Οι συζητήσεις που γίνονται για το Γενικό Σχέδιο Υγείας «είναι καλό να αποφεύγονται ειδικά όταν γίνονται αποσπασματικά,  καθώς δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις στον απλό πολίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ).
 
Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η αναφορά στις αμοιβές των γιατρών, μας προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα, τη στιγμή που η αμοιβή του κυβερνητικού γιατρού για 24ωρη εφημερία ή ακόμα και για  εξειδικευμένη επέμβαση  αντιστοιχεί όσο μια με δυο επισκέψεις σε ιδιώτη συνάδελφο».
 
Ο ΣΕΣΙΚ τοποθετείται και σε σχέση με την μελέτη που εκπόνησε η KPMG σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις την καθιστούν ήδη ξεπερασμένη ενώ το σκεπτικό και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, ειδικά για το κομμάτι της στελέχωσης των νοσηλευτηρίων έγιναν με συγκεκριμένες παραδοχές οι οποίες είναι τουλάχιστο μακριά από την πραγματικότητα».
 
Αναφέρει, επίσης, ότι «τα προτεινόμενα σχέδια υπηρεσίας είναι αναχρονιστικά και μη αρμόζοντα σε ένα σύγχρονο οργανισμό».
 
Αναφορικά με το φαινόμενο των μετακινήσεων και τοποθετήσεων ιατρικών λειτουργών χωρίς να υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο, ο ΣΕΣΙΚ έχει επικοινωνήσει σχετικά με τις ιατρικές υπηρεσίες του κράτους στις οποίες θα σταλεί επιστολή με επί του θέματος, εισηγήσεις.
 
Αναμένει, παράλληλα, «τις διευκρινήσεις στα σημαντικότατα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας και τότε θα τοποθετηθεί.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΣΙΚ υπενθυμίζει ότι υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία των συνδικαλιστικών φορέων με την κυβέρνηση, η οποία, μεταξύ άλλων, προνοεί, «μισθολογική αναβάθμιση, όλων των γιατρών εξ ίσου, από 01/01/2018 και χορήγηση συμβολαίων από τον αυτόνομο οργανισμό.
 
Προνοεί, επίσης, «παραχώρηση κινήτρων για ένταξη όλων των υπηρετούντων ιατρών στον αυτόνομο οργανισμό και επίλυση των διακρίσεων εις βάρος των εκτάκτων».