Σε υψηλά επίπεδα η Ογκολογία της Κύπρου
Του Δρος Νίκου Κατωδρύτη*

Από το 1934, που έγινε η πρώτη θεραπεία με βελόνες Ραδίου σε ένα 9χρονο κορίτσι από την Αμμόχωστο, μέχρι το 1998 η Ογκολογία στην Κύπρο έκανε αργά, αλλά σταθερά βήματα βελτίωσης. Με αιχμή του δόρατος τη χειρουργική, συνεπικουρούμενη από τις ογκολογικές ειδικότητες και με τη σταθερή υποστήριξη της Πολιτείας και των κρατικών υπηρεσιών από τη μια και των εθελοντικών συνδέσμων ασθενών από την άλλη, από το 1998 και μετά οπότε και λειτούργησε το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, έγιναν άλματα προόδου.

Το υψηλό επίπεδο των ογκολογικών υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα στην Κύπρο απολαμβάνουν οι χιλιάδες των ασθενών. Γενικά, η Ογκολογία έκανε μεγάλα άλματα αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από 40 χρόνια μόλις το 25% των ασθενών που νόσησαν με καρκίνο επιβίωσαν της νόσου. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 50%. Μπορεί ακόμα να πεθαίνουν ανά το παγκόσμιο σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο, μπορεί ο καρκίνος να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, μα έπαψε να είναι ανίκητος αν σκεφτεί κανείς τα εκατομμύρια των επιβιωσάντων.


Η στατιστική μελέτη της Eurostat που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορά τους θανάτους από καρκίνο το 2016, έρχεται να επιβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Με βάση τη μελέτη, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2016 από καρκίνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτούς, οι 656 χιλιάδες ήταν άνδρες και οι 511 χιλιάδες γυναίκες.

Στις 100.000 κατοίκους, η Κύπρος έχει τους λιγότερους θανάτους με 194 αποβιώσαντες, ενώ η Ουγγαρία τους περισσότερους με 345. Συγκριτικά χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αγγλία καταγράφουν 249, 253 και 275 θανάτους αντίστοιχα. Ο σχετικά μικρός αριθμός θανάτων που καταγράφεται από πλευράς της χώρας μας είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.

Με επίκεντρο τον ασθενή και προσφέροντας υπηρεσίες στα πλαίσια μιας πολυθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης από πολλές ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες, η Ογκολογία στην Κύπρο κατάφερε να επιδείξει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα ενάντια σε μια ασθένεια που εθεωρείτο για χρόνια ανίκητη. Η Κύπρος ανταγωνίζεται πλέον τεχνολογικά και επιστημονικά μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που εγγυάται το υψηλό επίπεδο ογκολογικών υπηρεσιών. Με την άμεση πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρικές διαγνωστικές υπηρεσίες, διασφαλίζεται η γρήγορη και σωστή διάγνωση που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκαιρη και σωστή θεραπεία. Η πρόσβαση σε καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα είναι με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας άμεση, όπως και η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό για λήψη ακόμα πιο εξειδικευμένων θεραπειών. Η λειτουργία ογκολογικών συμβουλίων και η λήψη αποφάσεων στη βάση διεθνών κατευθυντηρίων γραμμών, διασφαλίζει τη χορήγηση διεθνώς καθιερωμένων θεραπειών. Η αναβάθμιση του κρατικού Αρχείου Καρκίνου εγγυάται τη δημοσίευση ορθών στατιστικών στοιχείων και η δημοσίευση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά και συνέδρια, τοπικά και διεθνή, καταδεικνύει τη σωστή δουλειά που γίνεται στο χώρο της Ογκολογίας. Η συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα και η αυξανόμενη έρευνα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας, έχουν καθιερώσει την Κύπρο στον διεθνή ιατρικό και επιστημονικό χάρτη. Οι θετικές εξελίξεις στο χώρο της Ογκολογίας από το 2016 και μετά, εγγυούνται συνέχιση και βελτίωση των ογκολογικών υπηρεσιών. Η λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, διεύρυναν και βελτίωσαν την ογκολογική κάλυψη του πληθυσμού. Η συνεχώς διευρυνόμενη παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής φροντίδας από τους εθελοντικούς συνδέσμους ασθενών πλαισιώνει τις θεραπευτικές υπηρεσίες. Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου (Ο.Ε.Κ.) αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες ογκολογικές υπηρεσίες στην Κύπρο. Προσπάθεια όλων είναι να διατηρηθούν και να βελτιωθούν. Αυτό πρέπει να παραμείνει στόχος όλων των εμπλεκόμενων και στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). *Πρόεδρος Ο.Ε.Κ.