Σεβίμ Νταγκντελέν: Κυνικός ο εξοπλισμός της Τουρκίας από τη Γερμανία

Η βουλευτής του Die Linke μιλά για την πρόσφατη παραδοχή του Βερολίνου για την τουρκική εισβολή

Μαζί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, η γερμανική εξωτερική πολιτική εμπλέκεται σε μια πολιτική ενάντια στον παγκόσμιο Νότο που βασίζεται στην ηγεμονία και την κυριαρχία. Αυτή είναι μια προσπάθεια να διασωθεί και να συνεχιστεί η αποικιακή, αρνητική κληρονομιά της σύνδεσης του κηρύγματος των ηθών και της ανελέητης εκμετάλλευσης με τον 21ο αιώνα, αγνοώντας ή αποκλείοντας το γεγονός ότι η πολιτική αντιπαράθεσης του μπλοκ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, και μάλιστα των άλλων κρατών BRICS, οδηγεί τελικά σε μια «υπέροχη απομόνωση» της Δύσης. Είναι μια πονηρή πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά που δείχνει τελικά μια απόλυτη περιφρόνηση για το λαό στην Κύπρο.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Στις 15 Μαρτίου η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι «κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», γεγονός το οποίο προκάλεσε εντύπωση για διαφόρους λόγους. Η δήλωση έγινε από την αρμόδια υφυπουργό Εξωτερικών Κάτια Κόιλ (Πράσινοι) μετά από σχετικό ερώτημα της βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν, για το πώς χαρακτηρίζει νομικά η γερμανική κυβέρνηση την κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σε συνέντευξή της στη «Χαραυγή», η Σεβίμ Νταγκντελέν δίνει τη δική της ερμηνεία για την κίνηση αυτή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ενώ παράλληλα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι συντάσσεται με τη Λευκωσία υπέρ μίας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ότι αυτό αποτελεί πάγια θέση των γερμανικών κυβερνήσεων. Τι είναι αυτό που άλλαξε και για πρώτη φορά δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση περί «παραβίασης του διεθνούς δικαίου»; Σχετίζεται αυτό με τις τουρκικές εκλογές;

Δυστυχώς, αυτή η πρώτη ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής κατοχής ως παραβίασης του διεθνούς δικαίου, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία προέκυψε μόνο υπό την τεράστια πίεση του κόμματος της Αριστεράς, πρέπει πράγματι να εξεταστεί υπό το πρίσμα των εκλογών στην Τουρκία. Παρά τη δήλωση αυτή, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε σχέση με τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, και τη σύγκρουση στην Κύπρο. Δεν υπάρχει απαγόρευση για την αδειοδότηση και την παράδοση όπλων από τη Γερμανία, για παράδειγμα. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει επίσης να αρνείται να χαρακτηρίσει τις εισβολές της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Άγκυρας. Ο εφοδιασμός πρώτα της Τουρκίας με άρματα μάχης Leopard και μετά της Κύπρου με αντιαρματικά όπλα έναντι αυτής της απειλής, είναι επίσης κυνικός. Ως εκ τούτου, κατονομάζοντας την τουρκική παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο η γερμανική κυβέρνηση περιορίζεται μόνο στα λόγια -ακόμη περισσότερο όταν ο γερμανικός στρατός Bundeswehr περιπολεί στη Μεσόγειο με την Τουρκία που παραβιάζει τον διεθνή νόμο ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ Sea Guardian.

Το Die Linke πέραν πάσης αμφιβολίας τάσσεται υπέρ μίας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε στο εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στο ευρωπαϊκό το επόμενο διάστημα, μετά και την τελευταία εξέλιξη;

Θα επιμείνουμε όπως η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείνει πιστή στις τοποθετήσεις της. Η παραδοχή της ότι η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να έχει συνέπειες. Πρέπει τώρα, κατηγορηματικά το λέω, να σταματήσουν οι γερμανικές παραδόσεις όπλων, ιδίως για τις αποστολές υποβρύχιων εξαρτημάτων προς την Τουρκία, που είναι εξίσου επικίνδυνες για την Κύπρο.

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι αυτή η δήλωση από τη γερμανική κυβέρνηση έχει στοιχεία υποκρισίας…

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη ενός εταίρου του ΝΑΤΟ από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όσον αφορά τους επιθετικούς πολέμους των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Λιβύη, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αδυνατεί να αναγνωρίσει παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η διαδικασία της αποαποικιοποίησης, για παράδειγμα, στο ζήτημα της επιστροφής των νήσων Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό από τη Μεγάλη Βρετανία στον Μαυρίκιο, επίσης δεν υποστηρίζεται επειδή εκεί βρίσκεται μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει για τη Δυτική Σαχάρα ή την επιστροφή του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Μαζί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, η γερμανική εξωτερική πολιτική εμπλέκεται σε μια πολιτική ενάντια στον παγκόσμιο Νότο που βασίζεται στην ηγεμονία και την κυριαρχία. Αυτή είναι μια προσπάθεια να διασωθεί και να συνεχιστεί η αποικιακή, αρνητική κληρονομιά της σύνδεσης του κηρύγματος των ηθών και της ανελέητης εκμετάλλευσης και στον 21ο αιώνα, αγνοώντας ή αποκλείοντας το γεγονός ότι η πολιτική αντιπαράθεσης του μπλοκ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας και των άλλων κρατών BRICS, οδηγεί τελικά σε μια «υπέροχη απομόνωση» της Δύσης. Είναι μια πονηρή πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά που δείχνει τελικά μιαν απόλυτη περιφρόνηση για το λαό στην Κύπρο.

Είχατε δηλώσει πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα τις νεοοθωμανικές διεκδικήσεις του αυταρχικού Ερντογάν, καθώς και την πολιτική της κλιμάκωσης που ακολουθεί στη Μεσόγειο». Τι είναι αυτό που επιδιώκει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και ποια είναι η θέση σας;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Καγκελάριο Σολτς, καθώς και η πρώην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την Καγκελάριο Μέρκελ, τελικά πάντα τοποθετούνταν στο πλευρό του επιτιθέμενου στην Κύπρο, στο πλευρό του εταίρου του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας. Από τη μια πλευρά, μιλούν για την επανένωση, αλλά η συνεχιζόμενη κατοχή τμημάτων του νησιού από την Τουρκία και τη Βρετανία δεν αμφισβητήθηκε ποτέ με συγκεκριμένους όρους. Αντίθετα, η Τουρκία ήταν στενός εταίρος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Συρία. Η Κύπρος θεωρείται ως σκαλοπάτι προς τη Μέση Ανατολή, κυρίως με γνώμονα τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της ίδιας της Γερμανίας.

Φανταστική σχέση υποτέλειας µε τις ΗΠΑ και καταστροφικές κυρώσεις

Η Γερµανίδα βουλευτής του Die Linke ασκεί σφοδρή κριτική στην εξωτερική πολιτική της Γερµανίας. Βάζει, µάλιστα στο κάδρο τον Γερµανό Καγκελάριο για τους αγωγούς Nord Stream. Πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς, υπογράµµισε η Σεβίµ Νταγκντελέν, ότι η γερµανική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε µια φανταστική σχέση υποτέλειας µε τις ΗΠΑ. Το Βερολίνο φτάνει στο σηµείο να υιοθετεί την ίδια ακριβώς θέση µε τις ΗΠΑ για τον πόλεµο στην Ουκρανία µε την απόρριψη διαπραγµατεύσεων και τη διεξαγωγή ενός αυτοκαταστροφικού οικονοµικού πολέµου εναντίον του λαού του µε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο διάσηµος Aµερικανός δηµοσιογράφος Seymour Hersh αναφέρει και τη συνενοχή του Καγκελαρίου Scholz µε την αµερικανική κυβέρνηση σχετικά µε τις τροµοκρατικές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, είπε η κα Νταγκντελέν. «Η εντύπωσή µου είναι ότι τελικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ τραβάει τη διχοτόµηση της Κύπρου, καθώς αυτό κρύβει τα µεγαλύτερα γεωπολιτικά πλεονεκτήµατα για τις ΗΠΑ και θα επέτρεπε να εδραιωθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κύπρο. Η πολιτική της γερµανικής οµοσπονδιακής κυβέρνησης ακολουθεί εκείνην των ΗΠΑ σε κλάσµατα δευτερολέπτων και δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουµε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ανεξάρτητη πρωτοβουλία εδώ», είπε καταληκτικά η βουλευτής του Αριστερού Κόµµατος της Γερµανίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy