Σε υψηλό σχεδόν τριάμισι ετών το επιτόκιο για αγορά κατοικίας

Αύξηση παρουσίασαν τον Μάιο του 2022 τα συνολικά νέα δάνεια και έφτασαν στα €362,9 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €264,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), λόγω κυρίως της αύξησης τόσο των δανείων πέραν του €1 εκατομμυρίου προς εταιρείες όσο και των δανείων για αγορά κατοικίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριάμισι ετών εκτινάχθηκε το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας, αγγίζοντας το 2,28%.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις κυριότερες κατηγορίες νέων δανείων, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €19,4 εκ., σε σύγκριση με €13,0 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν αύξηση στα €114,7 εκ., σε σύγκριση με €73,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα.


Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν αύξηση στα €55,1 εκ., σε σύγκριση με €51,0 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν αύξηση στα €162,5 εκ., σε σύγκριση με €120,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι κυριότερες εξελίξεις επιτοκίων που αφορούν νέες συμβάσεις καταθέσεων και δανείων, περιλαμβανομένων των συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, συνοψίζονται ως εξής:

Επιτόκια Καταθέσεων


Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε τον Μάιο του 2022 αμετάβλητο στο 0,05%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,01%, σε σύγκριση με -0,04% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια Δανείων

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε τον Μάιο του 2022 μείωση στο 2,91%, στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2022, σε σύγκριση με 3,00% τον προηγούμενο μήνα.


Εξάλλου, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,28%, σε σύγκριση με 2,20% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο του επιτοκίου δανείων για αγοράς κατοικίας από τον Δεκέμβριο του 2018.

Επίσης, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 3,31%, σε σύγκριση με 3,16% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 2,97%, σε σύγκριση με 2,45% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.