Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων ΔΗΣΥΔΗΚΟ σε σχέση με τις αναπομπές τις οποίες κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι οποίες στοχεύουν στην ανατροπή των νόμων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για τις εκποιήσεις.

Οι αναπομπές αναμένεται να συζητηθούν σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 8:30 π.μ., και ακολούθως να οδηγηθούν με διαδικασία εξπρές στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 10:30 π.μ., για λήψη τελικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ένα από τα σενάρια τα οποία εξετάζονται στο παρασκήνιο είναι η σιωπηλή αποδοχή των αναπομπών του Προέδρου Αναστασιάδη από τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, τα οποία μαζί εξασφαλίζουν πλειοψηφία.

Δηλαδή, να τεθεί αίτημα για αναβολή της συζήτησης μέχρι την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία, ώστε εκπνεύσει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η Βουλή για να απαντήσει στις αναπομπές (σ.σ.: μέχρι τις 3 Αυγούστου) και με τον τρόπο αυτό να ανατραπούν οι νομοθεσίες.

Επίσης, εξετάζεται το σενάριο της επικύρωσης της νομοθεσίας, η οποία προνοεί την αναστολή των εκποιήσεων για τους δικαιούχους του Εστία μέχρι την 1η Οκτωβρίου, και της αποδοχής της αναπομπής, η οποία αφορά τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο και να εξασφαλίσει διάταγμα αναστολής της εκποίησης της περιουσίας του σε περίπτωση που δεν τηρήθηκε ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις.

Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης αφορούν κυρίως τη δεύτερη νομοθεσία, ενώ για την αναστολή των εκποιήσεων για τα δάνεια του Εστία μέχρι την 1η Οκτωβρίου ο οίκος Moody’s ανέφερε στο πρόσφατο ενημερωτικό του δελτίο (Credit Outlook) ότι «δεν θα επηρεάζει ουσιαστικά τις τράπεζες».

Εν τω μεταξύ το ΑΚΕΛ, δια του Στέφανου Στεφάνου, προανήγγειλε χθες ότι «οι αναπομπές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Επεσήμανε επίσης ότι οι κυβερνώντες δεν επέτρεψαν ούτε στο παρελθόν να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι οι συνεπείς δανειολήπτες αλλά και όσοι δεν διαθέτουν επαρκή εισοδήματα για να μπουν σε διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης.

Ο Στ. Στεφάνου προειδοποίησε ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο χιλιάδες δανειολήπτες είναι εκτεθειμένοι έναντι της ισχύος που διαθέτουν οι τράπεζες, αλλά και ότι το πρόβλημα με τους άστεγους έχει λάβει ήδη πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι οι κυβερνώντες, παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, δεν έχουν πράξει σχεδόν τίποτα μέχρι σήμερα για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, τη βελτίωση της ικανότητας των δανειοληπτών ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε βιώσιμη αναδιάρθρωση του δανείου τους και την προστασία όσων δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το Σχέδιο Εστία.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομου Προδρόμου, έκανε λόγο για «παράπλευρες συνέπειες και ενδεχόμενους κινδύνους για τη σταθερότητα» που θα επιφέρουν οι αλλαγές τις οποίες ψήφισε η Βουλή και ζήτησε εκ νέου την αποδοχή των αναπομπών του ΠτΔ και την επανεκτίμηση της κατάστασης μετά την εφαρμογή του Εστία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Την ελπίδα ότι θα απορριφθεί η αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γιώργος Λουκαϊδης τόνισε ότι το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να τηρήσουν τη θέση τους. Σημείωσε ότι η ουσία είναι η προστασία των δανειοληπτών τους οποίους κινδυνεύει η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη.

Ο κ. Λουκαϊδης κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι το μόνο που κάνει εδώ και χρόνια είναι να δίνει εργαλεία στις τράπεζες και να αφήνει απροστάτευτους τους δανειολήπτες.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη διόρθωση μέσα από την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.