Σενάρια τρόµου… βαριές οι συνέπειες στην κυπριακή οικονοµία από τον πόλεµο στην Ουκρανία

  • Τα αποθέµατα σιτηρών εκτιµάται ότι θα εξαντληθούν σε ενάµιση µήνα περίπου. Τα σιτηρά για το αλεύρι και το ψωµί εκτιµάται ότι θα εξαντληθούν σε τέσσερις µήνες.
  • Έντονη η ανησυχία για τις τιµές των κατασκευαστικών υλικών και ειδικά για τα προϊόντα από σίδηρο, χάλυβα, αλουµίνιο και άλλα µέταλλα. Σηµειώνεται ότι οι τιµές στα κατασκευαστικά υλικά αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά µέσο 16,6%.
  • Χάθηκαν 800 χιλιάδες αφίξεις τουριστών, ενώ στον αέρα βρίσκονται εισαγωγές 100 εκατ. ευρώ και εξαγωγές 70 εκατ. ευρώ.
  • Προβλήµατα και λόγω του αποκλεισµού της Ρωσίας από το Swift: Το απόθεµα εισερχόµενων άµεσων ξένων επενδύσεων από τη Ρωσία στην Κύπρο φτάνει τα 96,6 δις ευρώ, ενώ το απόθεµα των εξερχόµενων άµεσων ξένων επενδύσεων από την Κύπρο στη Ρωσία φτάνει τα 131,2 δις ευρώ.
  • Ο πληθωρισµός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φτάνοντας στο 6,6%. Έρχονται νέες αυξήσεις στα πετρελαιοειδή, για τα οποία ήδη ο δείκτης έχει αύξηση κατά 28,4%, ενώ στον ηλεκτρισµό η αύξηση είναι 22,4%. 

 

Του  Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Αντιµέτωπη µε σενάρια τρόµου είναι η κυπριακή οικονοµία, αφού οι πιέσεις στις τιµές βασικών αγαθών και πρώτων υλών έχουν γίνει ακόµα πιο έντονες µε τον πόλεµο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Σιτηρά

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τοµέα, αφού άρχισαν να εξαντλούνται τα αποθέµατα σιτηρών και ζωοτροφών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφηµερίδας µας, τα αποθέµατα σιτηρών βρίσκονται σε πολύ χαµηλά επίπεδα -λόγω και της απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιµο της Επιτροπής Σιτηρών– και εκτιµάται ότι θα εξαντληθούν σε ενάµιση µήνα περίπου. Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση µε τα σιτηρά τα οποία χρησιµοποιούνται για το αλεύρι και το ψωµί, τα οποία εκτιµάται ότι θα εξαντληθούν σε τέσσερις µήνες.

Σηµειώνεται ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. µε θέµα τις επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι «η Κύπρος εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές σιτηρών και πρώτων υλών για ζωοτροφές και λιπασµάτων».

Επισηµαίνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι µεγαλύτεροι προµηθευτές σιτηρών και δηµητριακών της Ευρώπης, περιλαµβανοµένης της Κύπρου η οποία εισάγει συνολικά περίπου 700 χιλιάδες τόνους σιτηρών το χρόνο. Μάλιστα η Ουκρανία θεωρείται ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης».

Τα πάντα όµως έχουν ανατραπεί λόγω του πολέµου, αφού πολλές καλλιέργειες σιτηρών έχουν καταστραφεί, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα για συνέχιση του εµπορίου µεταξύ της Ε.Ε. µε τις δύο χώρες. Ως εκ τούτου, εκτιµάται ότι πολύ σύντοµα οι τιµές των σιτηρών θα εκτοξευθούν στα ύψη, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να ξεµείνουµε εντελώς από αποθέµατα.

Στον γεωργοκτηνοτροφικό τοµέα επικρατεί έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς οι επικείµενες αυξήσεις τιµών στα σιτηρά θα οδηγήσουν σε νέο τσουνάµι ακρίβειας σε όλη την αλυσίδα του αγροδιατροφικού τοµέα, από το ψωµί µέχρι τα γαλακτοκοµικά και το κρέας.

Κατασκευές

Ο δεύτερος κατά σειρά τοµέας που αναµένεται να επηρεαστεί σε µεγάλο βαθµό από τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι οι κατασκευές.

Σύµφωνα µε στοιχεία, το 30% στις αγοραπωλησίες ακινήτων τα τελευταία χρόνια αφορούσε Ρώσους και Ουκρανούς (σ.σ.: το ποσοστό άρχισε να µειώνεται µετά τον τερµατισµό των «χρυσών» διαβατηρίων). Την ίδια ώρα επικρατεί έντονη ανησυχία για τις τιµές των κατασκευαστικών υλικών και ειδικά για τα προϊόντα από σίδηρο, χάλυβα, αλουµίνιο και άλλα µέταλλα.

Σηµειώνεται ότι οι τιµές στα κατασκευαστικά υλικά αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά µέσο 16,6%. Μάλιστα οι τιµές στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα αυξήθηκαν κατά 32,3%, ενώ οι τιµές στα προϊόντα από αλουµίνιο και άλλα µέταλλα αυξήθηκαν κατά 17%.

Ως εκ τούτου, ενδεχόµενες νέες αυξήσεις θα εκτοξεύσουν στα ύψη το κόστος ανέγερσης των κατοικιών και διαµερισµάτων, το οποίο θα µετακυλιστεί στην τελική τιµή.

Εµπόριο

Ο τρίτος κατά σειρά τοµέας που αναµένεται να επηρεαστεί σε µεγάλο βαθµό είναι το εµπόριο.

Σύµφωνα µε στοιχεία, το 2021 (παρά την κρίση του κορονοϊού) οι εισαγωγές από τη Ρωσία έφτασαν στα 80 εκατ. ευρώ και από την Ουκρανία 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έφτασαν στα 60 εκατ. ευρώ και προς την Ουκρανία τα 10 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν φάρµακα.

Τουρισµός

Βαρύτατες –και σε µεγάλο βαθµό δυσαναπλήρωτες– θα είναι και οι απώλειες στον τουρισµό, καθώς η Ρωσία είναι η δεύτερη πιο σηµαντική αγορά για την Κύπρο µετά τη Βρετανία.

Σηµειώνεται µάλιστα ότι τον Ιανουάριο η Ρωσία βρέθηκε στην πρώτη θέση µε 6.414 αφίξεις, ενώ και η Ουκρανία σηµείωσε εντυπωσιακή αύξηση µε 4.942 αφίξεις.

Το Υφυπουργείο Τουρισµού είχε εκτιµήσει -στη βάση των συµφωνιών και των προκρατήσεων που έγιναν το προηγούµενο διάστηµα- ότι φέτος θα έρχονταν στην Κύπρο περίπου 800 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο µετά το ξέσπασµα του πολέµου τα πάντα έχουν ανατραπεί. Εκτιµάται µάλιστα ότι ακόµη και µετά τη λήξη του πολέµου θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν τα δεδοµένα µε τη Ρωσία, καθώς στη Μόσχα επικρατεί δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Κύπρος (όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.) έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα από τη Ρωσία (σε αντίθεση µε άλλες χώρες όπως η Τουρκία που τήρησαν ουδέτερη στάση).

Τράπεζες και χρηµατοοικονοµικά 

Στον τραπεζικό και χρηµατοοικονοµικό τοµέα το σκηνικό είναι πολύπλοκο, αφού επηρεάζεται και από τον «πόλεµο» κυρώσεων και αντικυρώσεων που έχει ξεσπάσει µεταξύ της Ρωσίας από τη µία πλευρά και των Ε.Ε., ΗΠΑ και Βρετανία από την άλλη.

Οι ρωσικές καταθέσεις στις τράπεζες ανέρχονται σε 1 δις ευρώ περίπου, ποσό το οποίο δεν προκαλεί µεγάλη ανησυχία λαµβάνοντας υπόψη ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες ανέρχεται στα 22,8 δις ευρώ περίπου. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει µειωθεί σηµαντικά η συµµετοχή των Ρώσων στο µετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το απόθεµα των εισερχόµενων άµεσων ξένων επενδύσεων από τη Ρωσία στην Κύπρο φτάνει τα 96,6 δις ευρώ, ενώ το απόθεµα των εξερχόµενων άµεσων ξένων επενδύσεων από την Κύπρο στη Ρωσία φτάνει τα 131,2 δις ευρώ. Και αυτό επειδή η Κύπρος λειτουργεί ως γέφυρα για Ρώσους, οι οποίοι επενδύουν επενδύσεις και συναλλαγές (π.χ. αγοραπωλησίες πετρελαιοειδών) σε άλλες χώρες. Ως εκ τούτου, ο αποκλεισµός της Ρωσίας από το Swift αναµένεται να προκαλέσει πολλά προβλήµατα.

Σηµειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν επιδοθεί σε «κυνήγι» για εντοπισµό φυσικών και νοµικών προσώπων που περιλαµβάνονται στις λίστες κυρώσεων και ενδεχοµένως να έχουν σχέσεις µε την Κύπρο. Στο στόχαστρο βρίσκονται καταθέσεις, µετοχές, οµόλογα, ακίνητα αλλά και γιοτ.

Πετρελαιοειδή και ακρίβεια 

Η µεγαλύτερη ανησυχία, βέβαια, σχετίζεται µε τις επικείµενες νέες αυξήσεις τιµών που αναµένεται να επιβληθούν στα πετρελαιοειδή, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία αλλά και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις τιµές βασικών αγαθών.

Σηµειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισµός έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού έφτασε στο 6,6%. Μάλιστα στα πετρελαιοειδή ο δείκτης αυξήθηκε κατά 28,4% και στον ηλεκτρισµό κατά 22,4%.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.