Σεβαστιανή Καμαρά στη «Χ»: Εδώ γεννήθηκα, πατρίδα µου είναι η Κύπρος

Η νεαρή Σεβαστιανή Καµαρά που συγκίνησε µε την οικογένειά της το παγκύπριο µιλά στη «Χ» για την απόφαση απέλασης και εξηγεί το αυτονόητο... ότι θέλει απλώς να µείνει στον τόπο της

  • «Στην Κύπρο είναι η ζωή µου και σε µια νύχτα να χάσω τους φίλους µου και να τα χάσω όλα είναι σαν να χάνω τη ζωή µου»
  • «Οι φίλες µου έκλαιγαν όταν τους είπα τι έγινε επειδή δεν θέλουν να φύγω»
  • «Καµιά µας δεν θέλει να φύγει από την Κύπρο. Εδώ γεννηθήκαµε, εδώ µεγαλώσαµε, είναι η πατρίδα µας…»

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Όταν διαπιστώνεις ότι µια κυβέρνηση κάνει το παν για να διαλύσει τις ζωές ανήλικων παιδιών διώχνοντάς τα από τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν και µεγαλώνουν, τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτόν τον τόπο.

Η υπόθεση Καµαρά, την οποία φέραµε στο φως την περασµένη Τρίτη και µονοπώλησε την επικαιρότητα όλη τη βδοµάδα (διαβάστε ΕΔΩ), αποκάλυψε το κυπριακό κράτος στα χειρότερά του. Ένα κράτος ανάλγητο, µε το ρατσισµό σε θεσµικό επίπεδο να θεριεύει, το οποίο δεν µπορεί να κατανοήσει ότι όσα «επιχειρήµατα» και να επικαλείται, η απέλαση παιδιών που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, είναι πολύ απλά ανθρωπιστικό έγκληµα.

Η µεγαλύτερη από τις τρεις κόρες της οικογένειας του Μοχάµεντ Καµαρά έδωσε συνέντευξη στην εφηµερίδα µας και συγκινεί µε τα λόγια της. «Μόνο που ακούω όσα γίνονται στη Σιέρα Λεόνε, η ψυχολογία µου πέφτει στο µηδέν. ∆εν θέλω να πάω και δεν µπορώ να φανταστώ τον εαυτό µου εκεί. Στην Κύπρο είναι η ζωή µου και σε µια νύχτα να χάσω τους φίλους µου και να τα χάσω όλα είναι σαν να χάνω τη ζωή µου», είπε η 14χρονη Σεβαστιανή.

Η τεράστια κοινωνική κατακραυγή που έφερε η δηµοσιοποίηση της υπόθεσης από την εφηµερίδα µας λύγισε τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών που ακύρωσε την απέλαση. Πάλι καλά που συνήλθαν έστω και µε αυτόν τον τρόπο.

Γεννήθηκες στην Κύπρο µαζί µε τις αδελφές σου και έχουµε τώρα την κυβέρνηση να λέει ότι πρέπει να φύγετε από την Κύπρο. Τι ζητάς;

Και οι τρεις µας γεννηθήκαµε εδώ και πάµε σχολεία εδώ -εγώ στο Γυµνάσιο Βεργίνας στη Λάρνακα και η Μαρία-Αργυρώ και η ∆ιονυσία στο ∆ηµοτικό Σχολείο Καµάρων. Καµιά µας δεν θέλει να φύγει από την Κύπρο. Εδώ γεννηθήκαµε, εδώ µεγαλώσαµε, είναι η πατρίδα µας.

Για να καταλάβετε, στη Σιέρα Λεόνε δεν ξέρω τη γλώσσα και δεν γνωρίζω τίποτε για τη χώρα. Εδώ έχω φίλους, πάω σχολείο και έχω µια πολύ χαρούµενη ζωή, την οποία δεν θέλω να χάσω.

Ευχαριστώ την εφηµερίδα «Χαραυγή» που δηµοσίευσε την υπόθεσή µας και όσους µας στήριξαν µετά και χαίροµαι που τελικά αποφασίστηκε ότι µπορούµε να µείνουµε και να νοµιµοποιήσει η οικογένειά µας την παραµονή της.

Kamara

Είσαι και αθλήτρια βόλεϊ. Πες µας για την ενασχόλησή σου µε το άθληµα και τι προσφέρει στη ζωή σου.

Ξεκίνησα βόλεϊ όταν ήµουν 11 χρονών και από τον καιρό που ξεκίνησα έκανα και εκεί φίλες. Η οµάδα µας στον Μαραθώνα Κάτω Βαρωσίων είναι πάρα πολύ καλή και οι προπονητές είναι πολύ καλοί. Νιώθεις σαν να είσαι στο σπίτι του. Είναι τέλειο µέρος και προσωπικά ο αθλητισµός και το βόλεϊ µε βοήθησαν.

Τι σου λένε η προπονήτρια και οι φίλες και συµπαίκτριές σου µετά από όλον αυτό το σάλο που δηµιουργήθηκε;

Οι φίλες µου µε υποστηρίζουν πάρα πολύ. Τους είπα τι έγινε και έκλαιγαν επειδή δεν θέλουν να φύγω. Η προπονήτριά µου µού είπε πως ό,τι χρειαστώ θα είναι δίπλα μου.

Τι θα σηµαίνει για σένα προσωπικά και για την οικογένειά σου τυχόν απέλαση της οικογένειάς σου στην Αφρική;

Προσωπικά θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ γιατί δεν θέλω να φύγω από την Κύπρο. Η Κύπρος είναι η πατρίδα µου.

Νιώθεις ότι θα γκρεµιστούν τα όνειρά σου για το µέλλον;

Ναι, µε φοβίζει πολύ αυτό. Στη Σιέρα Λεόνε και γενικά στην Αφρική δεν βλέπεις πολλούς ανθρώπους να βγαίνουν από τις χώρες τους και να έχουν καλή ζωή. Για τις γυναίκες η ζωή είναι ακόμα πιο δύσκολη. Τα σχολεία δεν είναι καλά, δεν θα µπορώ να συνεχίσω το βόλεϊ. Έχω όνειρο να συνεχίσω στο βόλεϊ και να γίνω αθλήτρια.

Οι σπουδές είναι στα µελλοντικά σου σχέδια; Τι θέλεις να σπουδάσεις;

Με ενδιαφέρει η Ιατρική, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόµα.

Ενδεχόµενη απέλαση στη Σιέρα Λεόνε σηµαίνει ότι αυτά τα όνειρα πάνε στα σκουπίδια…

Σίγουρα.

Επιστολή στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας

Έχεις αποστείλει και επιστολή προσωπικά στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Τι ακριβώς του λες;

Η επιστολή στάλθηκε πριν µερικές µέρες. Του περιέγραψα τι συµβαίνει στη Σιέρα Λεόνε και τι υποφέρουν ιδιαίτερα οι γυναίκες και του ζήτησα να µην επιτρέψει να φύγουµε επειδή εδώ γεννηθήκαµε και µεγαλώσαµε µε τις αδελφές µου. Μιλούµε τη γλώσσα, πάµε σχολείο εδώ και δεν θέλουµε να φύγουµε. Του έγραψα και του είπα να προσπαθήσει να µπει στη θέση µας και ότι το µόνο που ζητούµε είναι την ευκαιρία να έχουµε µιαν κανονική ζωή.

Όπως μου είπες, η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε είναι δύσκολη ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Ποιες είναι οι σκέψεις σου;

Έγραψα και στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για τις γυναίκες. Όπως µου είπε η µητέρα µου, έχουν πολλούς σκληρούς κανόνες για τις γυναίκες και εκείνη, επειδή τα πέρασε, δεν θα ήθελε ποτέ να τα περάσουν οι κόρες της επειδή ξέρει πόσο άσχηµο είναι.

Μόνο που ακούω εκείνα που γίνονται, η ψυχολογία µου πέφτει στο µηδέν. ∆εν θέλω να πάω και δεν µπορώ να φανταστώ τον εαυτό µου εκεί. Στην Κύπρο είναι η ζωή µου και σε µια νύχτα να χάσω τους φίλους µου και να τα χάσω όλα είναι σαν να χάνω τη ζωή µου. Σαν να ξεκινώ καινούργια ζωή, αλλά πολύ άσχηµη ζωή.

Kamara Collage Maker 08 Nov 2022 01.00 Pm 11 696X392 1

 

Μοχάμεντ Καμαρά: Το μόνο που θέλω είναι να δουλέψω για να ζήσω την οικογένειά μου

Ο Μοχάμεντ Καμαρά, πρώην πο­δοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας και όχι μόνο, μίλησε επίσης στη «Χ» τονίζοντας ότι δεν ψάχνει ούτε ελε­ημοσύνη ούτε οικονομική βοήθεια από το κράτος. Το μόνο που ζητά είναι να παραμείνει στον τόπο όπου ζει 20 ολόκληρα χρόνια και να του δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει για να ζήσει την οικογένειά του.

Είσαι στην Κύπρο από το 2002 και τώρα λένε ότι πρέπει να πά­ρεις την οικογένειά σου και να φύγεις. Τι έχεις να πεις;

Εγώ απλώς θέλω το καλύτερο για τα παιδιά μου. Θέλω να αντιληφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών ότι το μόνο που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας εδώ, να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Τα παιδιά μου πάνε σχολείο εδώ, ζουν τη ζωή τους εδώ. Για αυτά το να πάνε πίσω στην Αφρική, σε ένα μέρος όπου δεν έχω καν σπίτι, δεν έχουμε ούτε τους παππούδες τους, θα είναι κρίμα μεγάλο. Χαίρομαι που τελικά άλλαξε απόφαση το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ισχυ­ρίστηκε ότι σου έδωσαν ευκαιρία να αιτηθείς προσωρινή παραμο­νή, αλλά τους αγνόησες.

Είναι ξεκάθαρη η απάντηση και αποδεικνύεται από τις αιτήσεις μου. Πήγα στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά ξανά στις 13 Αυγού­στου του 2021. Πλήρωσα για τα πά­ντα και έχω τις αποδείξεις. Περίμενα τα έγγραφα παραμονής μου και ξαφ­νικά βρήκαμε στο ταχυδρομικό μας κουτί την επιστολή που λέει ότι πρέπει να φύγουμε από την Κύπρο.

Έχεις πει ξανά ότι δεν θέλεις οι­κονομική βοήθεια από το κράτος, αλλά την ευκαιρία να δουλέψεις για να ζήσεις την οικογένειά σου. Είχες προτάσεις για δουλειά;

Είχα πολλές προτάσεις για δουλειά από γνωστούς και φίλους σε διάφορες περιοχές. Αν δεν έχεις όμως τα χαρτιά για να είσαι νόμιμος, δεν μπορείς να δουλέψεις. Πάντα σκέφτομαι τα παι­διά μου στα οποία πρέπει να προσφέ­ρω φαγητό. Κάποιες φορές, με όλες αυτές τις δυσκολίες, οι κόρες μου έρ­χονται από το σχολείο και τρώνε μόνο άσπρο ρύζι. Δεν έχω δουλειά για να τις φροντίσω. Αλλά πού θα τις πάρω;

Άρα το μόνο που ζητάς είναι να σε αφήσουν να μείνεις στην Κύπρο για να δουλέψεις και να φροντί­σεις την οικογένειά σου.

Ακριβώς. Τίποτε περισσότερο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.