές με πρέσα για χαρτί και άλλους 8 συμπιεστές για τα υπόλοιπα απόβλητα.

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, θα αποκτηθούν και δύο απορριμματοφόρα οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα αποστολής πληροφοριών σε κεντρικό σύστημα υπολογιστή, ένα όχημα μεταφοράς συμπιεστών, καθώς και οχήματα που θα αναλαμβάνουν αποκλειστικά τη συλλογή γυαλιού και πράσινων και άλλων ογκωδών αποβλήτων. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η προμήθεια οχήματος για πλύσιμο των κάδων, καθώς και δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα περισυλλογής χαρτιού και χαρτονιών από το κέντρο της πόλης και τον παραλιακό.

Αφού οριστικοποιήθηκαν οι ανάγκες κάθε περιοχής του έργου, έγινε η χωροθέτηση των σημείων που θα εγκατασταθούν οι υπόγειοι και ημιυπόγειοι κάδοι, ετοιμάστηκαν οι προδιαγραφές του εξοπλισμού και αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για την προμήθειά του μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ξεχωριστή διαλογή των τροφικών αποβλήτων στις επιχειρήσεις θα αφαιρέσει το 40% του όγκου από τα αστικά απόβλητα που οδηγούνται στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου. Με τη μαζική δε συμμετοχή των επιχειρήσεων, αναμένεται ότι θα υπάρξει ευαισθητοποίηση στα θέματα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης και θα επέλθει βελτίωση της οπτικής και υγειονομικής κατάστασης, με την απομάκρυνση των τροχήλατων κάδων που υπάρχουν σήμερα, ιδιαίτερα κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου αλλά και του κέντρου της πόλης.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy