Κλειδώνει η ελάχιστη αποζημίωση των πέντε ετήσιων μισθών στη ΣΚΤ.

 

Νέα πρόταση για το σχέδιο εξόδου ετοιμάζει η Συνεργατική, η οποία φαίνεται να αποδέχεται τον καθορισμό κατώτατου ορίου στους πέντε ετήσιους μισθούς, αλλά και να συζητά το ενδεχόμενο για μείωση του στόχου που έχει τεθεί για αποχώρηση 900 εργαζομένων.

Ωστόσο παραμένει μεγάλη απόσταση από τις θέσεις των συντεχνιών, οι οποίες δίνουν έμφαση στη διασφάλιση των εργαζόμενων στις χαμηλές και μεσαίες κλίμακες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο καθορισμός κατώτατου ορίου στους πέντε ετήσιους μισθούς σημαίνει ότι η μίνιμουμ αποζημίωση για τον κάθε εργαζόμενο ο οποίος θα αποχωρήσει, θα ανέρχεται στις 100 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική εισήγηση την οποία κατέθεσε η ΣΚΤ στις συντεχνίες, δεν προνοούσε τον καθορισμό κατώτατου ορίου.

Ωστόσο, μετά από παραστάσεις των συντεχνιών, η ΣΚΤ φαίνεται να αποδέχεται τον καθορισμό κατώτατου ορίου στους πέντε ετήσιους μισθούς. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη απόσταση σε σχέση με την οροφή η οποία θα καθοριστεί, αφού η προκαταρκτική εισήγηση της ΣΚΤ είναι για 150 χιλ. ευρώ, ενώ οι συντεχνίες ζητούν το ποσό να αυξηθεί στις 200 χιλ. ευρώ.

Επίσης, μία άλλη διαφορά που υπάρχει είναι κατά πόσο το σχέδιο θα αφορά το σύνολο των 2.657 εργαζομένων, περιλαμβανομένων και όσων προσλήφθηκαν μετά το 2014 (περίπου 160 άτομα) οι πλείστοι εκ των οποίων είναι υψηλόμισθοι και προέρχονται από άλλες τράπεζες (κυρίως Λαϊκή) από τις οποίες πήραν ξανά αποζημίωση στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, η ΣΚΤ φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο για μείωση του στόχου που έχει τεθεί για αποχώρηση 900 εργαζομένων, ωστόσο αυτό προϋποθέτει και την εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής, Νικόλας Χατζηγιάννης, σε εγκύκλιό του προς τους εργαζόμενους ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα παραμείνουν στη ΣΚΤ για τις ανάγκες του Φορέα «θα καθοριστεί σύντομα», χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον αριθμό των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν.

 

Χατζηγιάννης: Η υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει σε 1 – 2 μήνες

 

Μάλιστα, ο Ν. Χατζηγιάννης σημειώνει ότι το σχέδιο εθελουσίας αφυπηρέτησης «είναι υπό επεξεργασία, σε διαβούλευση και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με σκοπό να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και θα είναι άμεσα ανταγωνιστικό και συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα του τραπεζικού κλάδου». Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής «προγραμματίζεται πως η υλοποίηση του σχεδίου αποχώρησης θα είναι στους επόμενους 1-2 μήνες».

 

ΕΤΥΚ: Όσοι θα μεταφερθούν να μπουν στις κλίμακες της Ελληνικής

Σε μία άλλη εξέλιξη, η ΕΤΥΚ θέτει θέμα όπως οι 1.100 εργαζόμενοι της ΣΚΤ, οι οποίοι θα μεταφερθούν, να ενταχθούν στις κλίμακες της Ελληνικής. Μάλιστα σε χθεσινή εγκύκλιό της η συντεχνία τονίζει ότι οι εργαζόμενοι της ΣΚΤ, οι οποίοι θα μεταφερθούν, πρέπει να νιώσουν εξ αρχής ότι δεν είναι υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας και ζητά «να ισχύσουν αμέσως οι πρόνοιες των συμφωνιών ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας». Σημειώνεται ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στη ΣΚΤ είναι 28 χιλ. ευρώ, ενώ στις τράπεζες είναι περίπου 38 χιλ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 30% πιο πάνω. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου