Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για Κρατικές Εγγυήσεις – «Ζήτησε τα ρέστα» ο ΥΠΟΙΚ

Η αποδοχή ή όχι των τροπολογιών που ετοίμασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται ότι θα κρίνει την τύχη του νομοσχεδίου παροχής κρατικών ενισχύσεων προς τις τράπεζες για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, το οποίο η κυβέρνηση φρόντισε να καταθέσει στο παρά πέντε της θητείας της Βουλής.

Την ερχόμενη Τετάρτη στις 09:00 η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει το περιεχόμενο των τροπολογιών, μια μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στην τελευταία της κοινοβουλευτικής περιόδου πριν τις Βουλευτικές εκλογές έτσι ώστε να καθοριστεί το ενδεχόμενο ομαδοποίησής τους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τον εποπτικό έλεγχο του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων με το ΔΗΚΟ να καταθέτει σήμερα τροπολογία η οποία πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου και του Υπουργού Οικονομικών.

Με την τροπολογία το ΔΗΚΟ, ο Γενικός Ελεγκτής καθίσταται παρατηρητής της πορείας υλοποίησης του Σχεδίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές κατά του Προέδρου του ΔΗΚΟ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά το προεκλογικό ύφος που προσπάθησε να δώσει στη συζήτηση τοι νομοσχέδιο θα ψηφιστεί.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι το κόμμα του, ζητεί την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή για να μην πάθουμε ότι πάθαμε στην περίπτωση των χρυσών διαβατηρίων.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε ενδεχόμενους κινδύνους καθώς όπως είπε δεν υπάρχει όριο στα δάνεια, μπορεί οι Τράπεζες να μην παραχωρούν δάνεια, ενώ όπως είπε, δεν υπάρχει ορισμός της ζημιάς.

Το ΑΚΕΛ σε επίπεδο τροπολογιών, εισηγείται ανά τριμηνία, ενημέρωση της Βουλής για τα ευρήματα της έκθεσης του Προγράμματος.

Εισηγείται επίσης όπως οι επιλέξιμες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι να μην προχωρούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού.

Ζητεί επίσης αναδιανομή προς τα πάνω των ποσών που αφορούν δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το ΑΚΕΛ δια του Στέφανου Στεφάνου επέκρινε σε αυστηρό ύφος την κυβέρνηση για αργοπορημένη κατάθεση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, οι απόψεις των Κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση έλεγε ότι δε είχε πρόθεση να ξαναστείλει στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Εξάλλου με τροπολογία της ΕΔΕΚ, ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να τροποποιήσει τα ζητήματα που αφορούν τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και τον τρόπο κατανομής των δανείων, τους περιορισμούς στα νέα δάνεια και το ύψος του επιβαλλόμενου επιτοκίου, μόνο με την έγκριση της Επ. Οικονομικών.

Με δεύτερη τροπολογία διασφαλίζεται η παραχώρηση 400 εκατομμυρίων για έκδοση δανείων προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις ενώ με τρίτη τροπολογία εισηγείται όπως στις αιτήσεις για εξασφάλιση δανείου να επισυνάπτεται φορολογική δήλωση του 2018 και όχι του 2019.

Κώστας Α Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy