
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 7,1% σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δόθηκαν χθες δημοσιότητα, τον Μάρτιο οι τιμές στον ηλεκτρισμό και το ρεύμα αυξήθηκαν κατά 31,9% και 27,3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το τσουνάμι της ακρίβειας συνεχίζει να παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του, οδηγώντας σε σενάρια τρόμου τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:
Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,4% βάζοντας φωτιά στο καλάθι των νοικοκυριών.
Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8%.
Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο: Το κόστος για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 16,6%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στον ηλεκτρισμό (+31,9%) και τα πετρελαιοειδή (+27,3%).
Μεταφορές: Το κόστος αυξήθηκε κατά 14%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στα πετρελαιοειδή. Σημειώνεται ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν δίκτυα παράδοσης προϊόντων.
Ένδυση και υπόδηση: Το κόστος αυξήθηκε κατά 2,8%. Αυτό δείχνει ότι η ακρίβεια έχει παρασύρει όλους τους τομείς της οικονομίας.
Επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και προϊόντα καθαρισμού: Το κόστος αυξήθηκε κατά 3,2%.
Υγεία: Το κόστος αυξήθηκε κατά 0,8%. Η συγκράτηση της ακρίβειας φαίνεται ότι οφείλεται στο ΓεΣΥ.
Επικοινωνίες: Το κόστος αυξήθηκε κατά 2,5%.
Αναψυχή και πολιτισμός: Το κόστος αυξήθηκε κατά 2,6%.
Εκπαίδευση: Το κόστος αυξήθηκε κατά 0,6%.
Εστιατόρια και ξενοδοχεία: Το κόστος αυξήθηκε κατά 4,7%. Σημειώνεται ότι ο τομέας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα και τις πρώτες ύλες, αλλά και λόγω των απωλειών ένεκα των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Το κόστος αυξήθηκε κατά 1,9%.
Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σωρεία προτάσεων για συγκράτηση της ακρίβειας, όπως η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, η προώθηση μέτρων για μείωση των τιμών στον ηλεκτρισμό, η επιβολή πλαφόν κτλ. Ακόμη, έχει καταθέσει προτάσεις για στήριξη των εργαζομένων καθώς επίσης των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση, η οποία προβάλλει ως δικαιολογία ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
