Η ΣΕΚ θέτει ως προτεραιότητα την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ

Η ΣΕΚ θέτει ως προτεραιότητα την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και την αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, σε δηλώσεις του χθες μετά από συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας τόνισε ότι η ΑΤΑ «πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως, έστω και σταδιακά, στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία παραπέμπει ρητά στη διασφάλιση της φιλοσοφίας του θεσμού». Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο για αλλαγή του θεσμού με την εισαγωγή ρυθμίσεων για κλιμακωτή απόδοση του τιμαρίθμου ανάλογα με το μισθό του κάθε εργαζόμενου, ενώ υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Τόνισε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται σε σχέση με την ακρίβεια και την πολιτική των τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, επανέλαβε το στόχο του συνδικαλιστικού κινήματος για κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων, καλώντας την κυβέρνηση να τον υιοθετήσει.

Σε σχέση με τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο Α. Μάτσας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης η οποία λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και κινδύνους για αύξηση της ανεργίας. Κατήγγειλε μάλιστα ότι παρατηρείται «τεράστια προσπάθεια αύξησης των αιτήσεων και της παραχώρησης αδειών, ακόμη και σε τομείς που ενδεχομένως να μην υπάρχει ανάγκη». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν πρέπει να συνδέεται με τη στρατηγική για το μεταναστευτικό ή/και την ποιοτική βελτίωση της τουριστικής βιομηχανίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy