Σενάρια διάσπασης της ΕΔΕΚ για να περάσει ο κρατικός προϋπολογισμός

Ο Αβέρωφ επιχειρεί να διασκεδάσει το «όχι» του ΥΠΟΙΚ για τις εκποιήσεις

 

Φουντώνει το παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΚ είναι διχασμένη, αφού ο Μαρίνος Σιζόπουλος γέρνει προς την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ ο Ηλίας Μυριάνθους προβάλλει ενστάσεις, κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης του Υπουργού Οικονομικών όσον αφορά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Επίσης, ο τρίτος βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, βρίσκεται στη μέση, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας τελεί σε αναμονή, αφού η απόφασή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της ΕΔΕΚ και ιδιαίτερα του Μ. Σιζόπουλου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 25 ψήφους (ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη, Συνεργασία και ΕΛΑΜ), ενώ από την άλλη πλευρά 26 βουλευτές γέρνουν προς την καταψήφιση του προϋπολογισμού (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Ανεξάρτητοι). Ως εκ τούτου, για να περάσει ο προϋπολογισμός απαιτούνται τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις ψήφους της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται στις παρασκηνιακές επαφές της κυβέρνησης με την ΕΔΕΚ είναι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό οι Μ. Σιζόπουλος, Κ. Ευσταθίου και Γ. Λιλλήκας και να τον καταψηφίσει ο Η. Μυριάνθους. Δηλαδή να διασπαστεί η ΕΔΕΚ. Μάλιστα, ο Μ. Σιζόπουλος, ερωτηθείς χθες, είπε ότι «οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείο είναι μεν δεσμευτικές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεώνει τον οποιοδήποτε να τις ακολουθήσει». Επίσης, ερωτηθείς αν τίθεται ή όχι θέμα κομματικής πειθαρχίας εντός της ΕΔΕΚ ενόψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, είπε ότι «αυτό είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσει το Πολιτικό Γραφείο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα από πλευράς των βουλευτών του κόμματος ή άλλων στελεχών».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τους τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει το «όχι» του Υπουργού Οικονομικών στις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με την αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σε επιστολή του προς τη Βουλή ανέφερε ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα δανειοληπτών», απορρίπτοντας παράλληλα όλες τις προτάσεις των κομμάτων, περιλαμβανομένου των εισηγήσεων της ΕΔΕΚ.

Ο Αβ. Νεοφύτου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ειδικού δικαστηρίου, στο οποίο να μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες και η υπόθεσή τους να εκδικάζεται σε σύντομο χρονικό περιθώριο. Εισηγήθηκε επίσης όπως, μέχρι τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο να ορίσει δικαστές οι οποίοι θα εξετάζουν μόνο διαφορές μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί σε αλλαγή της νομοθεσίας.

Μεταφέρθηκε για την Πέμπτη η συνεδρία της Ολομέλειας

Σημειώνεται ότι η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής μεταφέρθηκε για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, αντί τις 18 Ιανουαρίου όπως είναι προγραμματιστεί αρχικά, ώστε να δοθεί χρόνος για εξέταση του προϋπολογισμού. Επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ακόμη μια συνεδρία τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.