Σεβήρος Κούλας:  Συνειδητή πολιτική οι περικοπές στην παιδεία

  • Οι φοιτητές διεκδικούν και την επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Αρκετές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σήμερα

Όπως επισημαίνει και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΦΕΝ, Σεβήρος Κούλας, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα συνεχίζει να διεκδικεί, ώστε να έχουν όλοι οι νέοι την ευκαιρία στη μόρφωση. Η επέκταση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητη για την κυπριακή νεολαία και για την κοινωνία στο σύνολό της, ειδικά σήμερα που οι οικονομικές συνθήκες έχουν δυσκολέψει όλες τις οικογένειες. Η δημιουργία περισσότερων θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια στην Κύπρο, καθώς και το άνοιγμα νέων σχολών και τμημάτων που σήμερα δεν προσφέρονται στα δημόσια πανεπιστήμια, θα βοηθήσει, όπως εκτιμά, χιλιάδες οικογένειες που είτε αναγκάζονται να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και στο εξωτερικό, είτε δεν μπορούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Την ίδια ώρα οι φοιτητές ζητούν την επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και όπως προκύπτει ως πρώτο στάδιο έχουν συμφωνήσει με το Υπ. Παιδείας να τη λαμβάνουν τουλάχιστον οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας και αναμένεται να εγκριθεί και από το Υπ. Υγείας. 


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυνέντευξη στην Ελένη Κωνσταντίνου

Είδαμε τους φοιτητές να πορεύονται προς το Προεδρικό για να διεκδικήσουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που να επαναφέρει τα 8 εκατομμύρια ευρώ που αποκόπηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας. Είχε κανένα αποτέλεσμα; 

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Βέβαια, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δύσκολα θα μεταπειστεί η κυβέρνηση και ο Υπουργός στο εν λόγω θέμα, ακριβώς για το λόγο ότι είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η πολιτική των περικοπών. Θυμίζουμε απλά ότι οι φετινές αποκοπές των 8 εκατ. ευρώ δεν είναι οι πρώτες. Πριν 3 χρόνια άλλα 7 εκατ. ευρώ είχαν αποκοπεί από το κονδύλι της κρατικής φοιτητικής μέριμνας. Από δικής μας πλευράς, όμως, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα για επαναφορά των φοιτητικών κεκτημένων και για ενίσχυση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας.

Ο τρόπος που δίνεται η φοιτητική μέριμνα δεν είναι κάτι που σας ικανοποιεί. Έχετε επισημάνει τα προβλήματα που φαίνεται ότι προκύπτουν. Ωστόσο, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές. Θεωρείτε ότι και φέτος θα δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα;

Καταρχάς είναι δεδομένη η τεράστια αργοπορία της εξέτασης των αιτήσεων. Το περσινό παράδειγμα, ειδικά, ήταν εξωφρενικό. Ουσιαστικά τελείωσε η ακαδημαϊκή χρονιά, ξεκίνησε ήδη για δύο μήνες η επόμενη, και κάπου εκεί ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς! Γι’ αυτό ευθύνη φέρει ο λάθος προγραμματισμός του Υπ. Παιδείας και η σοβαρή υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας. Ανέλαβε το Υπ. Παιδείας την ευθύνη εξέτασης των αιτήσεων από το Υπ. Οικονομικών, χωρίς να διαθέτει ή να φροντίσει να αποκτήσει τον κατάλληλο μηχανισμό για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων, πρέπει να πούμε ότι έχουμε διαφορές και με βασικές πτυχές του νόμου που αφορούν τα κριτήρια, τη μοριοδότηση των φοιτητών κ.τ.λ. Βασική διαφωνία η αλλαγή του κριτηρίου για τα εισοδήματα στο φοιτητικό πακέτο από «κατά κεφαλήν» σε «ετήσιο οικογενειακό εισόδημα». Θεωρούμε ότι με το κατά κεφαλήν εισόδημα γίνεται δικαιότερος έλεγχος και ενισχύονται οι πολυμελείς οικογένειες και αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Θεωρείτε ότι η επέκταση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φοιτητές;

Η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους είναι ένας στόχος τον οποίο ως κράτος δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει και οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Η επέκταση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητη για την κυπριακή νεολαία και για την κοινωνία στο σύνολό της, ειδικά σήμερα που οι οικονομικές συνθήκες έχουν δυσκολέψει όλες τις οικογένειες. Η δημιουργία περισσότερων θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια στην Κύπρο καθώς και το άνοιγμα νέων σχολών και τμημάτων που σήμερα δεν προσφέρονται στα δημόσια πανεπιστήμιά μας, θα βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες που είτε αναγκάζονται να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και στο εξωτερικό, είτε δεν μπορούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επέκτασης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα βοηθήσουν χιλιάδες νέων φοιτητών να σπουδάσουν στον τόπο τους δωρεάν. Επιπρόσθετα, ακόμη ένας τομέας που νοσεί στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τα πανεπιστημιακά βιβλία, τα οποία σήμερα δεν προσφέρονται δωρεάν, οδηγώντας εκ των πραγμάτων τους φοιτητές είτε να βασίζονται σε σημειώσεις για να διαβάσουν, που προφανώς είναι υποδεέστερες των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, είτε να επωμίζονται ένα πραγματικά τεράστιο κόστος για να αντεπεξέλθουν.

Πού βρίσκεται το στάδιο απλοποίησης της διαδικασίας εγγραφής στα ελληνικά ΑΑΕΙ;

Ως ΠΟΦΕΝ έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το Υπ. Παιδείας της Κύπρου να προβεί σε διαβήματα προς την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα. Η νέα διαδικασία που πρώτη φορά ακολουθήθηκε φέτος δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Χρονοβόρα, απίστευτα γραφειοκρατική και με οικονομικό κόστος. Στη φετινή χρονιά δημιουργήθηκε τεράστια σύγχυση στις οικογένειες των φοιτητών που πήγαν για σπουδές στην Ελλάδα και προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία, η οποία στη δική μας αντίληψη είναι και αχρείαστη. Το Υπ. Παιδείας σε συνάντηση που είχαμε για το εν λόγω θέμα μάς διαβεβαίωσε πως θα προβεί στα απαραίτητα διαβήματα, ωστόσο δυστυχώς δεν είχαμε ακόμη κάποια ενημέρωση για επίλυση του θέματος.

Ένας άλλος τομέας για τον οποίο διαμαρτύρεστε είναι αυτός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών.

Η πάλαι ποτέ δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών είναι ένα ακόμα θύμα της πολιτικής των περικοπών και του μνημονίου. Από το 2013 και μετά, ένα από τα βασικότερα κεκτημένα των φοιτητών αποκόπηκε από την κυβέρνηση. Έκτοτε ως ΠΟΦΕΝ έχουμε θέσει το ζήτημα ως μία από τις βασικές μας διεκδικήσεις, αφού αποτελεί ζήτημα πέρα από τα στενά ακαδημαϊκά πλαίσια. Έχουμε θέσει το ζήτημα σε διάφορες συναντήσεις και επαφές που είχαμε με πολιτικά κόμματα, οργανώσεις νεολαίας, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου κ.ά. και έχουμε διαπιστώσει ότι η θέση μας για επαναφορά της δωρεάν περίθαλψης αγκαλιάζεται από διάφορους φορείς. Στις πρόσφατες επαφές μας με τον Υπ. Παιδείας καταλήξαμε σε μια ενδιάμεση λύση, όπως επαναφερθεί η δωρεάν περίθαλψη στους δικαιούχους της φοιτητικής χορηγίας, ως πρώτο βήμα. Βέβαια, αυτή η πρόταση αφορά και το Υπ. Υγείας με το οποίο έχουμε προγραμματίσει συνάντηση και ευελπιστούμε ότι θα αποδεχτεί την εισήγησή μας τουλάχιστον ως πρώτο βήμα. Σε κάθε περίπτωση για εμάς είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα η επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Cna-T00246Be43B794C8Ead0Da4C7A1Eeb7D8

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς οι σχέσεις Ελληνοκύπριων – Τουρκοκύπριων νέων;

Η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των νέων από τις δύο κοινότητες αποτελεί σίγουρα έναν καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που είναι απαραίτητες για να οικοδομηθεί μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος. Σε κάθε μας συνέδριο ως ΠΟΦΕΝ, εγκρίνουμε ως ένα από τα βασικά μας έξι ψηφίσματα αυτό του χαιρετισμού μας προς την τ/κ νεολαία. Μέσω του εν λόγω ψηφίσματος επαναβεβαιώνουμε προς τους συμπατριώτες μας τη θέλησή μας για κοινό αγώνα για λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ και των βασικών αρχών λύσης. Δηλώνουμε πολέμιοι ενάντια σε καθετί εθνικιστικό και μισαλλόδοξο και δηλώνουμε έτοιμοι μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον στην κοινή μας πατρίδα. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ως Ομοσπονδία αδυνατούσαμε τα τελευταία πολλά χρόνια να αποκτήσουμε άμεσες επαφές με οργανωμένα σύνολα Τ/κ νέων, όχι τόσο από πολιτική σκοπιά όσο από καθαρά πρακτικές δυσκολίες. Λόγω του χαρακτήρα της ΠΟΦΕΝ, το ότι δηλαδή είναι το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Κυπρίων φοιτητών, δεν είχαμε και δεν μπορούσαμε να έχουμε επαφή με ένα αντίστοιχο όργανο αφού δεν υπάρχει μέσα στην τ/κ νεολαία. Παρόλ’ αυτά ευελπιστούμε ότι μέσα και από τη φετινή ΓΓ της ΠΟΦΕΝ, θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε επαφές με οργανώσεις νεολαίας των Τ/κ, διοργανώνοντας μια κοινή εκδήλωση ως πρώτο βήμα ανάπτυξης σχέσεων, αφού αυτός είναι στόχος που έχει τεθεί από την προηγούμενη χρονιά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei