ΣΕΛΚ: Εργαλείο για πάταξης της φοροδιαφυγής το CRS του ΟΟΣΑ

Ένα εργαλείο για εντοπισμό και φορολόγηση των εισοδημάτων και κεφαλαίων που «κρύβονται» στο εξωτερικό, θα έχουν στα χέρια τους οι κυπριακές φορολογικές αρχές το 2016 με την εφαρμογή του Προτύπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών (CRS) του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), εκτιμά ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Παράλληλα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Μάριος Σκανδάλης, εκτιμά ότι με την εφαρμογή του προτύπου, λίστες όπως την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ θα καταστούν περιττές, ενώ το CRS μόνο θετικά θα έχει για την Κύπρο, η οποία ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα προσελκύει «υγιείς» εργασίες.

«Μια τέτοια εξέλιξη μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει στην κυπριακή οικονομία και στον τομέα υπηρεσιών», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Σκανδάλης και προσθέτει: «Η πρώτη θετική επίδραση είναι η αλλαγή κουλτούρας που θα επιφέρει αφού πλέον το θέμα διαφάνεια θα λάβει σάρκα και οστά και δεν θα πρόκειται πλέον για μια γενική θεωρία. Στη βάση αυτή, η Κύπρος ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα προσελκύει επενδυτές με “υγιείς” εργασίες και σίγουρα οι οποιεσδήποτε εργασίες που πιθανόν να μην ήταν πλήρως διαφανείς θα αποσυρθούν σταδιακά από την κυπριακή αγορά».

Το πρότυπο έχει υπογραφεί από 93 χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με 58 από αυτές (περιλαμβανομένης και της Κύπρου) να είναι early adopters δηλαδή ξεκινούν την εφαρμογή του CRS την 1η Ιανουαρίου 2016, με την πρώτη αναφορά να γίνεται το 2017. Στις δικαιοδοσίες που έχουν υιοθετήσει το CRS βρίσκονται πάντως και η Ελβετία, αλλά και γνωστοί χώροι υπεράκτιων δραστηριοτήτων όπως τα νησιά Γκένσρι και Τζέρσι, οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το Γιβραλτάρ.

Το CRS αποτελεί ένα τυποποιημένο μοντέλο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών το οποίο αν και βασίζεται στο αμερικανικό FATCA, εντούτοις είναι πιο εκτεταμένο, αφού για παράδειγμα το FATCA προνοεί ελάχιστο όριο τις $50.000 για ατομικούς λογαριασμούς, ενώ το CRS δεν προνοεί ελάχιστο όριο.

«Ο όγκος των απαιτούμενων εκθέσεων για τους οργανισμούς, σε σύγκριση με FATCA, θα είναι σημαντικά υψηλότερος και θα περιλαμβάνει πιθανόν δικαιοδοσίες στις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν να αναφέρουν στο παρελθόν» επεσήμανε ο κ. Σκανδάλης, για να προσθέσει: «Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για σκοπούς FATCA είναι πιθανό να μην είναι επαναχρησιμοποιήσιμες λόγω του πεδίου εφαρμογής και την πολυπλοκότητα του CRS. Τα ιδρύματα που έχουν μικρή ή καθόλου έκθεση στο FATCA μπορεί να έχει ουσιαστικές υποχρεώσεις για σκοπούς CRS».

Τι είναι το CRS

Στην ουσία, βάσει του συστήματος αυτού, οι φορολογικές αρχές που έχουν υπογράψει το πρότυπο, πρέπει να λάβουν τις σχετικές πληροφορίες από τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα και να τις ανταλλάσσουν αυτόματα με τις χώρες-εταίρους σε ετήσια βάση.

Όπως είπε ο κ. Σκανδάλης, το σύστημα αναφοράς καλύπτει διαφορετικούς τύπους εισόδημα από επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, μερισμάτων και παρόμοια είδη εισοδήματος, καθώς επίσης προβλέπει για περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος προσπαθεί να κρύψει κεφάλαια που αντιπροσωπεύουν εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν καταβλήθηκε φόρος (π.χ. απαιτώντας ενημέρωση για το υπόλοιπο του λογαριασμού).

Σε σχέση με τους κατόχους λογαριασμού, που υπόκεινται σε αναφορά, το σύστημα αναφοράς απαιτεί την υποβολή εκθέσεων, όχι μόνο σε σχέση με άτομα, αλλά περιορίζει τις ευκαιρίες για τους φορολογούμενους να παρακάμψουν την υποβολή εκθέσεων, χρησιμοποιώντας νομικά πρόσωπα ή ρυθμίσεις.

«Αυτό», επεσήμανε ο κ. Σκανδάλης, «σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να κοιτάξουν μέσα από εικονικές εταιρείες, εταιρείες καταπιστεύματα ή παρόμοιες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων φορολογητέες οικονομικές οντότητες, για να καλύψει περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος προσπαθεί να κρύψει κεφάλαια, αλλά είναι πρόθυμος να πληρώσει φόρο εισοδήματος».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σκανδάλη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να αναφέρουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αναφοράς καλύπτει όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως μεσίτες ορισμένων συλλογικών επενδύσεων και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες.

Πάντως οι χώρες που θα ανταλλάσσουν φορολογικές πληροφορίες, λίστες όπως αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ καθίσταται περιττές.

«Σίγουρα για χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών, λίστες που περιλαμβάνουν στοιχεία όπως τη γνωστή λίστα Λαγκάρντ δεν θα προσφέρουν περαιτέρω αξία. Συνεπώς όσο περισσότερες χώρες θα συμμετάσχουν τόσο περισσότερη διαφάνεια θα υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό πρέπει να επιδιωχθεί», τόνισε ο Μάριος Σκανδάλης.

Τέλος στα κρυμμένα εισοδήματα και κεφάλαια

Σε ερώτηση αν με την εισροή φορολογικών πληροφοριών και την επεξεργασία τους θα εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση τυχών κερδών από αδήλωτα εισοδήματα, ο κ. Σκανδάλης τόνισε πως «οι πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση η κυπριακή Κυβέρνηση θα της επιτρέψουν να εντοπίσει και τελικά φορολογήσει εισοδήματα και κεφαλαία τα οποία `κρύβονταν` σε ιδρύματα του εξωτερικού, ως ο στόχος συμμετοχής στης Κύπρου στο πρόγραμμα».

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ψηλά στην ατζέντα των περισσότερων κυβερνήσεων περιλαμβανομένης της κυπριακής Κυβέρνησης, οι οποίες επιθυμούν να περιορίσουν την απώλεια φορολογικών εσόδων ως αντίποδα στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας», κατέληξε.

Σφίγγει ο κλοιός για τα «κρυμμένα εισοδήματα»

Πάντως, το CRS έρχεται να προστεθεί στο αμερικανικό FATCA και στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταθέσεις (Savings Directive), πρωτοβουλίες που εντάθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 και αντικατοπτρίζουν «την αυξανόμενη απροθυμία από τις κυβερνήσεις και το ευρύ κοινό να ανεχθεί τη φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή και γενικά την τυχόν διαφθορά». Τα τρία αυτά εργαλεία αποσκοπούν κυρίως στην αποτροπή της φοροαποφυγής από ιδιώτες, σε αντίθεση με BEPS (Διάβρωση φορολογικής βάσης και μεταφορά κέρδους, Base Erosion And Profit Shifting) του ΟΟΣΑ το οποίο εστιάζει περισσότερο στις επιθετικές πρακτικές φορολογικού σχεδιασμού από εταιρικές ομάδες.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy