Σεμινάριο στη Λάρνακα για την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας με συμμετοχές από 11 χώρες

Με ομιλητές από εννέα οργανισμούς και 47 συμμετέχοντες από 11 χώρες, τα ΗΕ και φορείς ΕΕ, πραγματοποιείται στη Λάρνακα σεμινάριο με θέμα «Διπλωματικές Δεξιότητες για την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας», που διοργανώνει η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο της Timisoara (Ρουμανίας) υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Συγκεκριμένα, στο σεμινάριο συμμετέχουν 47 εκπρόσωποι από 11 κράτη, Αρμενία, Γεωργία, Κύπρο, Ρουμανία, Ουκρανία, Γερμανία, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, τα Ηνωμένα Έθνη και φορείς και ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει προσωπικό από το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι 12 ομιλητές προέρχονται από εννέα συνολικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Οργανισμούς μεταξύ των οποίων η UNESCO, το Chent University, το West University of Timosoara, το Egmont Institute, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.

Το σεμινάριο, που άρχισε σήμερα Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 31 Μαρτίου, διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας, της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Σημειώνεται ότι «ο τελικός στόχος του σεμιναρίου είναι να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους στρατηγικούς εταίρους της και τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Ενωσης στην εκπαίδευση του προσωπικού τους ώστε να εργάζεται αποτελεσματικά σε τομείς που σχετίζονται με την ΚΠΑΑ σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο».

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Λουκά ανέφερε πως «το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθεί ενεργά τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας και άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία δύο χρόνια, η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας της Δημοκρατίας, διοργάνωσε 12 διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνέδρια, με την υποστήριξη τοπικών και διεθνών οργανισμών, τα οποία ήταν ανοικτά σε κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε άλλους στρατηγικούς εταίρους από τη περιοχή μας».

Πρόσθεσε ότι «σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες αναδείχθηκαν θέματα υψηλού ενδιαφέροντος και αξίας, τα οποία περιλαμβάνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, τη διαχείριση έργων σε αποστολές και επιχειρήσεις, το μέλλον της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ηγεσία και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη στρατιωτική εκπαίδευση και στις αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ)».

Έτσι, είπε, «δόθηκε η ευκαιρία σε αξιωματούχους από τα κράτη μέλη της Ενωσης και τις χώρες εταίρους, τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Ενωσης και σε σχετικούς ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους, να κατανοήσουν καλύτερα την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις κοινές αξίες, τις στρατηγικές, τις δομές και τις διαδικασίες.

Όπως είπε ο κ. Λουκά, «προωθούμε την ιδέα και ενθαρρύνουμε την Κυπριακή Ακαδημία να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, με άλλους εθνικούς και ξένους φορείς, με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο, βασισμένο σε κοινές αξίες και προσδοκίες. Από την εμπειρία μας, αυτή η συνεργασία έχει μόνο θετικό αντίκτυπο και προστιθέμενη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Εξήγησε ακόμα ότι «αυτή είναι η πρώτη μας πρωτοβουλία με τη Ρουμανία σε αυτόν τον τομέα και είμαστε βέβαιοι ότι θα εξευρεθεί τρόπος να ξεκινήσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία».

Αναφερόμενος στο σεμινάριο ο κ. Λουκά είπε ότι «στόχος του είναι να υποστηρίξει τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Ενωσης, όσον αφορά την κατάρτιση του προσωπικού τους, ώστε να είναι σε θέση να εργάζονται αποτελεσματικά σε τομείς που σχετίζονται με την ΚΠΑΑ σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο».

Επιπλέον, σημείωσε, «θα γίνει μια κριτική αξιολόγηση των δεσμών μεταξύ της διπλωματίας, της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ενώ θα αναπτύξει νέες και παλαιές πρακτικές στη διπλωματία, τις τάσεις της παγκοσμιοποίησης, τη σημασία της δημόσιας διπλωματίας στο πλαίσιο των αποστολών της ΚΠΑΑ και την εισαγωγή εννοιών και πρακτικών που σχετίζονται με την ψηφιακή διπλωματία».

Εξάλλου ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο Νικόλαος Ίσαρης ανέφερε πως έχει μεγάλη «σημασία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρχει μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, μαζί με τα κράτη μέλη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η εκπαίδευση τόσο στα στρατιωτικά όσο και στις πολιτικές αποστολές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες της διπλωματίας για να πετύχουμε τους σκοπούς της κοινής μας πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πολύ πρόσφατα υιοθετήσει τη «στρατηγική πυξίδα» που ουσιαστικά είναι ένα σχέδιο δράσης. Ουσιαστικά έχει πολύ συγκεκριμένες δράσεις από τώρα μέχρι το 2030 ώστε να μπορέσει να ενισχύσει το ρόλο της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν λιγότερο δυναμικός, να μπορέσει να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί στρατό, σε περίπτωση που χρειάζεται, και ειδικές ομάδες και εμπειρογνώμονες σε ζώνες όπου υπάρχει σύγκρουση ή σύρραξη και να μπορέσει να αναπτύξει τη δική της νοημοσύνη, αναπτύσσοντας διάφορα εργαλεία για χώρους που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να το κάνουμε, όπως π.χ. στον κυβερνοχώρο».

Ανέφερε ακόμα ότι τώρα προσπαθούν για την ανάπτυξη μιας σειράς από εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα κράτη μέλη αλλά και συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Ισαρης, «είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος φιλοξενεί αυτό το σεμινάριο που ξεκίνησε το 2021 και έχει μάλιστα πολύ ενεργή συμμετοχή».

Εξάλλου σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο Sorin-Dan Michalache στην παρουσία μελών της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων και έξι Πρέσβεων και διπλωματών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι συνολικά 47 συμμετέχοντες προέρχονται από 11 κράτη, δηλαδή Αρμενία, Γεωργία, Κύπρο, Ρουμανία, Ουκρανία, Γερμανία, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, τα Ηνωμένα Έθνη και φορείς και ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει προσωπικό από το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι 12 ομιλητές προέρχονται από εννέα συνολικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Οργανισμούς μεταξύ των οποίων η UNESCO, το Chent University, το West University of Timosoara, το Egmont Institute, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.

Το σεμινάριο «θα επικεντρωθεί σε μια γενική εισαγωγή στα εμπλεκόμενα ζητήματα, με στόχο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις βασικές αρχές στον τομέα της διπλωματίας, το διεθνές στρατηγικό και διπλωματικό πλαίσιο και μια κριτική αξιολόγηση των συνδέσεων μεταξύ διπλωματίας και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Θα συζητήσει επίσης τη νέα και παλιά διπλωματία, τις τάσεις της παγκοσμιοποίησης, τη συνάφεια και τη θέση της δημόσιας διπλωματίας στο πλαίσιο των αποστολών ΚΠΑΑ και θα εισαγάγει έννοιες και πρακτικές που σχετίζονται με την ψηφιακή διπλωματία».

Σημειώνεται ότι «ο τελικός στόχος του σεμιναρίου είναι να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους στρατηγικούς εταίρους της και τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Ενωσης στην εκπαίδευση του προσωπικού τους ώστε να εργάζεται αποτελεσματικά σε τομείς που σχετίζονται με την ΚΠΑΑ σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy