Αίσθηση και σφοδρές επικρίσεις προκαλεί στη Βρετανία η κατηγορία σε βάρος της γνωστής οργάνωσης αρωγής Oxfam πως απέκρυψε τα πορίσματα έρευνας για τις καταγγελίες πως στελέχη της είχαν κοιμηθεί με ιερόδουλες στην Αϊτή, ενώ βρίσκονταν εκεί για να συνδράμουν την ανθρωπιστική επιχείρηση έπειτα από τον φονικό σεισμό του 2011.

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Πένι Λόρενς παραιτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά τη συνάντηση των ηγετικών στελεχών της Oxfam με την Υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ.

Η Υπουργός έχει προειδοποιήσει την οργάνωση με διακοπή ή περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ύψους 32 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι), εφόσον αποδειχθεί κεντρική εμπλοκή στο σεξουαλικό σκάνδαλο με απόπειρα συγκάλυψής του.

Η Oxfam αρνείται τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και έχει πει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία για την έρευνα. Τονίζει ότι μετά την εσωτερική έρευνα που διεξήχθη τέσσερα στελέχη αποπέμφθηκαν και τρία παραιτήθηκαν.

Παραιτούμενη η κ. Λόρενς δήλωσε ότι αισθάνεται «ντροπή» και ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη.

Επεσήμανε ότι μετά τις καταγγελίες για όσα συνέβησαν στην Αϊτή έχουν έρθει στην επιφάνεια και αναφορές για παρόμοια συμπεριφορά μελών της αντιπροσωπείας της οργάνωσης στο Τσαντ.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για την Αϊτή έχουν υπάρξει αναφορές για μέλη της οργάνωσης που στην ουσία εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά ανήλικες κοπέλες, με την Oxfam να απαντά, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει αποδειχθεί πως ευσταθεί.