Σεβασμός στο δικαίωμα στέγασης στην πράξη…

Του
Τάσου Περδίου

 

Μέσα σε μια ομιλία 1.300 λέξεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν βρήκε να πει σχεδόν ούτε μια λέξη για το ρόλο του Δήμου Λάρνακας στην ευόδωση της προσπάθειας για δημιουργία συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας στη Λάρνακα. Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο την περασμένη Παρασκευή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε τη φράση «αρμονική σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και μέχρι εκεί. Τη λέξη Δήμος Λάρνακας δεν την ψέλλισε καν, προκαλώντας απογοήτευση και φυσιολογικά. Ελπίζουμε η παράλειψη να ήταν εκ παραδρομής και όχι εθελούσια και προϊόν μικροπολιτικής. Επειδή, κύριε Πρόεδρε, αν δεν ήταν ο Δήμος Λάρνακας και η πρωτοβουλία του, δεν επρόκειτο ποτέ να δούμε το συγκρότημα κοινωνικής στέγης που ξεκίνησε στην πόλη. Αν δεν αποφάσιζε ο Δήμος Λάρνακας να παραχωρήσει στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης τη γη στην οποία ξεκινά το έργο, πολύ αμφιβάλλω ότι θα έδειχνε ενδιαφέρον από μόνος του ο ΚΟΑΓ. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, στην τελετή θεμέλιου λίθου της 19ης Μαΐου, «ξέχασε» επίσης τον Δήμο Λάρνακας.

Ευτυχώς, που ήταν στην τελετή και ο δήμαρχος για να ακουστεί ποιοι προώθησαν αυτό το έργο.

Πέρα από τη διάθεση της γης, ο ρόλος του Δήμου Λάρνακας ήταν καταλυτικός και στη διεκπεραίωση των τεχνοκρατικών διαδικασιών που αφορούσαν την υλοποίηση του έργου όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, άδειες κ.τ.λ. Γι’ αυτό όσοι παρέλειψαν να κάνουν μνεία στο ρόλο της δημοτικής Αρχής εκουσίως, είναι μικροπρεπείς τουλάχιστον.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι είχαν ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, αξίζουν συγχαρητηρίων. Κυρίως ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος κατανοεί τη θεμελιώδη σημασία της διαφύλαξης του δικαιώματος στη στέγη και μπράβο του.

Η Λάρνακα είναι η πόλη της επόμενης δεκαετίας, όπως μας έλεγε και ο Ανδρέας Βύρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας. Μια πόλη στην οποία έρχονται καταπληκτικά πάρκα όπως αυτό που βλέπετε ακριβώς δίπλα. Μια πόλη με τεράστια δυναμική ανάπτυξης στον τουρισμό, στις υποδομές, στην εκπαίδευση. Μια πόλη που ομορφαίνει μέρα πάρα μέρα με νέες πλατείες, νέους χώρους πρασίνου, νέους δημοσίους χώρους. Σε μια τέτοια πόλη και οπουδήποτε αλλού στην Κύπρο και τον κόσμο δεν νοείται να υπάρχουν ταυτόχρονα άνθρωποι που δεν μπορούν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. «Πρόθεση είναι το κοινωνικό όφελος ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες στέγασης είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο κατοχυρώνεται και από τις Διεθνές Συμβάσεις, αλλά και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού στην πράξη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy